Згідно закону № 4142 — вакцинуватися потрібно кожному. Але чи обов’язково?

Згідно закону № 4142 — вакцинуватися потрібно кожному. Але чи обов’язково?
  • Днями Верховна рада ухвалила законопроект 4142 «Про систему громадського здоров’я», навколо якого роками точилися суперечки, правки, мітинги.
  • В ньому йдеться про обов'язок кожного вакцинуватись і проходити медогляди.
  • Та чи справді цей закон такий страшний, як його малюють?

Дбати про своє здоров’я та здоров’я оточення тепер не право, а обов’язок кожного українця. ВР ухвалила законопроект № 4142 про систему громадського здоров’я. Мова в ньому йде зокрема про вакцинацію. Профілактичні щеплення на дифтерію, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз тощо є обов’язковими. До переліку внесли і вакцинацію від COVID-19.

Ця новина викликала хвилю незадоволення, яка зводиться до того, що закон № 4142 обмежує права та свободи людини. Тому голова Комітету з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький на сайті Верховної ради відзначив основні тези цього закону, для розуміння.

  • Закон не запроваджує відповідальності за відмову від вакцинації.
  • Закон не вимагає від українців вакцинуватись. Але невакциновані не повинні наражати на небезпеку вакцинованих громадян.
  • Закон не зобов’язує проходити вакцинацію, якщо ви вважаєте її недоцільною.
  • Жодних санкцій за відмову від вакцинації закон не передбачає, тим більше таких, як позбавлення батьківських прав.
  • Закон не торкається майна як вакцинованих, так і невакцинованих громадян. (тож ніхто не буде конфіскувати майно невакцинованої людини)
  • Жодних змін щодо медичної таємниці або персональних даних не передбачені. Як і раніше, доступ до інформації є лише у вашого лікаря.
  • Кримінальна відповідальності для українців, які відмовились проходити обов’язкові медогляди, законом не передбачена.
  • Закон не запроваджує нових вимог щодо щеплення дітей.

Варто почитати закон

За словами адвоката Ярослава Мартинюка, вимога про обов’язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров’я є виправданою. Тобто, в даному питанні превалює принцип важливості суспільних інтересів над особистими. Нікого не можна заставити робити щеплення, це право кожного, але якщо в нього не буде щеплень хай готується до того, що він буде терпіти певні незручності від держави.

Відео дня

— Згідно закону, вакцинуватись то твій обов’язок, але відповідальності там не встановлено. Так, ти маєш дбати про своє здоров’я і про здоров’я навколишніх, але держава тебе не може змусити цього робити, — говорить адвокат. — Та ти маєш розуміти, що якщо не вакцинуєшся обов’язковими вакцинами, які прописані в Календарі щеплень, або не вакцинуєш своїх дітей, то будеш позбавлений певних прав, благ, які є для тих, хто вакцинований. В принципі так було і до цього часу. Є судова практика, де мами судилися зі школами, щоб їхніх невакцинованих дітей взяли до навчального закладу. А Верховний суд сказав — право громадян на безпечне середовище, важливіше, ніж право окремого громадянина.

Проста аналогія з Ковідом, хто хотів вакцинуватися той це зробив, хто не хотів — ні. Не вакциновані мали певні обмеження. Такі обмеження можуть бути з часом застосовані для тих, хто не вакцинований обов’язковими вакцинами, і людина має це зважити. Це її право і особистий вибір. Чи має право людина не вакцинуватися — так. Але її право діє до тих пір, доки не впирається в моє право.
— Моя особиста думка, що з часом можливо, як по ковіду були розписані обмеження для невакцинованих, так само на підставі цього закону в подальшому розпишуть обмеження і для тих, хто наприклад не вакцинований від краснухи чи кору, — говорить юрист.

Ти або не розумний, або заплутався

Лор Анатолий Власенко вважає, що всі мають бути вакциновані, тому що колективний імунітет — це захист нації, тобто задача держави його створювати.

— Ті хто проти, або не розуміють, або їх заплутали. Часто це питання до сімейного лікаря, який також може не розуміти, чи бути заплутаним, — говорить лікар. — Але мені здається, що цей закон не спрацює, тому що в в кожній країні розумні люди складають досить невелику частку населення. А нерозумні легко ведуться на конспірологію, в епоху інтернету її неможливо витравити.

І ці люди завжди будуть кричати, що здоров’я нації — не їх справа, бо тіло їх храм і вони самі вирішують колоти чи нє.

Вчись онлайн, працюй онлайн, живи онлайн

Інфекціоніст Євген Щербина говорить, що не тільки лікарі повинні нести відповідальність за життя пацієнтів, за їх здоровья. Пацієнти також мають нести за це відповідальність.

— В багатьох, так і є. Якщо ти не вакцинуєшся Наприклад в США, то тебе не допускають в навчальні заклади і в садочки. З Ковідом це стало ще суворіше, тому що, якщо ти не вакцинуєшся від ковіду тебе не допускають до роботи, і так далі, як мінімум в деяких країнах таке є. Чи погано це чи добре, складно сказати. Я вакцинуюсь і всіх агітую вакцинуватись, в мене з цим проблем немає, я взагалі не розумію, в чому тут може бути проблема. Вакцина має захищати і вона захищає тебе особисто. Якщо до тебе це не доходить, тоді потрібно пояснити краще, не хочеш вакцинуватись, не створюй небезпеку для інших людей, сиди вдома — вчись онлайн, працюй онлайн, живи онлайн.


Читайте також:

Раптом зачухалось і пчихнулось. Як вибрати протиалергічний засіб, запитали у лора

Погані зуби, погані ясна, погані кістки і погана смерть... Як люди вмирають від карієсу

Через хронічний стрес, ми всі «залиті» кортизолом і набираємо вагу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (84)
  • Alex Goldenstone

    адвокат Ярослав Мартинюк - ти Консутуцію в очі бачив?  

    "Моя особиста думка, що з часом можливо, як по ковіду були розписані обмеження для невакцинованих" - це не обмеження, а порушення Конституції України! Якби ти був людиною, а не шматком ..., то ти би знав, що неможливо ввести пандемію без епідемії. Депутати приймали закон з порушенням всіх можливих норм! Це як не можна будувати будинок одразу з 2 поверху, минуючи 1 поверх. Я вже не говорю про штучне походження модного вірусу...
  • Alex Goldenstone

    "невакциновані не повинні наражати на небезпеку вакцинованих громадян." - кожна здорова людина бачить тут оксюморон. Якщо вакцини не захищаються - тоді вони нах не потрібні. Як невакцинована людина може наражає вакициновану? Ось тут і правда проривається на волю - це ніякі не вакцини від сровіду, а медичний експеримент. Побочькі? Дохніть люди, депутатам буде більше землі! На лаві підсудних разом з Ху"лом має сидіти і Радуцький, і Ляшко за змушення людей до експериментів над їх здоровям і залишання без засобів до існування 2020 рік - до тепер.
  • таня олексенко

    Я думаю, що таким законом наша Верховна Рада порушує міжнародне право. ООН ще після другої світової війни створила міжнародне право, яке дає нам  з вами великі права, свободи і привілеї. Основним принципом цього міжнародного права є те, що людина є найбільшою цінністю на Землі. Ці закони і стандарти були непорушними стільки багато років, тому що не так просто створити стадарти, які мають право на існування. Війна почалася в той переломний час, коли від цих стандартів, які так високо цінують людину, ми повинні були перейти до цифрових стандартів. Цього не допустили можновладці, які незаконно керують світом, тому що тоді цифровізація мала би бути абсолютно добровільною, а так само і вакцинація. Якби ми від цих законних стандартів перейшли до цифрових стандартів, то було б багато корупційних скандалів, тому що довелось би з'ясовувати чому ці всі роки нічого не робилося відповідно до стандартів. Чиновникам і корупціонерам це зовсім не було б вигідно.

    Зараз, нажаль, основні принципи законодавства ООН стали похитними. ООН хотять реформувати, і є велика імовірність того, що наші з вами права применшать. І тоді вже невідомо, чи буде цифровізація добровільною. Людина в статусі людини буде мати менші привілеї, ніж людина в статусі фізособи.

    Що ж до закону 4142 я хочу сказати, що зважаючи на те, що міжнародне право ООН ще ніхто не відмінив, і зважаючи на те, що у нас є самоуправління на місцях, усе буде залежати від вашого начальника. Якщо він вирішить, що у його установі невакциновані не будуть заважати вакцинованим, то вакцинація не буде обов'язковою. Якщо будуть суперечки, то, можливо, доведеться голосувати.

    І ще одна річ дуже важлива. У на в Україні нема державних устано, тому що ніхто не працює відповідно до міжнародних стандартів. ВР - це Керуюча компанія, треба лише з'ясувати, яке це товариство, можливо ТОВ. То законність їхніх законів дуже сумнівна
  • Читач12

    .

keyboard_arrow_up