Пам’яті загиблих льотчиків. Один з них нещодавно пролітав над Вінницею

Пам’яті загиблих льотчиків. Один з них нещодавно пролітав над Вінницею
Вони обидва любили небо. Роман Корчовський (ліворуч) і Максим Хом'ячук загинули під час катастрофи Ан-26
  • Під час аварії літака Ан-26 загинули двоє наших земляків — Максим Хом'ячук з Оратівського району та Роман Корчовський з Крижополя.
  • Обидва були курсантами Харківського університету Повітряних сил імені Кожедуба.
  • 21-річний Максим під час недавніх навчань пролітав над Вінницею.
  • Здійснилася мрія Романа — він дуже хотів літати і вже самостійно пілотував літак.
  • Батьки загиблих здали аналізи на ДНК.
  • Чи правда, що курсанти пишуть заяви на звільнення з університету?

Військовий літак Ан-26 розбився увечері 25 вересня нинішнього року. Це був навчальний політ курсантів Харківського університету Повітряних сил. На борту знаходилися семеро членів екіпажу і 20 курсантів. Врятуватися вдалося тільки одному курсанту.

Сумна звістка надійшла у нашу область. Двоє загиблих наші земляки: Роман Корчовський з Крижополя і Максим Хом'ячук з села Новоживотів Оратівського району.

Журналіст 20minut.ua спілкувався із земляками загиблих льотчиків.

Відео дня

Його ще в школі називали пілотом

— Максима Хом'ячука ще в школі називали пілотом, — каже голова села Новоживотів Тетяна Сербіна. — Так сталося, що на одній із шкільних фотографій  розмістили його зображення на фоні літака. Нині ця фотографія сприймається дуже символічно. Хлопець справді став льотчиком. На жаль, небо забрало його дуже передчасно.

Пані Тетяна добре знайома з родиною Хом'ячуків. З батьком Максима навчалася в одному класі. Каже, у Хом'ячуків двоє синів. Старший Костянтин 1996 року народження, Максим був на три роки молодший.

Прості, але дуже щирі люди. Батько зі старшим сином працювали на заробітках у Польщі, мати сільська листоноша. У нинішньому році їй виповнилося 50.

Після семи класів місцевої школи Максим подався у військовий ліцей. Однак не поступив на навчання. Але від мрії не відмовився. Ще рік провчився у школі, а тоді добився свого. Його прийняли на навчання у Кам’янець-Подільський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Радів неабияк! Бо це був перший крок до майбутнього навчання на льотчика.

«Цей хлопець міг стати великою людиною»

— Коли Максим приїхав додому і повідомив мамі, що він поступив вчитися на льотчика, мама йому не повірила, — розповідає Тетяна Сербіна. — Казала, хіба хлопців з села беруть на льотчиків?

Цей кароокий юнак міг стати великою людино. Був дуже розумний. Гарний співбесідник. Наполегливий у своїх задумах. Людяності на десятьох вистачило б. Надзвичайно цінував дружбу. Багато уваги виявляв до своєї бабусі, маминої мами. Інколи просив маму, щоб та не ображалася за те, що він бабусю любить не менше, ніж її, свою матусю. Мама весь час в роботі, а бабуся була поруч з внуком. Нині їй уже 84 і вона не може змиритися з тим, що нема вже в неї внука.

Всі земляки повернулися живі з АТО

Мати Максима, Катерина Андріївна, неojдавно поділилася з головою села новиною. Казала, що Максим здійснював політ над Вінницею, а також над нашою областю. Було це під час недавніх військових навчань. Після них ділився враженнями з мамою по телефону. Казав, що це дуже хвилююче — бачити рідний край з висоти польоту.

У нього було багато мрій. Вони обірвалися раптово.

— Всі наші односельці, які пройшли АТО, живими повернулися додому, — говорить Тетяна Сербіна. — За них щоразу хвилювалися, бо йшли на війну, а тут горе впало на голови у мирному житті.

За словами співрозмовниці, Новоживотів уже три дні оплакує молодого льотчика-односельця. Повсюди одні і ті само розмови. І однакове у всіх запитання: чому так сталося?

Сьогодні у Новоживотові були телевізійники. Запитали у голови села, чи можна поспілкуватися з мамою Максима. Та відповіла, що, мабуть, робити це не варто. Жінка в такому стані навряд чи погодиться на розмову. Попросили сусідів запитати, що скаже у відповідь мати загиблого.

— Я буду говорити, нехай приїжджають, — відповіла Катерина Андріївна. — Хочу, щоб всі знали, якою у мене була дитина.  

Не стримуючи сліз, вона говорила з такою любов’ю про синочка, ніби пестила його у дитинстві.

З постійною усмішкою до вух

У Крижопільській школі №1 у нинішньому році друга важка втрата. Навесні надійшла звістка про загибель під час виконання завдання колишнього учня Володимира Рибончука. Він служив у Французькому легіоні. Тепер нове горе — авіакатастрофа забрала життя випускника Романа Корчовського.

Вчителька Людмила Андріїшена називає його лагідно Ромчик. Коли він навчався у молодших класах, Андріїшена працювала з цими дітьми у групі продовженого дня.

— Запам’ятовуються або дуже активні, або зірвиголови, — говорить вчителька. — Ромчик запам’ятався своєю неймовірною усмішкою! Здається, вона була в нього до самих вух. Як зараз бачу це миле личко з родимкою. Скільки часу минуло, а не забувається.

Ще одна вчителька Людмила Третякова була у Романа класним керівником.

— Два роки він навчався у нашому класі, з п’ятого по сьомий, а потім поступив у військовий ліцей імені Богуна, — згадує вчителька. — Вже тоді у цього хлопчика проявилося загострене почуття справедливості. Ніколи не залишався байдужим, якщо когось ображали, чи до когось ставилися несправедливо. Його це зачіпало за живе, він ставав на захист ображеного чи скривдженого.

Якщо хтось виконував певну роботу, наприклад, прибирав у класі, мив вікна, то неодмінно знав, що першим на допомогу прийде Роман. Таким був він змалку, таким залишився, коли став дорослим.

Коли приїжджав додому, заходив до школи

Небагато випускників по завершенні навчання навідуються у свою школу. Дехто робить це вряди-годи, як кажуть, від випадку до випадку.

— Ромчик не пропускав можливості зайти до школи, — продовжує Людмила Третякова. — Коли приїжджав додому, приходив до нас, знаходив свого класного керівника. У нас з ним завжди знаходилися теми для розмови. Так було під час його навчання в ліцеї, те само робив, коли став  курсантом університету Повітряних сил.

Незадовго перед тим, як в країні запровадили карантинні заходи, Корчовський гостював у Крижополі в батьків. Знайшов час заглянути в школу. Людмила Третякова згадує, що приходив не один. Поріг переступив разом з однокласницею Мариною, вона його двоюрідна сестра. Вчителька каже спілкувалися недовго, бо поспішала на урок. На жаль, та зустріч стала остання.

— Роман дуже хотів літати, — продовжує вчителька. — Пам’ятаю, як перший раз зізнався мені в цьому. Розповів, ніяковіючи, а потім подивився уважно і додав: «Людмила Юріївна, а можна це буде нашим маленьким секретом?».

Вони обидва любили небо. Небо забрало їх до себе. Дуже боляче, що сталося це передчасно.

Висловлюємо щирі співчуття батькам, братові і сестрі, рідним, друзям, однокурсникам  загиблих льотчиків Романа Корчовського і Максима  Хом'ячука. Світла пам'ять про них залишиться у наших серцях.

«Навіть у думках не було залишати універ»

Після аварії Ан-26 на одному із сайтів в Інтернеті оприлюднили інформацію про те, що курсанти Харківського університету Повітряних сил пишуть заяви на звільнення і залишення навчального закладу.

Журналіст 20minut.ua зателефонував одному з тих, хто нині навчається на льотчика. Це Едуард  Полянський, син загиблого на Майдані  у 2014 році Леоніда Полянського, залізничника зі Жмеринки.

Едуард закінчив ліцей імені Богуна і став курсантом університету. Він розповів, що навчається на льотному факультеті. Мріє про небо.

— Я особисто не писав такої заяви, навіть у думках не мав такого, — каже Едуард. — Ніхто з моїх друзів не робив цього. Розмови на таку тему не було ні у них зі мною, ні у мене з ними. Чи чув про це від інших? Ні, не чув.

У той вечір, коли сталася катастрофа, Едуард зі своїми однокурсниками мали виїжджати на полігон. Це було передбачено розкладом занять. У військових є і нічні заняття. Натомість отримали інше завдання: їх долучили до пошукової команди і вони обстежували територію навколо падіння літака.


Читайте також:

В авіакатастрофі на Харківщині загинули наші земляки Максим Хом'ячук та Роман Корчовський

Під Харковом упав літак Ан-26. У Командуванні Повітряних Сил кажуть про 20 загиблих 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • Оксана

    Небо мабуть була мрією дитинства загиблих пацанів.25 вересня незначительны що це їхній останній вильот.....Як жаль що настає ннайкращих😢😢😢

    олесь reply Оксана

    пацани це бандити і не треба жаргонів, а загибли чиїсь дорогі  невинні синочки.
  • Мельник Вікторія

    Вічна пам'ять😔
  • Инна Кириченко

    Чому йдуть найкращі, чому небо забирає  молодих, яким жити і жити? Мабуть це кара за наші гріхи, але чому молоді,  серце розривається  на   маленькі шматочки  від несправедливості. Це не правильно, коли батьки хоронять  своїх дітей
  • Людмила Літвінова

    Царство небесне
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up