«Донесіть до тих, хто сидить в міськраді: за пологовий будинок №2 буде війна». Лікарі мітингують

«Донесіть до тих, хто сидить в міськраді: за пологовий будинок №2 буде війна». Лікарі мітингують
  • Медики пологового будинку №2 прийшли сьогодні, 26 вересня, поговорити з депутатами про долю свого медзакладу.
  • Пришли, незважаючи на погрози від керівництва про звільнення.
  • Але конкретних відповідей люди не отримали. Лише дізнались про власну збитковість, про приєднання до іншої лікарні і про можливість працевлаштування.

Лікарі прийшли не всі. Більшість була на роботі. Ті, хто прийшов, можуть роботу втратити. Підтримати медиків під міську раду прийшли також небайдужі вінничани, які народилися в пологовому будинку №2, які народжували там і збираються там народити.

До мітингуючих вийшов Олександр Шиш, головний лікар міста, який повідомив, що Пологовий будинок №2 об’єднують з «Центром матері і дитини».

— До «Центру матері і дитини» приєднають і всі будівлі, і весь персонал, — зазначив Шиш. — Так звучить рішення виконавчого комітету.

Відео дня

— Покажіть нам це рішення, — в свою чергу попросили лікарі. — Покажіть нам бумагу, де написано, що будівля буде збережена, медперсонал буде збережений, адже ви все кружляєте навколо.

На це конкретної відповіді не було. Прозвучало лише, що медиків вислухають стосовно їх побажань з працевлаштування. 

Люди на площі перекрикували одне одного, бажали здоров’я і процвітання депутатам та їх друзям. А потім виникло питання, де народжувати, яке теж викликало жваву дискусію, без конкретних відповідей.

— Ми хочемо народжувати в другому пологовому, на Коцюбинського, — звернулися до Олександра Шиша люди. — Ми зможемо там народити?

— Сьогодні жінка може сама обрати, де їй народжувати, тож і вам ніхто не заважає, — говорить Шиш. — Це як можна навчатися за кордоном, а можна і не закордоном.

— Але нам кажуть, що у вересні пологовий закриють, — кажуть люди.

— Вже вересень, — відповідає Шиш.

Знову в натовпі вигуки, незадоволенні, розгублені, роздратовані…

— Але ви донесіть до людей, що сидять там, — кивають в бік міськради. — Що за другий пологовий будинок буде війна.

Це будинок пам’яті

Представник ініціативної групи, Наталія Гайструк, професорка кафедри акушерства та гінекології, вінницького медуніверситету говорить, що права медичного колективу були порушені. В спілкуванні з Олександром Шишом професорка наголосила на тому, що діяльність міської ради змусила медиків до правових дій.

Тому на сьогоднішній день зареєстроване кримінальне провадження за кількома статтями. Зокрема, «Зловживання посадовим становищем», «Шахрайство».

— Ви приймаєте рішення на знищення безоплатної медицини, — говорить Наталія Гайструк. — Ви приєднуєте пологовий будинок №2 до Центру матері і дитини, який має борг в три мільйони. Ви приєднуєте другий пологовий, який є історичним місцем в Вінниці. Він був створений в 1937 році, і за цей час там народилися тисячі вінничан. І цей будинок стояв під Другою Світовою війною, коли у квітні 1942 року викидали з вікон єврейських матерів і дітей. Це будинок пам’яті. І цей будинок вистояв. Сьогодні він опинився біля того місця, де російські ракети знищили матерів і дітей. Будинок, який приймав під час ракетного обстрілу тих, хто бігли туди, щоб врятуватися.

За словами Світлани Вільчинської, лікарки-акушерки другого пологового, в міській раді їм дали зрозуміти, що державні заклади місту не потрібні, потрібні приватні.

— Ніхто не вірив, що таке може трапитися, тим паче напередодні ювілею, — говорить лікарка. — Тип паче заклад має історію, це колись був єврейський пологовий будинок, це був елітний пологовий будинок. До речі Гройсман народився в нашому пологовому, і я була його акушеркою.

Медики кажуть: «Державні закривають, приватні відкривають» і додають: «Всі знають, що по тій вулиці будується вже другий приватний пологовий будинок, один вже відкритий».

— А ми заважаємо, хоч і маємо гарні умови, можна сказати найкращі з усіх пологових міста, і по санітарній частині, і з огляду професійності медиків, — говорить Світлана Вільчинська. — Але нам сказали, що до Нового року ми не будемо працювати. Ми запитували: «Нас десь приєднають, яка буде доля колективу». Але чіткої відповіді ніхто не дав. Лише розказують про зменшення кількості пологів і про те, що ми станемо збитковими. Я думаю нас закривають через те, що ми не зручні.

Половину звільнять

За словами Олени Верлан-Кульшенко (це єдиний депутат міської ради, яка приймає депутатську участь в справі щодо пологового), на сьогоднішній день є проект рішення вінницької міської ради про ліквідацію юридичної особи «ПМП Вінницький клінічний пологовий будинок № 2». При тому, що даний колектив на початок 2022 року мав 5 мільйонів додаткових коштів, які вони заробили

— Ліквідація юридичної особи завжди супроводжується скороченням штату персоналу, це трагедія, а в умовах війни тим паче, — говорить пані Олена. — Цей колектив протягом двох місяців намагався з’ясувати його перспективу і долю. Два місяці вони вели переписку з міськрадою і вся вона звелася до слів: «Нічого не можемо вам сказати, працює робоча група, здійснюється моніторинг».

Як каже Олена Верлан-Кульшенко, на сьогоднішній день колективу не надали дані моніторингу, письмово відмовили, написали, що «через велику кількість документів на це потрібно ще 20 днів».

— Але якщо ці дані знаходяться так важко і глибоко, що тоді підготовлено для аргументів на сесію міської ради, яка відбудеться цієї п’ятниці 30 вересня? — запитує депутатка і продовжує. — На сьогоднішній день ми маємо вже ліквідовану стоматологічну лікарню, і знаєте, складається така дивна і своєрідна система. Стоматологію, коли приєднали до багатофункціональної лікарні, говорили, що вони там будуть розвиватися. А тепер багатофункціональну лікарню оголосили банкрутом (борг 10 млн. грн) і приєднують до першої клінічної лікарні. То що це за пірамідка така? Який тоді сенс в розвитку медицини, якщо ми весь час приєднуємо заклади до тих, що мають борги.

Для чого така таємність

— Але колективу не дали шансів, ні на реструктуризацію свою, ні на проведення якихось власних дій, для того, щоб зберегтися, і закривають медзаклад напередодні його 85-річчя, — говорить пані Олена. — Але чому це робиться на такому таємничому рівні, коли колектив протягом двох місяців прагнув добитися хоч якоїсь інформації: про склад робочої групи, про питання які підлягають моніторингу. І раптом 14 вересня проходить медична рада — а це взагалі-то консультативний орган. В законі ця медична рада не обумовлена, її не існує. Для визначення якості надання медичних послуг може бути призначена клініко-експертна комісія, це можуть бути комісії міністерства, можуть бути комісії департаменту. Але на медичній раді рішення прийматися апріорі не можуть.

Також пані Олена здивована тим, що депутатів на медичну раду не запросили.

— При тому, що медична рада прийняла рішення, на яке ми зараз, на сесії, маємо погоджуватись, не чуючи жодної цифри, не чуючи жодного аргументу. — говорить депутатка. — Більш того, представники медичної ради не знайшли можливості з’явитися в медичному колективі і поспілкуватися з ним, хоча їх запрошувалися. Не знайшли можливості зустрітися з медичним колективом і представники департаменту охорони здоров’я. Сьогодні вийшли і в такому гарячому режимі сказали: все, питання завершено. Але завершене питання означає, що завтра біля сотні родин будуть на вулиці, в умовах війни.


Читайте також:

Засуджену за смерть дитини лікарку нарешті затримали. Але чи буде вона сидіти?

Згідно закону № 4142 — вакцинуватися потрібно кожному. Але чи обов’язково?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (48)
  • Юрий Пархомчук

    Це в Києві треба пікетувати, де провідниця "правильних дітей" Третьякова ходить, а не у Вінниці чи Крижополі, де ніц не вирішується, а виконують владні накази
  • Костя Вихлімець

    Зверніця до Людмили Станіславенко вона вам допоможе
  • Костя Вихлімець

    Вибрали ,то майте ,це вони рішають що буде краще вам бо ви їх вибрали )
  • Анатолий Гордий

    сократить    депутатов-----саботажников  для  начала  на  половину   нафига  им  роддом  они  своих  дочек   и  невесток  могут  и  за  бугор  на  роды  свозить

keyboard_arrow_up