«Хочу прописку з вулицею Бандери»: що жителі вулиці Толстого думають про перейменування

«Хочу прописку з вулицею Бандери»: що жителі вулиці Толстого думають про перейменування
  • У Вінниці вже не перший місяць триває процес деколонізації. Вже перейменували понад сотню вулиць, провулків, площ та бульварів. Але попит на перейменування є й від самих вінничан.
  • Нещодавно вінничани подали петицію з проханням замінити назву вулиці Льва Толстого на Степана Бандери. Звернення підтримали на міській раді топоніміки і цю ідею розглянуть на сесії міськради.
  • Ми запитали у самих жителів цієї вулиці, що вони думають про перейменування. Їхні думки розділилися.

Представники Ради з топоніміки 9 листопада підтримали петицію та колективне звернення військовослужбовців ЗСУ щодо зміни назви вулиці у середмісті — а саме вулиці Льва Толстого на честь Степана Бандери.

А як місцеві жителі ставляться до такого перейменування?

Відео дня

«Хто Лев Толстой для України?»

Вулиця, що нині ще називається Льва Толстого знаходиться у серці передмістя, історичному мікрорайоні Садки. Вона межує з вулицею Гоголя. Тут доволі інтенсивний потік транспорту, тому зачасто люди проходять цю вулицю транзитом. Першим на цій вулиці ми зустріли вінничанина Василя, який проживає на цій вулиці. Він підтримує перейменування, та йому подобається пропозиція назвати вулицю на честь Бандери.

— Зараз такий час, що треба з усім російським розривати зв‘язки. Якщо нас, як націю, весь світ поважає, то вже час нам самим себе поважати, — каже чоловік. — Степан Бандера, як ми знаємо, це український герой. Ми навіть мало про нього знаємо, може, будемо більше знати завдяки цим перейменуванням.

Вінничанин Олег понад 50 років живе на Льва Толстого. Каже, він всіма руками за перейменування вулиці на честь Степана Бандери. 

— Хто такий Лев Толстой? Хто він для України? Що він зробив для нашої країни?, — ставить риторичні питання чоловік. — Цій назві не місце у Вінниці. Нехай в росії на його честь називають. А у нас я проти, щоб була Льва Толстого вулиця. Степана Бандери — будь ласка. І є багато інших Героїв України, на честь яких можна назвати.

Переселенець з Харкова Михайло, що тимчасово проживає у Вінниці на Льва Толстого, якого ми зустріли наступним, теж підтримує цю ідею. 

— Я вважаю, що перейменування доречне. Лев Толстой вже не актуальний, — каже хлопець.

«Бандера — неоднозначна особистість»

Були й ті, хто категорично висловлювався проти. 

— Я не розумію, чим вулиця Пушкіна чи Толстого заважає людям, — каже місцевий житель Сергій. — Це все дурниці, і перейменування не потрібне.

Також ми зустрічали й тих, хто вважає, що перейменування не на часі або вони висловлювалися про неоднозначність постаті Степана Бандери. Таку позицію висловлювали подружжя з Запоріжжя Артем та Таміла. 

— Особисто для мене, Степан Бандера — неоднозначна особистість. Хоча він і є символом боротьби українського народу, але я не сприймаю Бандеру, як героя. У його історії є темні сторінки, — каже Артем. — Гадаю, що в нас є чимало інших історичних постатей, що достойні того, щоб на їх честь називали вулиці. У цілому, я не проти перейменування, щоб остаточно позбутися радянського спадку.

 — Я підтримую чоловіка, стовідсотково. Я не проти самого перейменування. Можливо, треба використовувати якусь іншу прив'язку до української історії. Наприклад, у нас в Запоріжжі проспект Леніна перейменували на проспект Соборний. Це гарно і нагадує про період в історії, коли ЗУНР та УНР об'єдналися в єдину, соборну Україну, — додала його дружина Таміла.

Ірина, що живе по сусідству з вулицею Льва Толстого, зауважила, що кошти, закладені на зміну назв вулиць потрібно було б витратити на інші, корисніші цілі.

— Можливо, краще купити зимовий одяг військовим, — сказала вона. — Також я чула, що жінкам-військовослужбовицям потрібен одяг: вони носять незручну для них чоловічу військову форму та чоловіче взуття. Можливо, краще на це витратити кошти, а не на перейменування.

Ще одна жителька вулиці Льва Толстого Ірина висловилася взагалі проти перейменування вулиці, на якій вона проживає все своє життя.

— Я ставлюсь негативно до того, що вулицю Льва Толстого взагалі перейменовують. Ми звикли до того, що ця вулиця має таку назву. І я полюбляю цього класика літератури. Але у мене немає категоричного «ні», адже я розумію, що передусім перейменування йде через те, що він російський письменник. І зараз такий порядок, що ми в цілому відмовляємося від усього російського.

У соцмережах думки вінничан теж розділилися. Радник міського голови опублікував допис про те, що вулицю збираються перейменувати, і місцеві жителі висловлювали у коментарях свої думки.

До прикладу, Тетяна Чекалюк сказала:

— Я живу на цій вулиці. Змінити назву давно пора було. Гарною є історична назва — Садки. Але якщо у нас ще немає вулиці Степана Бандери, то це буде дуже доречно.

Також підтримує перейменування вінничанка Марія Бєлова: 

— Хочу прописку на вулиці Бандери, коли там голосування? На цій вулиці живу я, моя мама, жив мій брат який загинув за Україну, живе відома письменниця.

Звичайно, були й ті, хто протестує проти такої ідеї. А що з цього приводу думаєте ви?

Опитування

Чи підтримуєте ви ідею перейменувати вулицю Льва Толстого на Степана Бандери?

 

Читайте також:

«Я руками, ногами й душею за зміну»: що жителі Московської думають про перейменування вулиці

Старі та нові назви вулиць Вінниці: склали список перейменувань у місті після 24 лютого

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (55)
  • Олег Бачинский

    Штош, заседанием исполкома название утверждено. Теперь будем ждать раскрытия архивов Абвера и КГБ. Ведь достеменно об этой фигуре ничего не известно. Допускаю, что возможны стыдливые переименования взад.

    Как житель улицы, которого не спросили, считаю своим священным долгом, предложить переименовать улицу Гоголя, в улицу Шмыгаля. ПС: Гоголь всегда говорил, шо он русский писатель (кстати, Чехов всегда писал что он украинец...хто знает, Чехова переименовали?)...дайош Шмыгаля замість Гоголя!
  • Olav5888 Olga

    Жахливо
  • Анатолий Тарасюк

    В"ячеслав Радіонов . Старший лейтенант який врятував практично весь склад літаків у Василькові в перші дні віни 2022 року. Льотчик Герой України посмертно.
  • Natasha Holovashchenko

    А в с.Селище Літинського р-н,що на Вінниччині є ще вулиця  Леніна,правда чередується з вулицею Центральна (це через будинок,тобто:один будинок на одній вулиці,а другий,або третій на другій вулиці)от і гадай: вулиця то пряма,а будинки на різних вулицях.І що саме смішно,що навіть біля самісінькому сільради будинок на вул.Леніна.

keyboard_arrow_up