«Робота запропонована 79% працівників»: що наразі відомо про ситуацію навколо пологового №2

«Робота запропонована 79% працівників»: що наразі відомо про ситуацію навколо пологового №2
  • Понад двісті працівників пологового будинку бояться залишитися без звичної роботи через його приєднання до іншої медустанови. Останні два місяці вони вже сидять без зарплат, обурюються пропозиціям майбутнього працевлаштування та припускають, що на місці їхнього пологового незабаром може з’явитися чергова приватна клініка, а не госпіс, як було заявлено міською радою. Що з усього цього правда, і що про це думають різні сторони конфлікту?

Вже до кінця цієї зими з медичної мапи Вінниці має зникнути міській клінічний пологовий будинок №2. Його приєднають до Центру матері і дитини. Рішення про це ухвалили на сесії міської ради ще 30 вересня. Двома тижнями до того у ВМР повідомили, що впродовж двох місяців група експертів вивчала питання фінансової стабільності медичних закладів міста. 

У підсумку медична рада «рекомендувала реорганізувати кілька нестабільних медичних підприємств: пологовий будинок №2 і клінічну багатопрофільну лікарню». Їх, як йдеться в повідомленні міської ради, приєднають до більш фінансово стійких та рентабельних закладів.

Вплинути на рішення про реорганізацію та змінити його намагалися медпрацівники пологового, колишні його пацієнтки та одна депутатка Вінницької міської ради. За кілька днів до прийняття рішення про фактичну ліквідацію медзакладу, під стінами міськради пройшла акція з кількома десятками протестувальників. Вони просили не закривати їхній заклад. Однак до них не дослухалися.

Відео дня

На тій же акції протесту депутатка ВМР Олена Верлан-Кульшенко повідомила, що  колектив пологового впродовж двох місяців намагався отримати конкретику про свою подальшу долю: «Два місяці вони листувалися з міськрадою, та все звелося до слів: “Нічого не можемо вам сказати, працює робоча група, здійснюється моніторинг”». 

На сайті Єдиної системи місцевих петицій можна знайти ще дві спроби зберегти другий пологовий. Обидві петиції зібрали необхідну для розгляду кількість підписів. У відповіді на одну із них йдеться, що заклад все ж буде реорганізовано. І додається, що після завершення цього процесу, весь спектр медичних послуг збережуть, однак вже на базі Вінницької міської клінічної лікарні «Центр матері та дитини».

Пропонують інші посади?

На початку листопада понад 250 працівників пологового отримали попередження про заплановане звільнення. У документі йшлося, що через реорганізацію медзакладу працювати у ньому вони можуть лише до 31 січня 2023 року. Одночасно медикам пропонували з 1 лютого перевестися працювати в Центр матері та дитини. Відповідні документи є в розпорядженні редакції. 

Незадоволення у медиків тоді викликали пропозиції їхнього майбутнього працевлаштування. Деякі лікарі пологового будинку №2, які попросили не називати їхніх імен, розповіли журналісту «20 хвилин», що кілька колег отримали пропозицію продовжити медичну практику на відмінних від нинішніх посадах. Так, за їхніми словами, медсестрі-анестезистці запропонували бути лаборанткою, іншій людині з такою ж посадою — хірургічною медсестрою, лікарю-акушеру — лікарем-статистиком тощо.

Керівниця пологового будинку №2 Вікторія Яровенко не заперечує, що такі випадки дійсно мають місце. Однак каже, що суттєво на профіль їхньої діяльності це не вплине, адже необхідними для майбутньої роботи навичками вони володіють ще з часу навчання у медичних вишах та училищах. 

Працевлаштують не всіх, але більшість

За словами очільника департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександра Шиша, наразі адміністрації як пологового будинку №2, так і Центру матері і дитини пропонують медперсоналу можливості для працевлаштування.

— Наразі робота запропонована 79% працівників. Ця кількість буде збільшуватися, але роботу отримають не всі, — пояснює Олександр Шиш. — Хто не захоче працювати на запропонованих умовах, зможуть стати на облік у центрі зайнятості, або самостійно шукатимуть інше місце роботи.

Водночас коментуючи питання кількості працівників, які вже мають пропозицію працевлаштування, директорка пологового Вікторія Яровенко каже, що 21%, що залишається  — це медики пенсійного віку та фахівці, які мають інше основне місце роботи. За її ж словами, близько десяти людей звільнилися за власним бажанням. 

Направляють в деокуповані міста?

Інша медпрацівниця другого пологового, яка побажала залишитися неназваною, розповіла журналісту «20 хвилин» про те, що в адміністрації закладу лікарям нібито пропонують переводитися працювати до деокупованих міст України. 

Доцентка кафедри акушерства та гінекології ВНМУ Тетяна Супрунова, яка веде свою клінічну діяльність на базі пологового №2 та виступає проти його реорганізації розповіла нам, що знає принаймні про один випадок, коли лікареві справді запропонували працювати у звільненому від росіян місті. 

Однак у міському департаменті охороні здоров’я спростували такі заяви, додавши, що майбутні місця роботи медикам пропонують виключено в межах Вінницької міської територіальної громади.

Два місяці без зарплат

Ще одним болючим для працівників пологового будинку №2 питанням є відсутність заробітної плати впродовж останніх двох місяців. Керівниця медзакладу Вікторія Яровенко каже, що вони дійсно мають таку заборгованість. 

— Ми змогли виплатити лише 20% боргу, це приблизно за пів місяця, — каже очільниця медустанови. — Через обласний департамент охорони здоров’я ми подаємося на пакет допомоги від НСЗУ, щоб розв’язати це питання. Сподіваємося, що вони нададуть нам необхідну кількість грошей. Аби таких ситуацій не було надалі, нам і потрібна реорганізація. 

Про причини заборгованості ми запитали й очільника міського департаменту охорони здоров’я Олександра Шиша. За його словами, така ситуація склалася через те, що зменшилась кількість пологів, прийнятих у закладі, та відповідно і надходження коштів з НСЗУ за дану медичну послугу. І загалом, послуг,  які дозволяють закладу отримувати кошти, також стало менше. 

— Фактично цей медичний заклад — банкрут. В цілому нераціональним є функціонування більшої кількості пологодопоміжних закладів, ніж це потрібно для забезпечення надання медичної допомоги наявному числу вагітних, — вважає головний лікар міста. 

Яке майбутнє будівлі пологового?

Наприкінці листопада стало відомо, що виконком міської ради погодив створення відділення паліативної допомоги у будівлі нинішнього пологового будинку №2. Орієнтовна потужність нового госпісу складатиме 30-60 ліжок. За реалізацію проєкту попередньо візьмуться у 2023 році. 

Головний лікар Вінниці Олександр Шиш говорить, що відкриття нового хоспісного відділення у будівлі пологового дійсно розглядається. Він каже, що місто має в цьому потребу. 

На думку професорки кафедри акушерства та гінекології ВНМУ Наталії Гайструк, рішення є досить сумнівним, оскільки для облаштування такого відділення там немає відповідних умов. Професорка припускає, що такі заяви міської ради можуть робитися для замилювання очей, аби в майбутньому використати будівлю для комерційних цілей. 

— У мене такі заяви викликають сумніви та здивування, — говорить Наталія Гайструк. — Я думаю, що усе врешті зведеться до відкриття там приватної клініки з клінічною практикою або проведенням у ній різноманітних досліджень. 

Доцентка кафедри акушерства та гінекології ВНМУ Тетяна Супрунова взагалі вважає, що на місці пологового з часом може з’явитися житловий комплекс, адже цей клаптик Вінниці є ласим шматочком для забудовників. 

— Ми досить оперативно почали порушувати питання про те, а що ж буде у будівлі пологового. У міській раді занервували, тому й проголосували за госпіс. Та швидше за все його там не буде. Можливо, там з’явиться чергова багатоповерхівка, — припускає лікарка. — Керівництво пологового не відстоює інтереси закладу, а навпаки сприяє його знищенню. Там в усьому підіграють рішенням міської ради та не піклуються про майбутнє своїх же працівників. 

В адміністрації пологового говорять, що без реорганізації вони не можуть продовжувати нормально існувати. В рамках медичної реформи гроші мають йти за пацієнтами, але останнім часом таких у закладі небагато.

— У мене є акушерський та гінекологічний корпуси. Там працюють різні лікарі. Загалом вони можуть одночасно обслуговувати 70 пацієнток, адже саме стільки ми маємо ліжок, — пояснює керівниця пологового Вікторія Яровенко. — Останній місяць у нас 15,17, 23 жінки знаходяться одночасно. Я забула, коли їх було бодай 30. За вісім днів грудня у нас було лише 13 пологів по закладу. У листопаді у нас народилося 79 дітей, але звичайне навантаження раніше було 170. Чому? Бо чимало людей виїхали, інші не народжують через війну, а хтось через те, що став біднішим і не може фінансово собі дозволити мати дитину. 

Професорка ВНМУ Наталія Гайструк вважає, що кількість пацієнток пологового навпаки має збільшитися. Лікарка наводить статистику в 44 тисячі переселенців, які живуть в одній лише Вінниці та понад сто тисяч в області. За її словами, для забезпечення їхніх потреб, медзаклад потрібно зберегти. 

За даними обласного департаменту охорони здоров’я, прогнозована кількість пологів у Вінницькій області на 2023 рік складає 10 тисяч. З них безпосередньо у Вінниці — 4 тисячі. 

У департаменті охорони здоров’я ВМР кажуть, що після реорганізації другого пологового, у Вінниці працюватиме три комунальних пологових (на базі лікарні імені Пирогова, пологовий будинок №1, Центр матері і дитини) та як мінімум один приватний — «Інномед». Цього, за їхніми розрахунками, вистачить для надання послуг усім, хто цього потребуватиме. 

Читайте також:

«Концентруватися будемо на важких хворих»: як вінницькі лікарні готуються до блекауту

«Йшов, впав, прокинувся — гіпс». Як травмуються в ожеледицю, куди звертатися за допомогою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Victoria Chan

    Центр матері та дитини це справжнє совкове дно, а цей пологовий був хороший. Ну як завжди, для людей все
  • Читач97

    У наших лікарнях ВСЕ оплачується !!! Але декому це рентабельно!!
  • Читач

    І як це лікарня може бути рентабельна? Хвороба чи народження дитини - це лиш затрати

keyboard_arrow_up