Бійка на похороні військового та російський Крим. Зібрали скандали за участю УПЦ МП

Бійка на похороні військового та російський Крим. Зібрали скандали за участю УПЦ МП
  • Вінницькі священнослужителі УПЦ московського патріархату засвітилися у чималій кількості скандалів, зокрема, які стосувалися їхнього ставлення до російської агресії проти України. 
  • Часом вони закликали до діалогу з сепаратистами, Крим називали російським, а свого митрополита зустрічали у куртках компанії-спонсорці війни «Газпром». 

Наразі в Україні всі обговорюють затримання митрополита Павла, екснастоятеля Києво-Печерської Лаври УПЦ МП. Суд відправив його під цілодобовий домашній арешт. СБУ повідомила йому про підозру за двома статтями — розпалювання релігійної ворожнечі (ч. 1 ст. 161 ККУ) та виправдання й заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 1 ст. 436−2 ККУ).

Але впродовж останніх років, скандалів, пов’язаних з українською православною церквою московського патріархату (УПЦ МП), або ж російською православною церквою в Україні (РПЦ в Україні) було чимало. 

Наприклад, у 2018 році запорізький священник УПЦ МП відмовився під час похорону відспівувати 2-річного хлопчика, який загинув від того, що на нього упав з вікна самогубець. Причиною відмови був факт хрещення дитини у Київському патріархаті, який в МП не визнають. Не змінила думки священнослужителя й мати хлопчика, яка падала перед ним на коліна та благала провести обряд відспівування. 

Відео дня

Був кричущий випадок й на Буковині, коли священника УПЦ МП затримали за п’яне кермування. Замість того, щоб визнати провину, він почав погрожувати людям навколо, зокрема депутату Чернівецької районної ради. Останньому він обіцяв «пустити кулю в лоба», обзивав «хохлом» і «бандерівцем».

Два інші священники УПЦ МП, митрополит Луганський та Алчевський Пантелеймон та настоятель Свято-Саввинського монастиря Мелітополя архимандрит Іоанн у вересні їздили до москви. Там вони взяли участь в оголошенні незаконної анексії росією чотирьох областей України. 

Обурив українців й скандал, що розгорівся через відео, яке зняли у Києво-Печерській лаврі. На ньому парафіяни МП на дев’ятому місяці російсько-української війни співають такі слова: «Звон плывёт, плывёт над россиею, пробуждается матушка-Русь». У Службі безпеки України вже повідомили, що вивчають цю ситуацію. 

Наприкінці жовтня в. о. голови СБУ Василь Малюк повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення відкрито 23 кримінальних провадження. У них фігурують 33 підозрюваних. «Від класичних агентів збору глибинної інформації до банальних корегувальників вогню в рясах», — сказав Малюк, відповідаючи на питання журналістки про ворожу діяльність УПЦ МП. 

Насправді скандали з московським патріархатом не є чимось новим. Вони були як після 24 лютого, так були й до цієї дати. Їх вистачає навіть на теренах нашої області: від бійок на похованні військових та побиття журналістів, до зустрічі священниками УПЦ МП одного свого митрополита в куртках «Газпром» та отримання іншим їхнім митрополитом підозри від СБУ. 

Обшуки у митрополита

Останнім наразі скандалом на Вінниччині стали обшуки в митрополита Тульчинського та Брацлавського Іонафана. У повідомленні СБУ йдеться: «Митрополит здійснював умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями». Очільник поліції області Іван Іщенко розповів, що знайшли у священника: «Друковані матеріали зі зверненням путіна та російського патріарха до громадян України, визнання квазіреспублік “лнр” та “днр”».

Сам митрополит народився в росії, у сім’ї військового. Пізніше переїхав з родиною до України. На своїй сторінці на російському сайті, яку вже видалено, він не цурався називати себе «иерархом русской православной церкви». До слова, священники УПЦ МП зараз відхрещуються від приставки «МП». Та раніше сам Іонафан чомусь спокійно використовував її, коли мова заходила про його єпархію. 

Бійка на похороні 

Подія сталася у липні у селі Яланець Томашпільської громади. Під час похорону українського захисника, священник УПЦ МП накинувся на священника Православної церкви України (ПЦУ). Він почав бити його хрестом. 

Причиною неврівноваженої поведінки стала промова отця ПЦУ, у якій він сказав, що путін розв'язав війну в Україні під закликом захисту вірян московського патріархату. Також священник автокефальної церкви закликав присутніх відмовитися від конфесії, яка має спільність із рф. 

У підсумку священнослужитель ПЦУ отримав легкі тілесні ушкодження. 

Секс-скандал

На початку цього року у ЗМІ з’явилася інформація, що громадянин Франції звернувся до поліції із заявою про зґвалтування. За його словами, злочин скоїв його знайомий священник УПЦ МП ігумен Ахила. Раніше цей чоловік був намісником Шаргородського монастиря у Вінницькій області. 

Француз пише, що звернувся до священника по допомогу після того, як інфікувався коронавірусом. За його словами, Ахила його нагодував, напоїв і уклав спати, а потім скористався безпорадністю. Як доказ, потерпілий оприлюднив своє із ним листування. 

Вигнав через мову

У 2019 році в одному із храмів УПЦ МП в Бершаді, священник вигнав дівчину з церкви, бо вона хрестилася в Українській Греко-католицькій церкві й молилася українською мовою. У той день дівчина мала стати хрещеною матір’ю для новонародженої дитини. 

За дівчину заступився її батько, на той час АТОвець. Він сказав, що священник служить не Богові, а росії. Після цього отець МП вигнав обидвох з храму. 

Скріншот з відео

Куртка «Газпром»

Після того, як митрополит Вінницький та Барський Симеон заявив про бажання приєднатися до ПЦУ, московський патріархат прислав на його місце нову людину. Новим митрополитом, який очолив Вінницьку єпархію УПЦ МП, став архієпископ Варсонофій. 

Нового керівника паства та священнослужителі зустрічали не лише караваєм та цілуванням його рук. Один з отців не вбачав нічого поганого в тому, щоб прийти на знайомство з шефом у куртці російської компанії-спонсорі війни в Україні «Газпром». 

«Крим — російський»

Було також кілька скандальних заяв очільника Вінницької єпархії УПЦ МП Варсонофія, які він дав журналістам «20 хвилин» під час інтерв’ю у 2019 році. Так, журналіст запитав його, чи вважає він росію країною-агресоркою. На що Варсонофій відповів, що його завданням є не політика, а порятунок душ. У тій самій відповіді він сказав, що потрібно вести діалог з сепаратистами. 

Ми також запитали його, чий же Крим. На це Варсонофій відповів, що за документами він, звісно, український, але належить він росії. 

Напад на журналістів

У тому ж році в одному з храмів Вінниці проходили загальні збори духовенства УПЦ МП. Там зібралися очільники усіх трьох єпархій МП Вінницької області. Туди ж хотіли потрапити й журналісти одного з місцевих видань. 

Всередину їх не пустили. Поза тим, за словами журналістів, на фотокореспондента напав один з охоронців храму, який ледь його не побив, штовхав, смикав за одяг і намагався забрати фотоапарат. Кілька інших парафіян приєдналися до конфлікту, й почали ображати представників преси. За усім цим спостерігали священники УПЦ МП, але у ситуацію так і не втрутилися. 

Фото охоронця

Додамо, що з 2019 року на Вінниччині з УПЦ МП до ПЦУ перейшло понад 500 релігійних громад. Втім, втричі більша їх кількість досі залишається в юридичному управлінні московського патріархату.   

Також нагадаємо, що нещодавно депутати Вінницької обласної ради звернулися до Президента, Верховної Ради та Кабміну. Вони пропонують прийняти закон про заборону діяльності УПЦ МП в країні для уникнення реальних та потенційних ризиків загрози національній безпеці України.

Чим це може закінчитися, та, що з цього приводу думають помітні вінничани, читайте ТУТ

Читайте також:

«Хочу прописку з вулицею Бандери»: що жителі вулиці Толстого думають про перейменування

«Це найщасливіший день у моєму житті»: як у Вінниці святкували звільнення Херсону

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (44)
  • Бойко Люда

    Московські попи самі повтікали якби не "сліпі,глухі " прихожани , за спини яких вони ховаються
  • Ася Колькина

    Не розпалюйте ворожнечу! Нам ще мало війни?

    alja vyrtosu reply Ася Колькина

    Ася, ворожнечу? Правда не ворожнеча! Якби не «пріхожанє», то й московським попам не було за кого триматися! Так само і з «язиком»! Правда не ворожнеча!
  • Татьяна Шкляренко

    Брити бороди і сраки і гнати попів на фронт
  • Next

keyboard_arrow_up