Вирок Анатолію Малєцу в останній момент відклали. Два роки після вбивства в Академічному

Вирок Анатолію Малєцу в останній момент відклали. Два роки після вбивства в Академічному
Анатолій Малєц під час засідання у слідчого судді. Фото з архіву редакції
  • Вдома знайшли убитими двох жінок з двома малими дітьми. Вінницю шокувало це повідомлення за кілька годин до Нового року, 31 грудня 2018-го.
  • Невдовзі дізналися, що знаряддя злочину — молоток, а підозрюваний у вбивстві сім'ї — батько тих самих діток. 
  • Анатолія Малєца під час розслідування вивчали на осудність. Коли ж почався суд, процес став закритим для преси на прохання захисту.

Винести вирок Анатолію Малєцу могли до роковин злочину, за який його судять. Але цього не сталося. Одразу кілька засідань, які проводяться за участю присяжних і без сторонніх відвідувачів, були заплановані на останні дні 2020-го. Вочевидь, щоб до кінця року завершити цей судовий процес.

Про це журналіст 20minut.ua запитала в пресслужбі Вінницького міського суду. І у вівторок, 29 грудня, там сказали: рішення у цій резонансній справі очікують з дня на день. Але по обіді у середу повідомили, що засідання, яке могло бути останнім, перенесли на 19 січня 2021-го. 

Чому вирок відклали і чи дійсно січневе засідання буде завершальним у справі, речниця суду Марія Доценко не пояснила. Сказала, що такої інформації секретар судді не надала. Але вона підтвердила: проголошення вироку в цьому закритому судовому процесі має бути відкритим для преси, бо це дозволяє законодавство. 

Відео дня

Але чи не відкладуть суд знову через локдаун, який буде у січні? Передбачати зараз ніхто не стане. Так само, як і допуск преси у судову залу в умовах суворого карантину. 

Через закритість цього судового розслідування, не знаємо, що тут могло послужити приводом для того, щоб перенесли суд. Міг просити про це хтось із учасників процесу. Дати засідань залежать також від строків тримання під вартою підсудного.

Він зараз знаходиться у вінницькому СІЗО. І, як дізналася редакція з власних джерел, користується такими начебто забороненими для в'язнів благами, як мобільний телефон і інтернет. Також маємо ще деяку інформацію про сьогоднішній стан здоров'я Малєца. Наше джерело стверджує, що його поведінка вже не вказує на психологічну травму або ж психічну хворобу, на що натякали захисники одразу після злочину. 

Нагадаємо, як став підсудним програміст Анатолій Малєц. Він розлучився з матір’ю своїх дітей і мав конфлікти з власною мамою. Обох жінок і сина з дочкою він застав убитими, казав, що не розуміє, що з ним відбувається і не може оговтатися від шоку. Нібито вийшов у магазин, а коли повернувся додому, то застав закривавлену квартиру з тілами.

Ще живою була його менша донечка, коли на місце приїхала швидка, але дівчинку не змогли врятувати. Вона померла. Поховали дітей і маму з бабусею 3 січня. 



Того ж дня підозрюваному Анатолію Малєцу обрали запобіжний захід — тримання під вартою. На судовому засіданні він виглядав хворим, йому викликали швидку допомогу. Захисники казали, що їхній клієнт у шоковому стані.

Згодом вони погодилися на ексклюзивне інтерв’ю журналісту 20minut.ua, але нічого конкретного за годину розмови не сказали. Ні хто їх найняв чи які свідчення дає підозрюваний, дізнатися від захисників не вдалося. Вони тільки наполягали, що їхньому клієнту потрібна психіатрична допомога. І Анатолію Малєцу призначили психолого-психіатричну експертизу.

В лікарні імені Ющенка, куди конвоювали підозрюваного у вбивстві родини, провели дослідження, але висновку не зробили. Далі Анатолія Малєца доправили до Одеси, звідки врешті надійшов експертний висновок. Його визнали осудним. Деталей висновку не озвучував ніхто. З власних джерел 20minut.ua знає: спеціалісти описали психологічну травму Малєца. Встановили, що він страждав з дитинства від конфліктів з батьками.

Також нагадаємо, чому до судових слухань не допустили пресу. Про це клопотали захисники, аргументуючи прохання недопуску журналістів тим, що під час розгляду будуть підніматися подробиці сімейного життя родини. А це — конфіденційне.

На початку липня минулого року у Вінницькому міському суді почали слухати кримінальне провадження за обвинуваченням Анатолія Малєца. Після проведення підготовчого засідання стало відомо, що всі наступні будуть проходити в закритому режимі та за участю присяжних. Про присяжних просив сам обвинувачений.

Судовий процес іде із головуючим суддею Русланом Каленяком та трьома присяжними. Усі питання вирішуються простою більшістю голосів, причому головуючий голосує останнім, і ніхто зі складу суду не має права утриматися від голосування. Так пояснювали порядок розгляду цієї резонансної справи в судовій прес-службі.

31 грудня 2018-го року, нагадаємо, в квартирі у мікрорайоні Академічний знайшли мертвими двох жінок та 7-річного хлопчика Дениса. Ще одна дитина, дівчинка Світлана, якій було 3 рочки, від травми голови пізніше померла в лікарні. Медиків викликав батько вбитих, він же син однієї з загиблих жінок та колишній чоловік другій. Глава сімейства Анатолій Малєц став обвинуваченим і чекає вироку в слідчому ізоляторі.  


Читайте також:

Рік після вбивства в Академічному: коли винесуть вирок Анатолію Малєцу?

Обгоріле тіло чоловіка знайшли на Бригантині. Що там відбувається?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Андрей Ящук

    Давно потрібно було прив'язати до дерева , і щоб собаки розірвали 😠😠😠

    Noname NoSecondName reply Андрей Ящук

    Можливо комусь і вигідно спихнути все на Анатолія? Адже у такому разі нікого вже шукати не треба. Допоки його вина не доведена знімайте напругу на своїх близьких, як це зазвичай робите. Для тих хто не зрозумів що відбувається. За 2 роки слідство не надало достатніх доказів для оголошення вироку.
  • Марина Нестерук

    За два роки ніхрена незробили.Загинули нівчому невині дітки.Довічне бидлоті.

    Марина Нестерук reply Марина Нестерук

    Ivan Tykhoniuk коли той день настане,щоб гроші нічого невирішували.

    Noname NoSecondName reply Марина Нестерук

    А хто рахує його гроші? Звідки у нього вони? Там тільки борги можуть бути.

    Ivan Tykhoniuk reply Марина Нестерук

    Марина Нестерук там де гроші, отак?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up