Справу Стрижавського лісника, брата Абвера, передали до суду

Справу Стрижавського лісника, брата Абвера, передали до суду
Стопкадр з відеозйомки міліції, зробленої невдовзі після події - стрілянини в садибі Стрижавського лісника. Зараз Микола Здрилюк фотографуватися не захотів. Його судитимуть за вбивство з необреженості
Без вини винуватий? Лісник Микола Здрилюк каже, що стріляв крізь вікно зі свого карабіну, коли в його будинок ломилися озброєні бандити. Що куля з його „Мереліна”, а не зі зброї тих нападників, влучила в охоронця «Рошен» Андрія Серветника, немає жодного прямого доказу. Кулю з голови пораненого витягли хірурги, але її у справі немає…І досі невідомо, яка роль покійного була в цій історії

Щойно це сталося, тодішній начальник обласної міліції Олег Школьний говорив: «Треба перевірити, що передувало пострілам, щоб не виникало ніякого сумніву ні у сторони потерпілого, ні у чоловіка, який захищав свою сім’ю, своє житло. Треба просто розібратися і дати не двозначну, а чітку відповідь. Чи людина прийшла туди з метою скоїти злочин, і тому лісник застосував зброю в межах необхідної оборони. Або ж чоловік випадково потрапив на те подвір'я, і дії лісника стосовно нього граничать зі злочином»…

Більше полковник Школьний не керівник міліції Вінницької області, тож про обіцяне в нього не спитаєш. Але підлеглі - залишилися ті самі. Вони за вісім місяців розслідування події, що сталася вночі 9 квітня в Стрижавці на подвір’ї лісника, провели не одну експертизу і до справи пришили близько двох сотень сторінок. Втім, розібратися так, щоб у сторін не лишилося питань, не вийшло.
 

Як і коли вбили Андрія Серветника
Нагадаємо, що Андрія Серветника забрала швидка з подвір’я Стрижавського лісника Микола Здрилюка близько п’ятої ранку 9 квітня з кулею в голові. 11 квітня під час операції кулю вийняли. Вона пробила лобну кітку, розплющилася об потиличну і залишилася в голові, намалювавши літеру „Г”.
Від набряку мозку Андрій помер ввечері 18 квітня.
Здрилюк каже, що стріляв навмання, захищаючи своє подвір’я. За його словами, непрохані гості (він каже про кількох людей) поводили себе агресивно і в нього було всі підстави боронити своє життя і майно.
До речі, Микола Здрилюк - рідний брат Сергія Здрилюка, одного з польових командирів бойовиків ДНР, більш відомого під позивним “Абвер”. Абвер був активний на початку конфлікту - весною, у першій половині літа. Був заступником Ігоря Стрєлкова. Останнім часом про нього нічого не чути, за неперевіреною інформацією, він переховується в Криму.


Одна вода
Мати покійного охоронця «Рошен» 36-річного Андрія Серветника говорить, що в матеріалах справи одна вода. Експертизи нічого не пояснюють. Немає головного дослідження - експертизи кулі, яку витягли в лікарні з голови її сина незадовго до того, як він помер.

- Може, то куля була не лісника? Може, мого сина вбили в іншому місці і туди притягли? – питається мати. - Де саме Андрія знайшли і чия кров скрізь по подвір’ї, ми досі не знаємо. Він же не міг пресуватися після поранення в голову! В справі десятки фотографій будинку лісника, вікон і місцевості з підписами „звідси прийшов потерпілий”. Звідки вони взяли таку інформацію, якщо свідків немає? Такого понаписували в справі! Уявіть, навіть опису місця знаходження й положення тіла Андрія немає в протоколі огляду місці подій. Як це так?!


- Може, то куля була не лісника? Може, мого сина вбили в іншому місці і туди притягли? – питається Надія Серветник, перегортаючи матеріали справи, але відповіді там не знаходить

Щоб розібратися, що ж відбулося в садибі лісника і як потрапив туди її син, коли добрався один пішки додому зі Стрижаки після святкування дня народження з колегами по роботі, Надія Серветник написала не одну скаргу, а її адвокат – не одне клопотання. Просили провести додаткові слідчі дії, аби знайти відповіді на нез’ясоване. Клопотання або відхиляли, або взагалі, як каже жінка, ігнорували.

Вмили руки
За словами начальника Вінницького райвідділу міліції Віктора Сидоренка, в листопаді розслідування завершили і передали до суду. Стаття звинувачення – вбивство з необережності, яка обіцяє лісникові до п’яти років тюрми.

- Так, мата загиблого заявляла клопотання, і їх слідчий та прокурор розглядали в межах своєї компетенції. Тепер суд має дати оцінку зібраним доказам і всім заявленим клопотанням, - сказав начальник райвідділу.

Редакція намагалася поговорити з прокурором - процесуальним керівником в цьому кримінальному провадженні. Через колег жінка передала, що говорити по справі буде після рішення суду, а до вироку – утримується від коментарів.

- Надія Серветник зверталася з чотирма зверненнями і їй дали відповідь на кожну скаргу, - підняла документи прес-секретар прокурора області Ірина Вихованець. - Не знаю, чому вона стверджує, що відповідей немає. Але якщо жінка не отримала поштою листи, завжди може підійти в прокуратуру району, і їй зроблять копії.

На останнє своє клопотання від 17 листопада Надія Серветник отримала відповідь після розмови з журналістом, минулого тижня. Каже, воно блукало на пошті через помилку в індексі. Тим не менше, відповіддю жінка не задоволена. А справа смерті її сина - вже в суді.

Кулі, як доказу, немає
Будь-яких інших учасників стрілянини, крім лісника і потерпілого, слідство не встановило. Але й прямих доказів, що влучив в Андрія саме лісник, теж немає. Провели експертизи, зокрема, обох карабінів Миколи Здрилюка та гільзи, що лишилася після пострілу з «Мереліна». Але дослідження кулі - немає.

- У справі ніяких документів про те, що кулю вилучали, - говорить адвокат Тетяна Кашпрук. – Слідчий мав прийти в лікарню, запакувати кулю, як речовий доказ, і взяти підписи присутніх при цьому медиків. Але де ця куля, тепер нам не відомо. Ми хочемо почути хоч якісь пояснення з цього приводу. 10 грудня в судовому засіданні розглянуть нашу скаргу на бездіяльність прокурора і слідчого. У справі кулі і жодних даних, які нам необхідно було б вивчити, немає. Невідомо, що слідчий робив у проваджені, не маючи навіть вихідних даних – де знаходилося тіло, в якому положенні... Єдині свідки – родина Здрилюка. Об’єктивних свідків взагалі не знайшли. Тому єдиний спосіб добути докази – експертним шляхом. А ті експертизи, які були проведені, дуже поверхневі, мають загальний характер.

- Якщо лісник дійсно стріляв, дійсно він влучив зі своєї гвинтівки, то нащо ж вони приховали кулю? Ніяк не стикуються пазли, бо міліція та прокуратура працюють на одне - приховують інформацію. Хіба я за решту років не знайду і не покараю вбивцю свого сина? – плаче Надія Серветник. – Я не зневірилася. Я хочу останні сили використати, щоб дізнатися, що там насправді відбулось.

Відео дня

Лісник: «У справі все зшито білими нитками»
Микола Здрилюк теж має претензії до слідства. Він наполягає – стріляв, бо захищав свою сім’ю від бандитського нападу за допомогою законної, зареєстрованої зброї, і про те, що буде стріляти, попереджав.

Стопкадр з відеозйомки міліції, зробленої невдовзі після події. Зараз Микола Здрилюк фотографуватися не захотів  

- Я не йшов нікуди, ні на дорогу, ні до когось додому. Та мама жаліється, що вона втратила єдиного годувальника. А я - єдиний захисник своєї сім’ї. До мене прийшли, стріляли, зірвали москітну сітку, видавлювали кватирку, шарпали за дверну ручку, скло розбили… А в звинуваченні написано що? Почув шум надворі, побачив, що скло розбите, взяв і вистрілив. Наче неадекватний якийсь. Три постріли було під моїм будинком! І моя дружина бачила, як якісь чоловіки, після того, як я стріляв, тікали городом…

Зі слів Миколи Здрилюка, він з дружиною прокинулися від першого пострілу, дістав із сейфу карабін „Мерелін”, зарядив його і став в коридорі так, щоб контролювати два вікна і вхідні двері. Він чув чоловічі голоси. Одночасно хтось шарпав за ручку, хтось ломився у вікно, хтось ще раз вистрілив. Лісник думає, що під його хатою було четверо.

«Не пересвідчився, що за вікном нікого немає, хоча міг це зробити, без попередження здійснив постріли» - написано в повідомленні про підозру ліснику. Але він розказував, коли його опитували, й каже зараз: попередив, що стрілятиме. Крикнув, що вб’є кожного, хто спробує проникнути в дім. І коли віконне скло влетіло в коридор, двічі вистрілив крізь шибку.  

- Після того, як посипалося скло з вікна, мені що, треба було чекати, поки гаранту кинуть у будинок? Чорт і що в тій справі понаписувати! Там не слідство було, а бардак! – каже Микола Здрилюк. - Вони поховали відбитки пальців, які є. Показали тільки пальці загиблого чоловіка. І в справі не тільки кулі немає. Там маса неправдивого. Не один момент, не два, а цілий ком…

Лісник розповів, що на кватирці залишився чіткий слід чиєїсь долоні, але цей відбиток міліція не захотіла досліджувати.

- Я вікно навмисне не витирав й не фарбував і написав заяву слідчому, щоб дослідити відбиток, а він проігнорував її, – говорить Микола Здрилюк. - У справі взагалі немає ні одного нормального дослідження! Є ж свідчення дитини моєї і дружини, що була стрільба. Я все життя маю справу зі зброєю і можу відрізнити навіть, з чого стріляли. То був револьвер, а вони гільзи не викидають.

Чоловік думає, що правоохоронці не хотіли бачити підтвердження присутності інших учасників події.

- Оглядати територію співробітники почали з мобільними телефонами. Світили ними в темноті. І я пішов за ліхтарем, й не бачив, що вони знайшли без мене, чи була зброя біля знайденого чоловіка, - каже лісник. – А вже при денному світлі знайшли підозрілий отвір, колупалися в ньому хвилин 15, але сказали, що нема там нічого. Сліди ж на городі, кудою тікали бандити, сказали, їм не потрібні взагалі…

- Чи допускаєте, що загиблий був непричетним до нападу? Міг стати випадковим свідком чи людиною, яка хотіла допомогти?

- Не допускаю. Хоча... Один Господь Бог все знає. А я - єдиний раз звернувся в міліцію за допомогою, дитина моя подзвонила: „Допоможіть, на нас напали”, і от чим це прохання мені обернулося...

Незадовго до цієї події на іншій околиці Вінниці, в Зарванцях, грабіжники убили знайомого Миколи Здирилюка, Віктора Беленя. RIA писала про цей напад й те, що бандитів нещодавно знайшли і арештували.

- Думаєте, до вас ті самі приходили?

- Не знаю. Але я зараз опинився в складній ситуації. В мене відібрали законну зброю. Навіть не причетну до справи. Вона ж зареєстрована. До 2017 року продовжений дозвіл. Але нікого не цікавить, що я так само сплю з сім’єю в лісі. В лісі над трасою! І не маю чим захищатися. Але якщо подібне трапиться, знайду вила чи ще щось і буду захищати свою сім’ю, не зважаючи ні на що.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Защитить от чего? По факту убитый человек , и вовсе не в доме лесника нашли, и кроме слов лесника никаких доказательств, ни о то том что кто-то еще стрелял, ни о том что там еще кто-то был. Вы что же, ждали что он во всем признается, конечно же лесник себя будет выгораживать! А где и как он убил парня, этот факт остается не известным пока!
  • Дарья

    Да, ну й ситуація. Я думаю, що кожен на місці Миколи маючи зброю вчинив би так же, щоб захистити свою сім"ю. А що, потрібно було чекати коли його сім"ю вб"ють. Тим паче коли ще й навкруги ліс. Він же не хотів вбивати, а лише налякати.
  • Натали Романюк (Дзигаленко)

    Безпредел продолжается...Видно ничто не изменится и люди на майдане погибли зря.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 10:01 Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви 10:00 ТОП-50 німецьких фраз і слів: емоції, почуття, сім'я, захоплення (новини компаній) 09:45 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 09:11 На «зебрі» по Пирогова збили дівчину. Утворилася тягнучка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up