Хабарі в сервісному центрі. Взяли на гарячому звільнених і поновлених на службі поліцейських

Хабарі в сервісному центрі. Взяли на гарячому звільнених і поновлених на службі поліцейських
Оскаржував 130-ту, тепер фігурує в справі хабарництва. Фото Олександра Плем’яника (справа) з архіву 20minut.ua
  • Вчора, 7 квітня, задокументували факт передачі хабара поліцейському керівникові, який неодноразово був героєм статей на 20minut.ua. 
  • Як його спільника, зараз обшукують працівника сервісного центру, який теж свого часу працював на солідній посаді в поліції, був звільнений та судився.
  • Хто ці люди і в якій кримінальній справі вони тепер стануть підозрюваними? Редакція отримала інформацію з власних джерел і зібрала цікаві дані.

Йдеться про кримінальне провадження, порушене ще наприкінці минулого року. Стаття звинувачення: 368 — Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, частина третя (діяння, предметом якого була неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди). Санкція: від п’яти до 10 років позбавлення волі з забороною обіймати посади на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Сьогодні, 8 квітня, редакція 20minut.ua з власних джерел в правоохоронних органах отримала деякі дані по цій справі. Ми дізналися, що з жовтня 2020 року слідство документувало «ряд фактів отримання неправомірної вигоди та подальший їх розподіл між фігурантами в службовому кабінеті» працівника сервісного центру МВС. Там провідний спеціаліст названої структури поділив 25 тисяч зі ще одним провідним фахівцем, тільки вже поліцейського управління. Точні посади і прізвища цих людей знаємо, назвемо їх нижче. Спершу розкажемо про суть інкримінованого їм злочину.

У рамках цього, порушеного 28.10.2020 провадження, вчора, 7 квітня, провели операцію з затримання на гарячому «під контролем від трьох осіб, які звернулись з заявами про вимагання та отримання неправомірної вигоди».

Відео дня

«Так, 07.04.2021 в ході реалізації матеріалів даного кримінального провадження із застосуванням комплексу проведених негласних слідчих (розшукових) дій було задокументовано факт передачі неправомірної вигоди Плем’янику О.М. На даний час у фігурантів проводяться обшуки: за місцем роботи Регуша В.М., в автомобілі Плем’яника О.М. та за місцем проживання обох фігурантів. Вирішується питання щодо повідомлення останнім про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України», — повідомило наше джерело.

Кого притягують?

Тепер про названі прізвища. Володимир Регуш — той самий провідний спеціаліст філії сервісного центру МВС (сектору організації діяльності та планування РСЦ ГСЦ МВС у Вінницькій області), в чиєму службовому кабінеті, за даними слідства, ділилися гроші. Він, як стверджує наше джерело, вступив у злочинну змову з провідним фахівцем Автотранспортного відділення Центру забезпечення поліцейського главку Олександром Плем'яником, і обоє «організували схему отримання неправомірної вигоди».

«В ході проведених заходів було встановлено, що Регуш В.М. та Плем’яник О.М. організували схему систематичного отримання неправомірної вигоди від громадян за позачергове надання послуг при попередньому записі в електронну чергу територіальних сервісних центрів РСЦ ГСЦ МВС у Вінницькій області, — інформує джерело 20minut.ua. — Задокументовано ряд фактів отримання неправомірної вигоди та подальший їх розподіл між фігурантами в службовому кабінеті Регуша В.М. в сумі понад 25 тис. грн, а також було здійснено передачу коштів під контролем від трьох осіб, які звернулись з заявами про вимагання та отримання неправомірної вигоди».

Розслідування проводить четвертий відділ (з дислокацією у Вінниці) слідчого управління ДБР. Учорашнє викриття на черговому хабарі реалізували разом з працівниками управління стратегічних розслідувань у Вінницькій область. Відомо також, що оперативним заходам сприяє Головний сервісний центр МВС України, а провадження відкрила прокуратура області. 

Отож, фігуранти відомі. Тепер розкажемо, яку інформацію ми дізналися про них.

Провідний спеціаліст сервісного центру

За пошуком «Володимир Регуш» у Фейсбуці редакція знайшла вінничанина з такими даними. На цій сторінці бачимо чоловіка з донькою, яка носить форму патрульної поліції. Місце роботи самого користувача — не вказане. Але є місце навчання — Національна академія внутрішніх справ України, і це змушує думати, що ми знайшли саме ту людину.

Дивимося декларацію фігуранта кримінального провадження про хабарі і бачимо з майна небагато: земельна ділянка в Шпикові та квартира у Вінниці з датою набуття у 2016-му році. У звіт про доходи чиновник вписав дружину та двох дітей. В кожного дорослого члена сім'ї є по кілька рахунків у банку, але які суми на тих рахунках — інформації немає.

А з рухомого майна знаходимо у декларації Регуша тільки автівку, та і вона — у власності дружини. Це автомобіль Nissan Qashqai 2013-го року випуску. Дружина, до речі, у своїй декларації значиться, як працівник поліцейського главку. 

А от Youcontrol показав нам значно цікавішу інформацію про Володимира Регуша. Серед його судових справ знаходимо суд з Пенсійним фондом, у якого позивач вимагав перерахунку пенсії, котру отримує з Нацполіції. Пояснення тому дає інша судова справа: про звільнення Регуша з посади заступника начальника кадрового забезпечення та начальника інспекції з особового складу  обласного управління поліції.

Посади Регуша, колишня та теперішня

З судових документів розуміємо, що Володимира Регуша звільнили з поліції після самогубства його підлеглого з Калинівки. Це було в 2015-му році: за висновками розслідування за фактом самогубства майора, що працював кадрах Калинівського РВ, на Регуша наклали дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з посади. Він оскаржив наказ і суд підтвердив: передчасно застосували найсуворіший вид дисциплінарного стягнення, тим більше, що на решту начальників нібито винних у тому, що не передбачили самогубство співробітника, наклали догани та інші легші стягнення.

МВС оскаржувало рішення, прийняте місцевими судами на користь Регуша, але Верховний суд врешті визначив: перша інстанція та апеляція винесла правильні рішення.

Тобто звільненого мали поновити на посаді. Що далі сталося, розуміємо з тих судів, що були з Пенсійним фондом. Регуш невдовзі звільнився сам, за станом здоров’я. В 2016-му його визнали непридатним до військової служби. До речі, позивач й тут добився того, чого хотів: йому перерахували пенсію з 65% до 70% від відповідних сум його грошового забезпечення.

Зараз чоловік, нагадаємо, працює в сервісному центрі МВС. Принаймні, доки йому не оголосили підозру у злочині, який зараз розслідується.

Провідний фахівець центру забезпечення поліції

Тепер про Олександра Плем’яника, який фігурує в матеріалах, що стали нам відомі, як співучасник систематичного хабарництва. В соцмережах цієї людини ми не знайшли, натомість серед новин статей про цю людину можна знайти чимало. Чого варто хоча б оця добірка 20minut.ua:

Наші журналісти, нагадаємо, писали, як Олександра Плем’яника затримали після ДТП і притягували до відповідальності за статтею 130 КУпАП. Він відмовився від перевірки на алкоголь, а потім оскаржував штраф. За його версією, кермував його автомобілем товариш, якого він спеціально попросив поїхати з ним до важкохворої тещі, завезти ліки.

Вінницький міський суд не повірив у це, а далі в апеляції з’явилися нові дані, свідки, врешті — рішення прийняли на користь Плем’яника. Він був звільнений, але поновився. Так само, як зазвичай роблять правоохоронці, позбавлені посад за негативом. Подивіться наш сюжет про його суд:

І в деклараціях Олександра Плем’яника бачимо, що він часто міняв посади. У звіті про доходи за 2015 рік він — заступник начальника управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування. В декларації 2016-го — начальник того ж управління. 2017-й — начальник Тиврівського відділення поліції. 2018-й рік — начальник управління логістики та матеріально-технічного забезпечення ГУНП у Вінницькій області, 2019-й — провідний фахівець автотранспортного відділення ЦЗ (центр заперечення) ГУНП у Вінницькій області. 2020-й — в останній декларації не змінилася посада.

Що зацікавило у документах про майно і статки цього поліцейського найбільше? Велика сума одноразової допомоги, яку він отримав з поліцейського главку. Це повідомлення про суттєві зміни в майновому стані він зробив у 2019-му році. Сума допомоги — 287 тисяч 120 гривень.

Зверніть увагу на посади, за яку отримав виплату і на якій працює. Обидві в тому самому ГУНП у Вінницькій області, тим не менше його не переводили, а звільняли — і гроші за звільнення виплатили.

Про власність, прописану в останній декларації. Квартира у Вінниці, три земельні ділянки, придбані що два роки (остання — в 2019-му році і за нею, як показав Youcontrol, є судова тяжба). Машина — тільки у дружини (Hyundai Sonata, куплена за 70 тисяч в 2017-му році, рік випуску — 2011).

З грошей, крім пенсії, зарплат його та жінки і вище згаданої одноразової виплати (в основній декларації ця сума вказана просто, як «інше»), бачимо страхову виплату в сумі 134 тисяч 470 гривень.

Ще одна кругленька сума є у графі «Доходи, в тому числі подарунки». Це 200 тисяч гривень, що надійшли на банківський рахунок.

Як ви вже здогадалися, то Youcontrol за пошуком ПІБ цієї людини показав чимало судів. По справі про адміністративне правопорушення за 130-ю статтею, як розповіли вище, він вийшов сухим із води і не платив штрафу. А той мав би бути більшим за 10 тисяч гривень. У травні позаминулого року справа вирішилася цією постановою.

Нагадаємо, що в цих матеріалах фігурує автомобіль, якого немає в декларації Плем’яника. Він назвав службовою ту машину, в які їздив у власних цілях. Чому вона була не з синіми номерними знаками? Бо оперативна, сказав.  

Ще один нюанс виникає з земельними ділянками. Youcontrol бачить більше, аніж показує декларація. В переліку земель, які належать нашому фігуранту, тут видно ще й ділянки, в Якушинцях та Агрономічному. 

P.S.

Поки готувалася ця публікація, жодна із правоохоронних структур не повідомила про учорашнє затримання хабарників у сервісному центрі. Тільки один правозахисник виклав фактаж, аналогічний до отриманого редакцією 20minut.ua від нашого джерела. Слідкуватимемо надалі за розвитком подій. І готові вислухати названих у цій публікації людей. Тому далі буде.

 

Читайте також:

135 експертиз і підозра командувачу Повітряних Сил. Про слідство у справі катастрофи Ан-26

Якраз почався суд за стрілянину під «Аурою», або Чому водій BMW X-5 тікав від поліцейських

Вбили з особливою жорстокістю. У Вінниці винесли вирок двом хлопцям-садистам

«Ситуація негарна», або Яку відповідь дали редакції на статтю про бенкет керівників поліції

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Yuriy Gorbunkov

    Пока в нашей стране не примут закон о смертной казни за коррупцию, как  в Китае, ничего не изменится. Человек если будет знать что его расстреляют, как его предшественника, ничего воровать не будет.
  • Читач48

    для ментов только одно исправление-гроб
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:56 На Немирівському і Гніванському шосе зафіксували 1690 порушень швидкості: які штрафи та де є камери? 17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up