Кримінал-2014 був вбивчий, бандитський, озброєний

Кримінал-2014 був вбивчий, бандитський, озброєний
Минулого року хуліганили більше, ніж завжди. Так вийшло, бо все революційне кваліфікували, як грубе порушення громадського порядку, з мотивів явної неповаги до суспільства... Так пише Кримінальний кодекс. А про що в 2014 році писала RIA і найбільше обговорювали наші читачі у коментарях на сайті „20 хвилин”? Нагадаємо ті історії, до яких не приплетеш політики, бо вони суто кримінальні. Так, як було - по місяцях

Зима 2014 запам’яталася побутовими вбивствами. Чоловіки вбивали жінок. Один кинув дружину у вигрібну яму. Другий навіть розчленував свою благовірну, бо донести до підвалу не міг. І жінки теж, до слова, позбавляли життя своїх мужчин.

Весна ж була бандитською. Люди в масках і зі зброєю чи бітами нападали на помешкання заможних людей й убивали господарів. Розбійних нападів було більше, ніж завжди. Один з найгучніших – вбивство валютника. Ще – хтось палив машини.  

Літо і осінь видалися не такими страшними, хоча б тому, що люди почали озброюватися і зустрічати з нею непроханих гостей. Як пенсіонер в Калинівському районі. Він поклав нападника з мисливської рушниці.

Але про все по порядку. Згадаємо по місяцях найбільш резонансне.

СІЧЕНЬ
Тяжилівська сантабарбара



З початку року почалася серія статей про післяноворічну трагедію в квартирі на Баженова. Там Олена Петрунь, яку рівно рік конвоїри возять зі слідчого ізолятора на судові слухання, позбавила життя свого колишнього хлопця Сергія Глущенка.
Компанія сиділа, випивала, хоча й зібралася через конфлікт. Дівчина звинуватила Сергія в тому, що він порізав колеса її тодішньому співмешканцю. Все це сталося якраз на квартирі в останнього.
Чи Олена навмисне навалилася на Сергія з ножем, ще суд не розібрався. Вона ж каже, просто виставила перед собою кухонний ніж, а хлопець сам на нього напоровся. Лезо проштрикнуло серце.
Родичі покійного інакше, як убивцею, Олену не називають. Їхні спільні знайомі розказують - у пари були надто складні стосунки, тому й розв'язка така.

ЛЮТИЙ
Убили валютника



Тільки наприкінці року оперативники змогла встановити, знайти і затримати групу злочинців-гастролерів, які убили в його під’їзді Віктора, що стояв на ринку „Урожай” і заробляв валютними операція. Підчікували. Чоловік не дійшов до своєї квартири кілька кроків. Його гупнули металевою палицею по голові, забрали сумку з грішми, сіли в машину і втекли.
Якою сумою заволоділи грабіжники, не знає навіть дружина покійного. Затримані ж після аналогічного нападу в Луцьку бандити сказали, що гроші віддали організатору – вінничанину. А той незадовго по затримання його злочинної групи помер у лікарні від цирозу печінки. Його подільники – зараз під арештом.  

БЕРЕЗЕНЬ
Напад у Зарванцях



Озброєні люди убили експерта з нерухомості, колишнього заступника керівника Водоканалу Віктора Беленя під час нападу на його будинок в Зарванцях. Дружину катували, але залишили живу. А от господаря просто затовкли бітами. Грошей багато не взяли. Не було. Оперативники, які через кілька місяців знайшли й спіймали бандитів завдяки дачнику, який описав авто приїжджих, сказали: злодії проявили невиправдану жорстокість.
Банда проникла в будинок, який знаходиться на віддалі від заселених хат, хитрістю. Вимкнули світло в домі, чим змусили господаря вийти до трансформатора. Тоді й зарвалися в дім і зв’язали жінку скетчем. А коли господар повернувся, один з бандитів просто затовк його. Всі учасники сьогодні в слідчому ізоляторі. Зізналися.

 

Тіло на Сабарові
Ще одне страхіття березня – у Сабарові знайшли тіло дівчини, запаковане в тумбочку, а та в свою чергу поміщена в клітчатій сумці. Недорозвинену Анжелу з Лопатина Козятинського району, що приїхала у Вінницю з родичами, але від них пішла, таким чином поховав хлопець. Він жив з нею кілька днів, привчив до психотропних пігулок, і та після передозування забилася в ванній. Кавалер намагався відкачати, але не впорався. Потім – сховав сліди свого проступку. Він уже засуджений за те, що залишив дівчину в небезпеці. Ніхто рішення суду першої  інстанції не оскаржував. Ні прокуратура, ні родичі покійної дівчини.


КВІТЕНЬ
Стріляв стрижавський лісник



Щойно почалися судові слухання по справі вбивства з необережності. Стрижавському ліснику Миколі Здрилюку інкримінують саме такий злочин, а він каже, що стріляв крізь вікно в темряву, бо на цього дім нападала група озброєних людей.
Чи від його кулі, чи від зброї незнайдених слідством бандитів, помер згодом у лікарні поранений у голову охоронник „Рошен” Андрій Серветник, незрозуміло. В матеріалах справи взагалі ніякої кулі немає, хоча її витягли під час операції в лікарні. Друзі та родичі загиблого кажуть, що Андрій йшов повз садибу лісника пішки до Водоканалу. Як опинився під хатою, тільки здогадуються. Може, хтось його туди приволік уже пораненим від траси. Може, звернув сам, коли почув, що там щось відбувається. Міліцяї на це відповіді не дала.
Лісник теж має претензії до слідства. За те, що не шукало ніяких розбійників і зброї, яка у них була. Він говорить, чітко бачив спалахи. Його жінка – як тікала через город група людей після пострілів чоловіка, зроблених у розбите кимось вікно... В цій історії більше питань, ніж відповідей, тому й цього року будуть про неї публікації – після судових засідань.

ТРАВЕНЬ
Каліцтво від збочення



Іллінецька самооборона підняла ґвалт через жінку сумнівної репутації, знайдену на околиці міста закривавленою, з порваними статевими органами. Вони були впевнені: її по-звірячому зґвалтували відомі в місті бізнесмени, зущалися, наскільки вистачило збоченої фантазії, а потім залякали, щоб не заявила в міліцію.
Жінку оперували. І як казали RIA іллінецькі медики, вибачаючись за прямоту: „не такі страшні були наслідки, як та жінка”. В неї знайшли цілий букет хвороб, характерних для жінки легкої поведінки. А після перевірки правоохоронців вималювалася ось яка картина: цю пані привезли в компанію чоловіків, де вона сама собі завдала травм пляшкою. Мовляв, увійшла в раж у процесі, просила клієнтів задовольнити її статеву пристрасть неприродним способом і врешті – отримала каліцтво. Чи не під тиском дама сумнівної репутації письмово відмовилися від претензій до будь-кого, перевіряла прокуратура.
Підприємці ж, які впізнали себе у звинуваченнях місцевих активістів, відхрестилися від причетності до цієї історії взагалі. Дійсно, виявилося, що фігуранти справи інші. Вони навідували потерпілу в лікарні.

ЧЕРВЕНЬ
Змовне вбивство



Лікаря Сергія Вакарова, який на виборах президента очолював виборчий штаб Петра Порошенка, знайшли з простреленою головою в Немирові у його власному авто. Убивця діяв зухвало - розстріляв свою жертву з обрізу мисливської рушниці серед білого дня на вулиці, що веде з центру міста до ринку. По гарячих слідах міліція затримала виконавця злочину. А під час похорону, на кладовищі, взяла й замовника - вітчима дружини убитого.
Якщо одразу немирівчани говорили, що причина вбивства пов’язана з виборними грішми або ж місцем роботи Вакарова (він працював за спеціальністю на заводі „Немирофф”), то слідство ці чутки розвіяло. Виявилося, що між покійним і замовником були тривалі неприязні стосунки на ґрунті родинних зв’язків, й останній заплатив найманцю з Теплика за брудну роботу 1200 доларів США.

ЛИПЕНЬ
Фабрика амфетаміну



Хату, де працювала „фен”-лабораторія на Старому Місті, прикрила СБУ. Спочатку арештували, а потім відпустили під заставу по 365 тисяч гривень кожному, колишнього працівника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків міської міліції та вінницького ресторатора. Перший – нібито організував бізнес на психотропних препаратах, а другий – збував амфетамін. Серед клієнтів вінницької лабораторії спецслужба називає бойовиків зі Сходу. Під час „прикриття” бізнесу вилучили зброю, якою нібито ті розрахувалися. Ще з даних оперативників СБУ – лабораторія виробляла до кілограма амфетаміну і метамфетаміну щодня.
До суду амфетамінову справу передають, як справу організованої злочинної групи. За час слідства до фігурантів додали дівчину колишнього міліціонер – ДАІшницю, і його друга, як продавця „фену”. Досі підозрювані свідчень не давали. На судах обіцяють розвалити звинувачення „чекістів”. Їхній адвокат каже, що ті більше придумали, ніж довели, й розказує про колишнього міліціонера, як здібного до хімії молодого чоловіка.

СЕРПЕНЬ
Металом по голові



Грабуюють людей на вулицях регулярно. Але цього разу спіймали грабіжника, який не просто видер сумку. Чоловік серед білого дня підбіг до перехожої і вдарив її по голові металевою трубою, замотаною в пакет. В середині сумки було – 250 євро. І неподалік від місця нападу випадково знаходилися працівники управління боротьби з організованою злочинністю обласної міліції. Вони й взяли розбійника з речовими доказами – з тими самим грішми в євро і саморобною зброєю для нападів. Жінку тоді, після удару металевим приладдям, госпіталізували з черепно-мозковою травмою.

Відео дня

 

Палили машини
У Вінниці не раз горіли машини і міліція відкривала провадження про підпал, втім протягом року інформації про те, що когось з паліїв спіймали, не з’являлася. А згоріла „Хюндай Соната” у дворі на Космонавтів. Власниця автівки, що може коштувати до 200 тисяч гривень, заявила: підозрює чоловіка, з яким ділить майно після розлучення. Ще обгоріли „Форд Фієста” на Ющенка і „Мерседес” на Свердлова. Ці обидві машини стояли кілька днів, як нічийні. Вінничани бачили на них плями, схожі на рештки запальної суміші.


ВЕРЕСЕНЬ
Сплеск велокрадіжок



З весни до осені соціальні мережі рябіли оголошеннями з проханням допомогти знайти вкрадений велосипед. Фото пропаж вивішували працівники „Нової пошти” у себе на складі, щоб в разі пересилки краденого, зупинити його.
Заяви в міліцію приймали десятками щомісяця. Постраждав не один учасник групи „Велосіті”. Крали дорогі велосипеди в під’їздах та під магазинами, причеплені замком. Викрадали з території приватних будинків із зачиненими ворітьми. Збували вкрадене не в нас, а відправляли в інші міста, шукаючи покупців за допомогою інтернету.
До речі, про інтернет та інші технології. Щомісяця вінничани ставали жертвами шахрайств, коли намагалися щось купити чи продати через мережу. Всі обмани - за старими й всім знайомими схемами, але вони чомусь невмирущі. Так само люди продовжують купуватися на лохотрони з смс-розіграшами, банківськими картками чи телефонними дзвінками. У зеків досить часу, щоб вигадати легенду, знайти довірливого слухача і розкрутити його на „бабло”. Їхні шахрайства – це просто бич нашого часу.

ЖОВТЕНЬ
Віджали „ствол” - і в лоба



Переоформив наградний „Форт” батька на себе, коли ще працював у міліції. А як звільнився з органів – з цим пістолетом таксував. Це було вночі, на заправці на Київській. Слово за слово таксистів, які стали пити каву, з компанією місцевих закінчилося побиттям Богдана Школьніка й Олександра Томашевського. Останній дістав травмат, інкрустований злотом, і вистрілив вгору.
Попереджувальний постріл, як розказували очевидці, ще більше розпалив компанію хлопців і дівчат. У колишнього міліціонера вибили пістолет. Він тікав, наздогнали й стрельнули прямо в лоба. Куля пройшла по косій вище виска, тому лиха не накоїла. А невдовзі потерпілі знайшли Вконтакті відео, на якому учасник бійки тішиться „віджатим у мента стволом”.
Сторона пораненого не сумнівається, що то в райвідділі дозволили затриманому гратися речовим доказом. Правоохоронці, щоб з'ясувати, чи дійсно там зняли ролик, нецензурну назву якого можна замінити фразою „нічого було випедрюватися”, призначили службове розслідування.

ЛИСТОПАД
Убивця дівчини плакав



Молоденька продавщиця магазину в Чечельнику поверталася ввечері з роботи. Запізнювалася. Мама шукала, вибігала назустріч, щойно дочка перестала відповідати на мобільний. Знайшла її шапочку на дорозі, кликала… Тіло знайшла міліція.
Виявилося, що дівчину перестрів у темряві на польові дорозі рецидивіст, який потім розповів, що тільки хотів пограбувати, але сил не розрахував. Дівчина була невеличка, та пручалася. І злодій тримав її обома руками за шию, поки не завмерла.
Це був крадій зі стажем. Він злякався, що вбив. Щоб приховати злочин, відтягнув дівчину з польової дороги й прив’язав її ж поясом від куртки до молоденького дерева за шию. Невдале було інсценування самогубства.
Затриманий оперативниками одесит, який приїздив у Чечельник на відмітку й мав вранці їхати назад, зараз арештований. Він розплакався перед камерою журналістів й казав, що знає – прощення йому за вбивство немає.

ГРУДЕНЬ
Дід поклав бандита



Зустрів грабіжників кулею з мисливої рушниці пенсіонер в селі Жигалівка Калинівського району. Іван Рибак смертельно поранив одного з нападників, що побили його дружину, душили й тягали за коси невістку на очах у її 5-річного сина. Бандити вимагали грошей, але мусіли втекти від старого, який застосував свою мисливську зброю для самозахисту.
Пораненого вилікувати не змогли. Він помер у лікарні від несумісної з життям рани. Його подільник до ранку ховався в лісі, а коли прийшов у сусіднє село проситися зігрітися, був затриманий. У міліції кажуть, що пенсіонер – молодець, не розгубився. Його дії слідство розглядає як необхідну оборону.

 


Вони просилися в „кримінал”
Не можна не згадати, що цілий рік напрошувалися на місце в рубриці „кримінал” хлопці з Правого сектору Вінниччини. То їхній лідер дав в обличчя міліціонеру в Калинівському райвідділі, то записав відео-звернення з охоронцем, що тримав у руках „калаш”. Ще одна відеозйомка „правосеків” стала темою для палких обговорень вінничан – це їхня розмова з журналістками російського „Лайф-ньюзу” на вінницькому вокзалі, де їх перевіряли-перевіряли, але нічого такого, пропагандистського, не знайшли...  
Але сама „сіль” була якраз у грудні. Чорно-червоні в камуфляжах і масках-балаклавах та з автоматами захопили магазини у Стрижавці, за місцем проживання свого лідера Сергія Чумака. Перед цим купили пляшку горілки. Провели, так би мовити, контрольну закупку й дійшли висновку – сурогат.
Все б нічого, але свої автомати чи то макети правосекторівці наставляли на людей, а міліція злочину в тому не побачила. Обмежилася профілактичною бесідою, бо озброєння Правого сектору несправжнє – муляжі автоматів Калашникова.
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up