Нарешті буде вирок. Рішення по справі вбивства в Академічному проголосять у понеділок (ОНОВЛЕНЕ)

Нарешті буде вирок. Рішення по справі вбивства в Академічному проголосять у понеділок (ОНОВЛЕНЕ)
Засідання у слідчому суді були відкритими / усі фото з архіву 20minut.ua
  • Винести вирок Анатолію Малєцу могли до роковин злочину, за який його судять. Але цього не сталося.
  • Засідання, які вже мали би бути останніми, затягнули клопотання захисту. І від Нового року було ще кілька слухань.  
  • Тепер відомо, що рішення у справі вбивства в Академічному винесуть у понеділок, 26 квітня.
  • Проголошення вироку в цьому закритому судовому процесі має бути відкритим для преси. Так каже законодавство.

Ця резонансна справа про те, як удома знайшли убитими двох жінок з двома малими дітьми. Вінницю шокувало це повідомлення за кілька годин до Нового року, 31 грудня 2018-го. Невдовзі дізналися, що знаряддя злочину — молоток, а підозрюваний у вбивстві сім'ї — батько тих самих діток. Анатолія Малєца під час розслідування вивчали на осудність. Коли ж почався суд, процес став закритим для преси на прохання захисту.

Винести вирок Анатолію Малєцу могли, нагадаємо, до роковин злочину, за який його судять. Але цього не сталося. Одразу кілька засідань, які проводяться за участю присяжних і без сторонніх відвідувачів, були заплановані на останні дні 2020-го. Вочевидь, щоб до кінця року завершити цей судовий процес.

Ще 29 грудня в пресслужбі міського суду редакції казали: рішення у цій резонансній справі очікують з дня на день. Але наступного дня виявилося, що засідання, яке може бути останнім, перенесли на 19 січня 2021-го.

Відео дня

Потім було ще засідання і ще. Як коментували в судовій пресслужбі хід цієї закритої справи? «Розгляд даного кримінального провадження відкладено на підставі клопотання сторони обвинувачення про надання часу для підготовки та зміни обвинувачення», — написали на сайті Вінницького міського суду. Тож через розгляд клопотань до винесення рішення все ніяк не доходило. 

І ось нарешті стало відомо: слухати резонансну справу, в якій вирок виноситиме суд присяжних, завершили. Учора, 23 квітня, було закрите засідання, яке тривало трохи більше години. Після нього суд направився до нарадчої кімнати приймати рішення. 

«У залу суду Мальця заводили кілька правоохоронців. Він був у капюшоні та масці, тому обличчя видно не було. Приїхали також і мама та сестра вбитої Надії. Перед судом вони сказали, що сподіваються лише на одне, що Анатолія «посадять заслужено». Засідання тривало більше години. А потім судді та присяжні вийшли, за ними вивели і обвинуваченого, а за ним і родичів убитих, — пише vinnitsa.info та додає, що судді та присяжні пішли писати вирок, який проголосять 26 квітня о 10.00. 

Підсудний Анатолєц Малєц знаходиться у вінницькому СІЗО. І, як дізналася редакція 20minut.ua з власних джерел, користується такими начебто забороненими для в'язнів благами, як мобільний телефон і інтернет. Також маємо ще деяку інформацію про сьогоднішній стан здоров'я Малєца. Наше джерело стверджує, що його поведінка вже не вказує на психологічну травму або ж психічну хворобу, на що натякали захисники одразу після злочину. 

Нагадаємо, як став підсудним програміст Анатолій Малєц. Він розлучився з матір’ю своїх дітей і мав конфлікти з власною мамою. Обох жінок і сина з дочкою він застав убитими, казав, що не розуміє, що з ним відбувається і не може оговтатися від шоку. Нібито вийшов у магазин, а коли повернувся додому, то застав закривавлену квартиру з тілами.

Ще живою була його менша донечка, коли на місце приїхала швидка, але дівчинку не змогли врятувати. Вона померла. Поховали дітей і маму з бабусею 3 січня. 

Того ж дня підозрюваному Анатолію Малєцу обрали запобіжний захід — тримання під вартою. На судовому засіданні він виглядав хворим, йому викликали швидку допомогу. Захисники казали, що їхній клієнт у шоковому стані.

Згодом вони погодилися на ексклюзивне інтерв’ю журналісту 20minut.ua, але нічого конкретного за годину розмови не сказали. Ні хто їх найняв чи які свідчення дає підозрюваний, дізнатися від захисників не вдалося. Вони тільки наполягали, що їхньому клієнту потрібна психіатрична допомога. І Анатолію Малєцу призначили психолого-психіатричну експертизу.

В лікарні імені Ющенка, куди конвоювали підозрюваного у вбивстві родини, провели дослідження, але висновку не зробили. Далі Анатолія Малєца доправили до Одеси, звідки врешті надійшов експертний висновок. Його визнали осудним. Деталей висновку не озвучував ніхто.

З власних джерел 20minut.ua знає: спеціалісти описали психологічну травму Малєца. Встановили, що він страждав з дитинства від конфліктів з батьками.

Також нагадаємо, чому до судових слухань не допустили пресу. Про це клопотали захисники, аргументуючи прохання недопуску журналістів тим, що під час розгляду будуть підніматися подробиці сімейного життя родини. А це — конфіденційне.

На початку липня минулого року у Вінницькому міському суді почали слухати кримінальне провадження за обвинуваченням Анатолія Малєца. Після проведення підготовчого засідання стало відомо, що всі наступні будуть проходити в закритому режимі та за участю присяжних. Про присяжних просив сам обвинувачений.

Судовий процес іде із головуючим суддею Русланом Каленяком та трьома присяжними. Усі питання вирішуються простою більшістю голосів, причому головуючий голосує останнім, і ніхто зі складу суду не має права утриматися від голосування. Так пояснювали порядок розгляду цієї резонансної справи в судовій прес-службі.

Також на наше питання в суді уточнили: проголошення вироку в цьому закритому судовому процесі має бути відкритим для преси, бо це дозволяє законодавство.

31 грудня 2018-го року, нагадаємо, в квартирі у мікрорайоні Академічний знайшли мертвими двох жінок та 7-річного хлопчика Дениса. Ще одна дитина, дівчинка Світлана, якій було 3 рочки, від травми голови пізніше померла в лікарні. Медиків викликав батько вбитих, він же син однієї з загиблих жінок та колишній чоловік другій. Глава сімейства Анатолій Малєц став обвинуваченим і чекає вироку в слідчому ізоляторі.  

Оновлене 26 квітня

У понеділок не винесли вирок Анатолію Малєцу. Наш журналіст пішов на засідання, воно затрималося, в решті прессекретарка Вінницького міського суду повідомила пресі, що оголошення вироку перенесли на завтра. Колегія не повернулася з нарадчої кімнати, де пише рішення від п'ятниці:

Оновлене 27 квітня 

Після того, як у вівторок, 27 квітня, суддя Каленяк оголосив вирок Анатолію Малєцу, чимало людей зітхнуло з полегшенням: «Нарешті справедливе рішення, тільки довічне вбивці», — писали користувачі мережі. Журналіст, що був на оголошенні вироку, розповідає, як там усе відбувалось:


Читайте також:

Якраз почався суд за стрілянину під «Аурою», або Чому водій BMW X-5 тікав від поліцейських

Вбили з особливою жорстокістю. У Вінниці винесли вирок двом хлопцям-садистам

У квітні завершать розслідування катастрофи АН-26, де загинули двоє курсантів з Вінниччини

Хабарі в сервісному центрі. Взяли на гарячому звільнених і поновлених на службі поліцейських

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • Олена Стеблюк

    В психиатрії є такий термін АНІГІЛЯЦІЯ . Вбивство своєї родини .
  • Оксана Васьковська

    Дуже довго йде очевидне слідство. Великі люди чомусь допомагають вбивці своїх дітей і матері. Здається, що страшнішого гріха вже немає ніж вбивство власних дітей в матері
  • Валентина Лиса Блідченко

    По вічно або ростріляти
  • Ніна Покотинська

    По вічно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up