У Вінниці сплеск велосипедних крадіжок

У Вінниці сплеск велосипедних крадіжок
- Мій велосипед вкрали і хотіли переслати „Новою поштою”. Я не можу його звідси забрати вже півтора місяці, - каже Віталій Саданюк (26) і говорить, що міліція досі перевіряє, чи справді належить йому ця ексклюзивна (!) модель
Вінничани пересідають на велосипеди, бо це корисно, зручно, модно. І чим більше велолюбителів у місті, тим більше крадіжок їхніх транспортних засобів. Щодня в когось у місті зникає велосипед і не один

Офіційна цифра велосипедних крадіжок у Вінниці – до 40 на місяць. А велосипедисти кажуть: потерпілих від вело-злодіїв вдвічі більше, ніж знають на «102». Доказ тому - новини в соціальних мережах. Люди своїми силами шукають вкрадені в них велосипеди.

Шукає сам і Євген Лигін, майстер спорту з боротьби, тренер дитячо-юнацької спортивної школи. Він лишень два тижні поїздив новеньким велосипедом, а 12 червня вийшов їхати на тренування – немає на чому.

- Я залишав не раз велосипед не прищепленим у дворі. Не було підозри, що хтось вкраде з території приватного будинку, - каже Євген Лигін. – А в міліцію не заявляв, бо не маю документів на велосипед. Купив його за чотири тисячі гривень у товариша, який возить велосипеди з Німеччини.

Євген попросив знайомих працівників ринку перевірити торгові точки, чи не з’явився там його велосипед. Тим часом друзі Вконтакті постять фотографії велосипеда спортсмена з телефонами для зв’язку.  



- Мені телефонували буквально на другий день люди, які хотіли повернути велосипед за викуп, - каже Євген Лигін. - Сказали, деякі вкрали, а вони можуть повернути за тисячі гривень. Потім вимкнули телефон і не виходили на зв'язок.

Могли б вирахувати
Дзвонили крадії і хочуть розжитися тепер ще й вимаганням чи це просто свідки злочину, які можуть навести на крадіїв? Це могла б з'ясувати міліція. Та Євген на «102» не дзвонив. І його велосипед не входить в офіційну статистику вкрадених за червень.

А «велик» Віталія Саданюка є в міліцейській статистиці. Він – один з 34 вкрадених у травні велосипедів. Різниця цих двох випадків також в тому, що Віталій знає, де його велосипед. Він уже півтора місяці стоїть на складі «Нової пошти».


- Мій велосипед вкрали і хотіли переслати „Новою поштою”. Я не можу його звідси забрати вже півтора місяці, -  каже Віталій Саданюк (26) і говорить, що міліція досі перевіряє, чи справді належить йому ця ексклюзивна (!) модель

Чому ні міліція, ні власник не змогли забрати велосипед звідти, почути від „Нової пошти” не вдалося.

- Ви можете написати претензію з даного питання, - сказали в контакт-центрі «Нової пошти» журналісту, замість того, щоб дати контактний номер керівника.

- Я купував собі б/у велосипед, мені його передавали з Харкова через "Нову пошту". Коли прийшов забирати, на складі побачив ще один велосипед, новенький. Тисяч за п’ять мінімум, - розповідав про “велик” Віталія, інший вінничанин Євген. - Працівник пошти сказав, що цей велосипед в той самий день поцупили десь у місті і одразу пішли передавати через “Нову пошту”, але міліція вчасно перехопила.

Перехопила 7 травня, але досі власнику не віддала. Віталій минулого тижня сам подзвонив журналісту, коли дізнався від знайомих, що редакція збирає інформацію про велосипедні крадіжки, і розказав свою історію.

Пересів на маршрутки  
Віталій Саданюк працює торговим агентом, і велосипед для нього – швидкий засіб пересування по місту. Зараз він пересів на маршрутки, поки на його велосипеді дозволяють собі прокататися по території працівники складу «Нової пошти».

- На кращому велику я ще не їздив, – зізнається працівник “Нової пошти” Віталію, з яким той тепер товаришує, бо не раз приходив глянути на свій велосипед. – Я так зрозумів, що міліція не знає, як його звідси забрати. У мене знайомий співробітник каже, що зараз за добу крадуть по 30 штук велосипедів. Не знаю, чи не перебільшує, але що крадуть багато – точно.

На стіні поруч виходу зі складу висить оголошення про ще два вкрадені велосипеди. Повісив фото той самий працівник складу. Не тому, що так в них прийнято, а для себе. Такий небайдужий працівник.  



- Я з нашої доблесної міліції прозріваю, - говорить його колега про історію Віталія Саданюка. – Знайшли велосипед і власника знайшли, але поки не заплатиш, ніхто не поверне. Треба шукати знайомого в органах і через нього проблему вирішувати. Інакше ніяк.

Віталій склав свій велосипед сам з ексклюзивних запчастин і кожний його гвинтик описав слідчому. Також дав координати друзів з групи „Велосіті”, які можуть підтвердити – це його велосипед. Документів на зібраний своїми руками велосипед у потерпілого немає, тому й виникла проблема з поверненням.

Напрацьована схема
Як сказала Яна Шкляр із сектору зв’язків з громадськістю міської міліції, слідчий зараз збирає всі можливі підтвердження того, що зупинений на „Новій пошті” велосипед належить Віталію Саданюку. Чому так довго триває процес ідентифікації?

- Моєму слідчому постійно ніколи, - каже потерпілий. – Він то в прокуратурі щось погоджує, то іншим справами замається.  

В міліції пояснюють інакше: слідчий має юридично правильно аргументувати суду, що це речовий доказ у справі саме цієї крадіжки, от і опитує свідків. Щойно збере всі докази, дасть доручення розшуківцям. Ті – знайдуть отримувача краденого та через нього вирахують крадія. Спішити нікуди, координати адресатів на пошті мають.

- У мене велосипед вкрали о 12.10, о 12.30 я писав заяву в міліцію, а о 13.00 вже була оформлена заявка на „Новій пошті” про відправлення його у Запоріжжя, - каже Віталій. – Вкрали його по моїй глупості з-під магазину на Папаніна. Я спер велосипед на скляний фасад, думав, буде на очах, але обернувся – немає. За мить не стало. І за 50 хвилин на мій велосипед вже оформили заявку на „Новій пошті”.



Віталій став жертвою налагодженої схеми, раз так швидко знайшлася людина, готова прийняти дорогий велосипед в Запоріжжі. Власник оцінює його в сім тисяч гривень.

- У Вінниці є кілька людей, які крадіжками велосипедів займаються, - дізнався Віталій. – Швидко передають велосипеди в інші регіони, де перефарбовують рами і виставляють на продаж в інтернет. Можна за телефонами і номерами карток відслідкувати продавців. Не розумію, чому це не робиться.

Обкрадають групу “Велосіті”
- В мене претензії і до „Нової пошти”, і до міліції, - каже Віталій Саданюк. - Міліція займається не пошуком крадія, а виключно мною. Встановлює, чи велосипед мій. А він ексклюзивний – його ні з чим не сплутаєш. „Нова пошта” даних отримувача не дає. Думаю, буду позиватися на них. Скажу, що поправляюся без велосипеда, активно набираю вагу, а лікар радив крутити колеса для підтримки форми. Не віддають велосипед – значить наносять мені моральні збитки.  

Віталій з групою „Велосіті” планував їхати в Карпати, але крадіжка підвела. І не тільки його. Жертвами вело-крадіїв стали ще кілька учасників „Велосіті”.

- Мій велосипед побачив на складі „Нової пошти” хлопець, з яким я спілкувався в мережі. Після цього він подзвонив і розповів про це. Ми зустрілися, відсвяткували з пивом знахідку. А через тиждень Сергій знов мене набрав і сказав, що в нього теж вкрали. Відкрили сушку на дев’ятому поверсі будинку на Юності і винесли два велосипеди – його і його дружини.

- Коли в мене вкрали велосипед, - розказує свою історію працівник складу „Нової пошти”, - знайшовся чувак, який мені мій же велосипед продав. Потім до мене приходила міліція з обшуком, уявляєте? Хотіла вилучити в мене мій велосипед.

Тож виходить, міліція все ж знаходить вкрадені „велики”. Начальник міської міліції Юрій Куций каже, що днями оголосили підозру трьом чоловікам, які промишляли крадіжками велосипедів у Вінниці. Кількість епізодів їхньої діяльності поки що не називають.  

Де продають крадене
В міліції також говорять, що інколи потерпілі самі заходить свої велосипеди – впізнають їх на ринках і викликають наряд. Але в місцях продажу двоколісних транспортних засобів журналісту сказали, що вони не беруть на продаж велосипеди без документів.

- Таке було років десять тому, - каже продавець Олександр з Привокзального ринку. – Зараз з рук велосипед ніхто не візьме. Б/у продають в інтернеті. Є багато сайтів – Аукро, Сландо, соціальні мережі. Без документів на офіційних точках можна знайти тільки пригнані з Німеччини велосипеди. А велосипед, який може бути крадений, хіба що на барахолці знайдете, де продають запчастини.


- На офіційних торгових точках не беруть велосипеди на реалізацію без документів, бо ясно - крадені, - каже реалізатор Сергій (22)

Так само сказали журналісту реалізатори з Центрального ринку. Тільки одна жінка зізналася - підходив до неї молодий чоловік днями з краденим. Слідом була міліція.  

- Він велосипед ціною в тисяч вісім за 500 гривень віддавав, – каже власниця точки. - Я відмовилася брати. На другий день міліція приходила і питалася. Я пошкодувала, що ніяких контактів в того чоловіка не взяла. Могла б комусь добру справу зробити. Де його тепер знайдуть?

Але в міліції переконують – мають методи. Оперативні можливості не розголошують. Натомість кажуть про ще один вид велосипедного злочину – шахрайство.

В інших регіонах траплялися такі випадки: у велосипедистки зривають сумку і кидають в сторону, вона кидається до речей, а злодій на її велосипеді тікає. У Вінниці інші методи. Просто просять покататися і не повертають. Більш професійний варіант – залишити в пункті прокату підроблений документ (ксерокопію з підставленим фото) і не повернути транспортний засіб.

- Так, приносять підроблені документи і працівники, звісно, купуються на таке, - каже власниця велопрокату Олеся Анепська. – Але такого, щоб велосипед потім не повернули, в нас не було.

Відео дня

Як крадуть велосипеди, коли і хто
Велосипеди крадуть у всіх мікрорайонах міста, але в основному під магазинами, в під’їздах будинків і під приватними домами. Ті, які стояли непристебнутими. Ще один варіант велосипедного злочину: шахрайство, коли злодій взяв покататися і втік.
В міліції дані про зниклі велосипеди такі:

  • Січень - 6
  • Лютий - 5
  • Березень - 18
  • Квітень - 38
  • Травень - 34
  • Червень - очікується 32, бо за півмісяця було 16

Але насправді цифри значно більші. Хто не має документів на велосипед і не може довести, що це його транспортний засіб, шукає потім його своїми силами.

Портрет велосипедного злодія
Крадуть, як правило, рецидивісти. В момент злочину вони можуть бути під дією алкоголю чи наркотиків. Легкої здобичі шукають вдень. А на крадіжку зі зламом ідуть вночі.

Щоб не вкрали
Треба купити замок для велосипеда. Ще краще два, щоб пристебнути раму та колесо. Користуйтеся вело-замками навіть, коли відходите на хвилину. Такий коштує від 70 до 150 гривень.     
Працівники міліції дають такі поради велосипедистам:

  • не залишайте велосипеди без нагляду у під’їздах будинків, поблизу торгових закладів і в інших громадських місцях;
  • завжди використовуйте надійні велосипедні замки;
  • старайтеся лишати транспортний засіб у полі зору камер спостереження;
  • якщо пропонують придбати задешево велосипед, остерігайтеся купити вкрадений;
  • обікрали - не зволікайте із дзвінком на «102», бо за «гарячими слідами» легше знайти злодія і повернути вкрадене.
     

Як довести, що знайшли ваш
На випадок крадіжки, перепишіть заводські номери вузлів та деталей, сфотографуйте велосипед і зберігайте документи про його покупку. Якщо немає документів, зніміть себе на велосипеді та зафіксуйте на фото маркування виробника і „особливі” прикмети (замінені деталі, подряпини, наклейки тощо).

Чи карають за покупку краденого?
За крадіжку загрожує до трьох років позбавлення волі. За такий злочин з проникненням – до шести років тюрми.
А яке покарання за придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом? Півроку арешту або три роки обмеження волі чи навіть до трьох років тюрми. Щоб притягнули за придбання краденого, має бути суб’єктивна сторона злочину – умисел. Для відповідальності людина мала знати, що купує чи збуває крадене.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Сушка в много-этажках это извечная проблема велосипедиста, сам стал жертвой кражи с сушки 2 велов лет 15 назад, с тех пор ничего не поменялось, как крали с сушек так и крадут. Причина в том что вел в сушки мусолит глаз вору (на глаз может оценить примерную выгоду)
  • Anonymous

    побольше камер в городе должно быть!у нас онлайн камер совсем ничего!
  • Anonymous

    Злодій той кого спіймали, а не зловлений - НЕ злодій. Тому не можна стверджувати что ті велосипеди крадені, хоча я в тому не сумніваюсь.
  • Anonymous

    Интересно получается, украли велосипед, который привезен из Германии, а для Вас не новость что он тоже ворованный? Называйте все своими именами, украли ворованный велосипед
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 10:01 Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви 10:00 ТОП-50 німецьких фраз і слів: емоції, почуття, сім'я, захоплення (новини компаній) 09:45 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up