Після ляпаса в школі поклав сина в психлікарню

Після ляпаса в школі поклав сина в психлікарню
Більше місяця серед психічно хворих провів жмеринський шестикласник Костя. Його в лікарню ім. Ющенка привіз на лікування батько після шкільного конфлікту. Чоловік у суді намагається довести, що однокласники травмували його сина серйозніше, ніж просто наставили синців. Того, що звільнили директора школи, батькові замало

Чи був один ляпас, чи дитину дійсно серйозно побили однокласники? В інциденті, що стався на уроці історії в Жмеринській школі №6, кілька місяців розбиралося слідство, і вже більше, ніж півроку, копається суд. А почалося все з того, що один хлопчик зачепив іншого так, що в нього впав планшет на підлогу.

За цю необережність 12-річний Максим ударив у обличчя однолітка Костю, бо через його біганину по класу впала дорога річ й вимкнулася. До конфлікту двох однокласників нібито підключилися інші хлопці з класу. Все це було просто під час уроку. Але учителя в класі не було – відійшов на екзамен, тому з дорослих події не бачив ніхто.

Згодом вчителі сказали, що була рядова ситуація. Ну, поштурхалися хлопчаки, а це інколи буває. Але батько Костянтина Олександр Кравчук розповідає, що його дитина досі жаліється на головний біль. Через вісім місяців після інциденту. Було все це 29 травня минулого року. В останній навчальний день.


- До сьогодні наслідки того пробиття ми відчуваємо, - говорить батько тарвмованого в школі однокласниками 12-річного хлопчика Олександр Кравчук (38)

- Це сталося на першому уроці. Дітей лишили на самоплив. Вони були самі, хто чим займався. Хто кидався, хто плювався, хто бився, - розказує Олександр Кравчук. - Два учні, які боротьбою займаються, потовкли мого сина. В нього дуже сильний крововилив пішов в око, били в висок, в груди, в плечі. Коли він прийшов додому, я помітив, що в нього весь одяг був замащений протекторами від підошви. А медсестра не повідомила ні класного керівника, ні директора школи, ні батьків, просто дала лід і відправила дитину додому. Він годину сидів у підсобці, а потім насилу прийшов додому. Міг би впасти на дорозі… До сьогодні наслідки того пробиття ми відчуваємо.

Діти ходять на суди
Зараз Костя ходить у школу, але в іншу. З торішніми однокласниками він зустрічається на судах. Його тато не збирається залишати шкільний інцидент. Олександр Кравчук розповідає про тривале лікування дитини і те, що правоохоронні органи просто закрили очі на діагнози, поставлені згодом Костянтину.

У документах, які батько привіз в редакцію, простий діагноз «забій» за кілька місяців перетворився на більш серйозний – «закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку, пост травматичний розлад». І це вже, на його переконання, не легкі тілесні ушкодження, як поспішили написати експерти, а травми, щонайменше, середньої тяжкості.

Тим не менше в суді слухається справа про нанесенні легких травм Кості, а відповідач – тільки один хлопчик. Другий став свідком, як і всі інші однокласники.

- Коли експерт виніс «легкі тілесні», а дитина ще лікувалася, ми зрозуміли, що тут куплено все, - говорить батько. - А нас зі Жмеринки направляли в дитячу обласну та в лікарню імені Ющенка, де сина проклали в стаціонар. Я повідомляв про це експерта. Після лікарні, я привіз екіпріз з мокрою печаткою і просив провести додаткову експертизу. Але діагнози, поставлені нам у Вінниці, до уваги не взяли. Експерт виніс вердикт тільки про синці. Потім у суді сказали, що черепно-мозкова травма до побиття не має відношення. Не доведений причинно-наслідковий зв’язок між цим діагнозом і бійкою в школі.

Оштрафували батьків, звільнили директора
- Зараз у сина двоїться в очах, - розказує батько. - Лікарі кажуть, що це може тривати до року. В нього перехідний вік, і ми дуже боїмося, щоб не було епілепсії якої чи ще чого.

Тому ще під час розслідування Олександр Кравчук писав у всі інстанції, щоб покарати винуватих. З міліції йому відписували, що оштрафували батьків двох хлопців за неналежне виховання. Але насправді заплатила штраф тільки одна сім’я.

- Вони навіть у офіційних відповідях безбожно брешуть, - показує бюрократичні помилки батько.  

Прокуратура скаржнику відповідала «порушень не виявлено». Тільки комісія Департаменту освіти знайшла, за що покарати адміністрацію школи. Діти були на уроці самі, а це грубе порушення навчальної дисципліни. Звільнили директора школи. Щоправда йому вже 75 років.

- Коли в суді прокурор каже, що моя дитина сама впала і побилася, то що ж це робиться, люди добрі!? Я думав, раз дитину побили, є медичні докази (є купа матеріалів, купа обстежень з лікарень!), то не повинен щось доказувати, - говорить батько. - Насилу добився, щоб призначили комплексну експертизу. Якщо тільки вона покаже знов «легкі тілесні», буду вимагати іншої. В мене є право на п’ять експертиз!  

Коли тато принциповий
- В мене дитина питає: «Чого так? Вони ціле літо відпочивали, а я лежав і терпів психічно хворих у лікарні». Там день тяжко. Я приходив, я бачив, в мене очі дибом ставали. А моя дитина 37 днів була там. І ще не було на лікування коштів. Уявляєте?

Батько також сказав, що сину дзвонили й писали однолітки з погрозами розправитися за те, що він не змовчав після інциденту. І Олександр заборонив сину заходити у Вконтакті і написав ще одну заяву в міліцію. Врешті – отримав черговий папір для оскарження.

- Мені з міліції написали, що хлопець, який дзвонив моєму синові з погрозами на мобільний, заперечив у своїх поясненнях це, тому матеріли перевірки відправили в архів, - обурюється батько. - Дуже багато брехні. Всі учні брешуть на суді, начебто мій син вибив планшет з рук, і побили його за цього планшета. А він планшета навіть не бачив. Його почав бити Бардецький, який тільки свідок тепер. Костя хотів Бардецького догнати і спитати „за що ти мене б’єш”. От тоді Задриборда йому й вгасив. Він б’є всіх дітей. Про це інші батьки в школі казали, а в суді бояться.


- Дружина постійно плаче, а син питає, чому він має страждати через тих двох неповнолітніх самбістів, які прийоми на дітях відпрацьовують. Ми потерпіла сторона – а нічого не можемо доказати, маючи всі документи на руках, - говорить батько Кості

Поміняли школу. Знов
Врешті Костя в шостій школі провчився тільки рік. Доти був у іншій. Докладно про причину переводу сина батько не розказав.

- Був маленький конфлікт. Вчителька заступилася теж за учня, бо там його мама двері зробила в класі, - сказав тільки.

А от мама Максима, якого судять тепер, не сумнівається, що це спосіб заробити такий в батька Костянтина – звинуватити в побитті й вимагати компенсації.

- Коли в країні таке робиться, ми розбираємося за те, що побилися діти, - говорить Альона Задриборода. – Мій син просто ляпаса дав, а з нього зробили „уголовніка”. Ми вибачалися і готові були сплатити за лікування, за умови, що нам дадуть чеки, напишуть розписку і заберуть заяву з міліції. Батько так не захотів. А пізніше хлопчика ні з того, ні з сього поклав у лікарню. В нас у Жмеринці шість шкіл і три з них вони поміняли. З четвертої школи позаминулого року він пішов так само зі скандалом. Теж судився. Але там, я так розумію, не вийшло заробити. І учні нашого класу, яких допитували в суді, розказували, що Костя спеціально штовхався, а тоді знімав все на камеру телефону зі словами „я папі покажу”. Я впевнена, що ціль батька – збити з нас гроші.  

Мати Максима каже, що все було не зовсім так, як розказує батько Кості.

- Не було такого, яка каже той батько, що його сина просто змісили інші діти, - говорить вона. - Мій син сидів за партою, грав на планшеті. Його ж дитина бігала по класі і зачепила мого так, що випав планшет. Максим встав, підійшов, дав йому ляпаса і сів на місце. Нічого більшого.

Що кажуть у школі
Якщо мама звинуваченого хлопчика так і каже, що батько Кості хоче відкупні, то класний керівник називає Олександра Кравчука зайве принциповим. А про Максима вчителька Валентина Новодацька розповіла, як про запального хлопця, але хорошого учня, відмінника.

- Ви ж вчилися у школі, правда? Знаєте, які бувають стосунки між дітьми. Тут була звична ситуація, - каже класний керівник. - Уявіть: у дитини 12 років падає планшет, дорога річ. Максим гарячий у нас хлопець. Я не кажу, що він не вдарив. Вдарив. І був синець. Нікуди цього не дінеш. Але й не скажеш, що це було зловмисно. З опалу, згарячу він ударив. І діти не сприйняли це за щось серйозне. Вже коли я взнала, і ми почали розбирався, Максим сказав, „мабуть, це я вдарив”. Батько ж Кості нічого нікому не говорив, а одразу заяву директору поклав на стіл - і почалося те, що тягнеться до сьогодні. Вони оговорюють другого хлопчика, Бардецького, що він бив мало не ногами. Ніхто з дітей не підтвердив, що таке було.

- Розумієте, він дуже цікава людина, - каже вчителька про батька Костянтина. – Спочатку казав, що не хоче нікому зла, а потім заявив, що хоче, щоб Здрибороду забрали в спецінтернат. Він і до мене претензій не мав, поки я йому в характеристиці не написала, що не цікавиться життям сина. А Костя прийшов до нас у шостий клас, вчиться слабенько, говорить невиразно, і одразу не вжився в колектив. Я ходила за ним, наче квочка, щоб не зачепили. В кінці кінців заробила “вдячність”. Але то таке. Переступила і забула. Але батько не забув. Ми прийшли у вересні в школу – вже суд.

Разом з тим про сім’ю Кравчуків вчителька розказала, як про хорошу родину.

- Вони трудяжки, двох діток виховують. Але є в них таке: машина переїхала курку чи гуску, і батько зразу ж іде судитися. Таке в нього є. Добивається, щоб все було чесно і по-закону. Це хороша якість, але не в нашому випадку, - вважає вчителька. - Ця ситуація могла вирішитися між дітьми. Діти сваряться і миряться. Але, я так розумію, батько був ображений на п’ятий клас, тому що там щось подібне було, і не покарав нікого. От тепер він вилив усе на нас.

Читайте також:
Семикласника після ляпаса в школі вдруге поклали на Ющенка

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Грабовий Олександр

    По-перше, не школа винна, що під час уроків ідуть екзамени, які повинні приймати вчителі, я яких в цей час за розкладом уроки. По-друге, ну не давайте ви малим дітям дорогі телефони у школу.

    Anonymous reply Грабовий Олександр

    Що значить школа не винна?Школа несе відповідальність за дітей у час навчання. Та поставте вже  хоч старшокласника пригледіти за ними. Так він би розійняв чи , хоча б, свідком би став. Розклад тепер як виправдання вчителям чи дирекції?! Це перше правило викладача- не залишати дітей без нагляду. Зробили балаган і ще й відхрещуються.
  • Anonymous

    Це сталося на першому уроці. Дітей лишили на самоплив. Вони були самі, хто чим займався. Хто кидався, хто плювався, хто бився, - розказує Олександр Кравчук. - Два учні, які боротьбою займаються, потовкли мого сина. В нього дуже сильний крововилив пішов в око, били в висок, в груди, в плечі. Коли він прийшов додому, я помітив, що в нього весь одяг був замащений протекторами від підошви. А медсестра не повідомила ні класного керівника, ні директора школи, ні батьків, просто дала лід і відправила дитину додому. Він годину сидів у підсобці, а потім насилу прийшов додому. Міг би впасти на дорозі… До сьогодні наслідки того пробиття ми відчуваємо.



    НАЙКРАЩИЙ ВИХІД _ ЗАКРИТИ ШКОЛУ ВЗАГАЛІ І РОЗІГНАТИ ПЕРСОНАЛ ТОМУ ЩО ЦЕ НЕПЕРШИЙ ІНЦЕДЕНТ

    Reut reply Anonymous

    это так гениально - из-за одного сомнительного случая сразу лишить права на обучение полторы тысячи детей.
  • Anonymous

    що він бив мало не ногами. Ніхто з дітей не підтвердив, що таке було.- а що робили вчетелі, самі інцидент сворювали?? Чи каву пили з цигаркоюв заучки ??
    А Костя прийшов до нас у шостий клас, вчиться слабенько, говорить невиразно, і одразу не вжився в колектив- каже класний керівник А за шо ой класний керівник получає гроші
    школа перетворилася на базар - знанями торгують Від ручки до зошита-до репетіторства Все торгують знаннями
    Ну а чим займається департаминт освіти МУсив би перевіряти ТАне Дисертації і докторські пишуть на робочих місцях, 250 000 За наукову працю отримують, 8000 зарплати, 60 000 гонорар, 8 000 авторскіє щомісяця???
    А потім жаліються що влада винна!!! В АТО за знущання з дитини їх!!!!!

    Reut reply Anonymous

    Вы много знаете людей с учёной степенью работающих в средней школе?

    В указанной был один - директор. Который защитился ещё при СССР.

    Вы так "прекрасно осведомлены" о том, сколько получают соискатели учёной степени. Ваши бы знания, да в бухгалтерию...

    А может вы ещё знаете какие финансовые вложения должен сделать соискатель учёной степени?

    И с каких пор АТО стало пугалом? это же священный долг по защите Родины. По крайней мере так говорят.

    Или вы не согласны с официальной трактовкой событий?
  • Reut

    Директора то совсем не из-за этой истории убрали.

    Зря его увольнением прикрываются.

    Во первых он не уволен, а остался просто на преподавательской работе. И сохраняет немалое влияние в школе.

    Во вторых, процесс его выдавливания с поста шёл несколько последних лет.

    Сергей Жуковский reply Reut

    Это абсолютно рядовая ситуация,когда педагоги не захотели уделять должного внимания детям и в результате возникли последствия,в следствии которых пострадал ребёнок.Сам сталкивался с подобным и уверен ,что контроль за действиями педагогов,должен быть намного выше,ведь мы им доверяем самое дорогое-детей.

    Анонім reply Reut

    Реут, скажите пожалуйста, а как с директором можно связаться?

    Reut reply Анонім

    Каким из директоров?

    Старым или новым и.о.?

    В любом случае - самый простой вариант подойти в школу и спросить у "охраны" на входе.

    Старый - наверняка сидит в кабинете астрономии либо в своей коморке. Новый в кабинете директора (если не ведёт урок).

    Как вариант - посмотреть номер т.ф. в справочнике или Гугле. Перезвонить и договориться о встрече.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:33 Чи вийде з вас кондитер? Тест від «20 хвилин» 15:31 У Хмільнику під час вибуху загинули двоє хлопців. Попередньо здетонувала граната 15:12 У Вінниці через несправність зайнялася вантажівка 14:04 Смак історії: Клопотенко знімає відео про традиційну кухню Гончарівки play_circle_filled photo_camera Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вищий норми photo_camera 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up