135 експертиз і підозра командувачу Повітряних Сил. Про слідство у справі катастрофи Ан-26

135 експертиз і підозра командувачу Повітряних Сил. Про слідство у справі катастрофи Ан-26
  • Рівно півроку тому, 25 вересня 2020-го, розбився літак Ан-26 з екіпажем та курсантами Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ імені Кожедуба. Серед загиблих — наші земляки Максим Хом'ячук та Роман Корчовський.
  • Про результати розслідування у справі авіакатастрофи розповіли нещодавно в Державному бюро розслідувань, коли звітували про військові злочини. Чи назвали винуватців трагедії?

На 530-му кілометрі траси Київ-Харків ввечері 25 вересня минулого року поруч із дорогою впав та загорівся військовий літак. Ан-26 розбився при заході на посадку, за два кілометри від аеропорту під Чугуєвом. На борту були члени екіпажу, курсанти і офіцери Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба — всього 27 людей, але лише одна вижила. Двоє загиблих курсантів — юнаки з Вінницької області.

Про Максима Хом'ячука та Романа Корчовського журналісти 20minut.ua писали в цих статтях:

Тепер розповімо, що відбувається з розслідуванням авіакатастрофи та чи вже відомі імена або посади людей, які призвели до трагедії.

Відео дня

Днями на сайті ДБР звітували про усі військові злочини, які є в роботі їхніх слідчих та детективів. Серед решти резонансних кримінальних проваджень у військовій сфері знаходимо інформацію про розслідування авіакатастрофи у Харківській області.

Як нагадує Державне бюро розслідувань, в результаті катастрофи літака АН-26 поблизу Чугуєва 25 вересня 2020 року загинуло 26 військовослужбовців та ще один був травмований. Розслідування проводять з кваліфікацією, що складається з двох статей Кримінального кодексу України:

  • стаття 416 — порушення правил польотів або підготовки до них,
  • частина третя статті 425 — недбале ставлення до військової служби.

Що зробили за пів року

Слідчі ДБР з моменту падіння літака до тепер провели огляди місця події, вилучили уламки літака, відібрали біологічні зразки та провели 135 експертиз. Серед цих експертиз — судово-медичні, генетико-молекулярні, фоноскопічні, експертизи відеозвукозапису, почеркознавчі, хімічні, вибухотехнічна, психологічна, комісійна військова тощо.

Слідча група ДБР, за наданою інформацією, допитала родичів усіх загиблих в авіакатастрофі, потерпілого військовослужбовця, який вижив, та понад 70 інших свідків. І ще будуть інші допити, огляди, вивчення експертиз, документів та висновків по трагедії. Тобто, як інформують пресу, розслідування продовжується.

«Вилучено та витребувано речі та документи із військової частини А4104, Харківського національного університету Повітряних Сил, Командування Повітряних Сил, Міністерства оборони України, ряду авіаційних підприємств та навчальних закладів, що стосуються технічного стану літака Ан-26, організації та проведення навчальних польотів курсантів, — повідомляють в ДБР. — За ініціативи ДБР буде проведено ревізії на військовому аеродромі Чугуєва, в Харківському національному університеті Повітряних Сил та військовій частині А4104. Окрім цього, спеціалістами Головної інспекції Міністерства оборони України проведено технічне розслідування даної катастрофи».

Відео падіння літака:

То ж які результати вже є, чи є остаточна версія подій та чи висунули у цій справі підозри ймовірним винуватцям загибелі 26-ти людей?

Результати слідства ДБР

Далі процитуємо повідомлення Державного бюро розслідувань:

«За результатами відпрацювання висунутих версій, із врахуванням отриманих доказів, слідство наразі схильне до таких причин катастрофи:

  • недбале ставлення до військової служби (халатність) зі сторони військових посадових осіб, відповідальних за підготовку та забезпечення безпеки польотів в комплексі з іншими подіями, діями та бездіяльністю (поломка двигуна, яку екіпаж не зміг вчасно виявити із-за польоту «конвеєром», неправильне пілотування літаком при цій поломці за відсутності допомоги з землі від керівника польотів;
  • допуск до керування літаком вночі командира екіпажу, який не мав навиків пілотування за таких умов, а також допуск до польотів курсантів-штурманів, які не мали права бути на борту за пілотування літаком в якості помічника командира екіпажу курсанта-льотчика).

При цьому, польоти «конвеєром» стали можливими через відомчий нормативний акт, яким передбачено такий спосіб зльоту за його відсутності в Керівництві з льотної експлуатації літака Ан-26.

У результаті досудового розслідування наразі слідчими ДБР повідомлено про підозру:

  • командувачу Повітряних Сил Збройних Сил України за вчинення військового кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 425 КК України;
  • колишньому командиру військової частини за вчинення військових кримінальних правопорушень, передбачених ст. 416, ч. 3 ст. 425 КК України;
  • керівнику польотів, які відбувались 25.09.2020 у військовій частині, за вчинення військового кримінального правопорушення, передбаченого за ст. 416 КК України.

Двоє військовослужбовців за рішенням суду досі утримуються під вартою. Досудове розслідування триває».

Кадри з місця авіакатастрофи: 

Нагадаємо, кримінальне провадження за фактом катастрофи під Чугуєвом розпочали за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 416 Кримінального кодексу України — порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило тяжкі наслідки.

Довідка:

Про інші військові злочини, розслідувані ДБР. Які статті вони порушують і чи є справи, передані на розгляд суду? 

Впродовж 2020-2021 років слідчі ДБР направили до суду обвинувальні акти за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • 28 військовослужбовців за обвинуваченням у порушенні порядку підлеглості (ст.ст. 402-405 КК України);
  • 42 військовослужбовців за обвинуваченням у порушенні статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості (ст. 406 КК України);
  • 72 військовослужбовців за обвинуваченням у знищенні, пошкодженні або втраті військового майна (ст.ст. 411-413 КК України);
  • 38 військовослужбовців за обвинуваченням у викраденні, привласненні, вимаганні військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодінні ними шляхом шахрайства або зловживанні службовим становищем (ст. 410 КК України) з яких:
  • 4 військовослужбовці за обвинуваченням у заволодінні зброєю та боєприпасами;
  • 14 військовослужбовців за обвинуваченням у заволодінні шляхом зловживання службовим становищем;
  • 30 військовослужбовців за обвинуваченням у недбалому ставленні до служби (ст. 425 КК України);
  • 22 військовослужбовці за обвинуваченням у порушенні правил водіння або експлуатації машин (ст. 415 КК України);
  • 18 військовослужбовців за обвинуваченням у перевищенні службовою особою влади чи службових повноважень (ст. 426-1 КК України);
  • 15 військовослужбовців за обвинуваченням у порушенні правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення (ст. 414 КК України).

 

Читайте також:

Вінницькі льотчики: загиблі в АТО, аси і авіакатастрофи

Якраз почався суд за стрілянину під «Аурою», або Чому водій BMW X-5 тікав від поліцейських

Вбили з особливою жорстокістю. У Вінниці винесли вирок двом хлопцям-садистам

«Ситуація негарна», або Яку відповідь дали редакції на статтю про бенкет керівників поліції

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Артур Ткаченко

    А ще не забувати, що Іран йобнув наший літак ... при цьому недоумок преЗедеет розповідав казки що це наші пілоти схибили, так ще клав на заяви наших міжнародеих партнеоів ... Доречі, як там отртмали хоча би родини загиблих компенсацію ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up