Подвійне вбивство, сокира та 320 гривень. Суд виніс вирок обвинуваченим у злочині десятирічної давнини

Подвійне вбивство, сокира та 320 гривень. Суд виніс вирок обвинуваченим у злочині десятирічної давнини
Фото ілюстративне
  • На лаві підсудних опинилися двоє чоловіків. Десять років тому вони вдерлися у в будинок, де жили двоє пенсіонерів.
  • Шукали гроші. Кажуть, вбивати не хотіли. Коли залишали людей зв’язаними скотчем та в крові, думали, що вони ще живі.
  • Через чотири роки один із обвинувачених сам прийшов до слідчих. Говорив, що замучила совість.

Жорстоке вбивство сталося в березні 2009 року. Місце трагедії: село Обідне, що в Немирівському районі. Майже опівночі троє під’їхали на Mitsubishi Pajero під будинок, який обрали заздалегідь. Там жила літня пара. Обвинувачені думали, що пенсіонери зберігають гроші — ними й хотіли розжитися.

Як написано у судових документах, двоє одягнули на руки перчатки, щоб не залишати відбитки пальців, на голови — шапки з прорізаними отворами для очей. Вийшли з авто та направилися до будинку. Третій залишився в машині «на шухері».

Один із чоловіків сокирою зламав вхідні двері. Зайшли до веранди. Ймовірно, на шум вийшов господар будинку. Він спробував прогнати непроханих гостей. Але це було марно — вони почали бити дідуся.

Відео дня

Пізніше господаря зі зламаними ребрами, черепно-мозковою травмою, у стані коми заберуть до лікарні. Там він помер, не приходячи до свідомості.

Били зв’язану жінку

Під час бійки на веранду вийшла й господиня. Вона спробувала захистити свого чоловіка, але була безсила проти двох, які вже вирішили, що увійдуть у цей будинок.

Її заштовхали в кімнату, наносячи удари. Щоб не кричала, липкою стрічкою жінці заклеїли рота, зв’язали руки та ноги. Били обухом сокири та кулаками в голову, груди, живіт. Удари припинили, коли вона перестала подавати ознаки життя.

У цю ж кімнату завели і її чоловіка, якого до цього били на веранді. Допитували про гроші. Коли той перестав пручатися, знущатися припинили.

Вкрали 320 гривень та нагороди

Подолавши спротив господарів будинку, чоловіки почали обшукувати хату. Хотіли знайти гроші та цінні речі. У судових документах написано, що вдалося знайти 320 гривень та дві нагороди.

Ці гроші були в кишені у вбитої жінки. Шість банок зі збереженнями, зокрема, й у валюті, чоловіки не знайшли. Потім розкажуть, що боялися вмикати світло в будинку.

У той час, як вони обшукували кімнати, у кімнату зайшов ще хтось. У матеріалах він описаний як «невстановлена слідством особа». Ця людина переконала чоловіків покинути хату.

Зізнання

Описані події відбувалися у 2009-му. Через чотири роки переховувань один із теперішніх обвинувачених зізнався у скоєному. Про це писали в тодішніх журналістських матеріалах.

Чоловік сам прийшов до правоохоронців та зізнався в скоєному. Казав, що його мучила совість. Про те, як скоював злочин та що відбувалося після вбивства розповів на суді.

Чоловік сказав, що почав думати про злочин після того, як почув, що в Обідному є люди, які мають великі заощадження, але самі живуть бідно. Пройшло кілька тижнів. Протягом цього часу чоловік зустрічався зі своїм знайомим, який жалівся на нестачу грошей. Мова зайшла про людей, що мешкають в Обідному. Поїхали подивитися на їхню хату. У той же вечір повернулися до будинку…

Сказав, що зі співучасником домовлялися про те, щоб зв’язати людей і забрати гроші. Вбивати не хотіли. Коли залишали будинок, думали, що вони ще живі і їх хтось знайде вранці. Каже, що в будинку були не більше 10 хвилин.

Шапка та волосина

Наводимо уривок із матеріалу журналіста Віктора Скрипника від 2013 року.

Єдиний речовий доказ залишили злочинці на подвір’ї — спортивну шапочку з прорізами для очей. Коли її підібрали, слідчі не знали, що в ній є ще один вагомий доказ. Експерти під час огляду виявили волосину.

За допомогою ДНК-експертизи було встановлено, що належить вона особі чоловічої статі.

— Завдяки таким результатам, звузили коло підозрюваних, — розповідала тоді слідча Ірина Назарова. — Поки їх не мали, допитували всіх — і чоловіків, і жінок. Не тільки з Обідного. У поле зору потрапили ті, хто в цей день виїхав із села, або хто приїжджав напередодні. Найбільше доказів можна зібрати по гарячих слідах. Знаю це з власної практики. Тому до розслідування керівництво обласної міліції залучило десятки правоохоронців із сусідніх районів і обласної міліції. Крім показань, відбирали зразки слини або волосся для ДНК-експертизи.

Втім, вийти на слід нічних «гостей» вдалося значно пізніше. Сталося це нинішнього літа. На той час слідчі вже напрацювали 22 томи справи. Коло підозрюваних осіб звузилося менше, ніж до десяти осіб. Серед них був той, чия волосина заплуталася в залишеній на подвір’ї спортивній шапочці. Це той самий чоловік, що здався міліції.

— Ми чекали результати експертизи, — говорила слідча Назарова. — Він уже був у полі зору міліції. З нього вже взяли зразки волосся на ДНК. Залишалося отримати результат і порівняти його з волосиною в шапочці. Але він сам прийшов…

Про покарання

Вирок отримали двоє, які вдерлися до будинку. Чоловіка, який прийшов до міліції із зізнанням, засудили на 12 років та 6 місяців. Початком цього строку вважають липень 2013-го, коли затримали чоловіка. Період, коли він уже перебував за гратами, будуть рахувати як один день за два.

Другому чоловіку дали 14 років ув’язнення. Покарання обох передбачає конфіскацію усього належного їм майна.

Вирок винесли 19 червня 2019-го. Він набере сили коли закінчиться термін апеляційного оскарження.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Таня Волкова

    В цій трагедії замішана ще дівчина, яка дала наводку на цих людей, яких убили. Тільки її наша хароша міліція покриває. І всі за це взагалі мовчать.
  • Таня Волкова

    А чому не пишуть за людину, яка дала наводку на цих людей?_ і чому ця людина досі на волі???
  • like

    Що за лайно? 6 місяців дали за вбивство???
  • З.А.Глядач

    "засудили на 12 років та 6 місяців. Початком цього строку вважають липень 2013-го, коли затримали чоловіка. Період, коли він уже перебував за гратами, будуть рахувати як один день за два"
    Тобто,,якщо він був "під слідством" майже 6 років,то йому буде рахуватися всі 12. А з огляду на те,що йому дали 12 років і 6 місяців,він незабаром має звільнитися?
    Да здравствуєт наш суд,самий гуманний в мірє!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up