Дозволи на зброю за місяць взяли 400 людей

Дозволи на зброю за місяць взяли 400 людей
Вінничани озброюються, тому що бояться. Так кажуть в міліції. А ще повідомляють, що вирішили продовжити ще й на квітень березневий місячник добровільної здачі зброї, бо цього разу люди здали значно менше, ніж зазвичай приносять в райвідділи під час профілактичних заходів.

Міліція закликає людей роззброїтися. Після одного місячника здачі зброї проводять одразу другий. Але вінничани навпаки – беруть дозволи на зброю і купують карабіни.
- Сьогодні бояться всі люди. І бізнесмени, і не бізнесмени. Всі підряд громадяни хочуть мати зброю для самозахисту. Мають гроші, чи не мають, щоб купити одразу рушницю, але беруть дозволи на право володіти зброєю, - каже начальник відділу дозвільної системи, ліцензування та державного охоронного нагляду обласної міліції Ігор Ковалик.
І таких дозволів він підписав за місяць 400. Це різкий стрибок. Подавали заяви і вже отримали дозволи також люди із вінницького осередку Правого сектору та самооборонівці.
- До нас звертаються люди в приватному порядку, - сказав головний зброяр області. – І в приватному порядку, як громадянин України, звертаються, і члени Самооборони, і члени Правого сектору. Сьогодні трохи пішов ажіотаж, але реєстрацію легальної зброї ніхто не відміняв, і міліція не має право обмежувати конституційні права громадян на захист. Ми видаємо дозволи в основному на мисливську зброю. Нарізна теж вважається мисливською. Вона так само вбиває, але вести бойові дії з нею не будеш. Захищатися - можна. Тому краще придбати легально зброю і тримати в сейфі.
Сьогодні у Вінницькій області, за даними дозвільної системи, майже 24 тисячі власників мисливської вогнепальної зброї. З них 2,7 тисяч людей мають нарізну зброю і 6,5 тисяч – володіють пристроями для відстрілу гумових куль. Спецособам, які мають право на вогнепали, обласна міліція дозволів не дає, тому такої статистики не каже.
А про нелегально озброєних лишається здогадуватися. Так само, як і про власників пневматики, яка продається вільно і інколи нічим не відрізняється на вигляд від вогнепальної зброї. Наприклад, від автомату Калашникова. З таким автоматом прийшов на прес-конференцію минулого тижня охоронець Правого сектору.
- Ми за цим фактом проводимо перевірку, - сказав начальник обласної міліції Олег Школьний. – Такі речі абсолютно недопустимі в суспільстві, тим більше на прес-конференції. Я знаю, що дуже багато є в магазинах габаритних макетів, які не є вогнепальною зброєю. Цей макет, коли покласти поруч справжнього зразка, я не зможу відрізнити від зброї бойової. Дуже багато є пневматики, що поки не розбереш, то не зрозумієш, що це не вогнепальна зброя. А пневматика калібру менше чотирьох міліметрів і з початковою швидкістю до 100 метрів на секунду, дозволена. Ще в мисливських магазинах продається вільно зброя для тренування. Але невеликого треба мати ума, щоб завдати нею серйозне поранення. Так, в людини може бути зареєстрована мисливська зброя, але це не значить, що з нею можна ходити по вулиці через плече.
Зважаючи на події в країні традиційний березневий місячник здачі зброї пройшов як ніколи в’яло. Тепер ще й у квітні роззброїтися закликають всіх, хто має на руках нелегальну зброю. А за березень в міліцію принесли добровільно тільки 41 одиницю зброї, коли минулого року – за 70.  
- В основному це мисливська зброя, тому що люди нарізну бояться здавати, – каже Ігор Ковалик. - Чотири тільки нарізних одиниць було і ще саморобна зброя - обрізи перероблені під стрільбу калібру 5,6 міліметрів. Так, здали малувато. Але потім, коли ситуація в країні стабілізується, будуть проводитися заходи, і якщо нелегальну зброю в людини вилучать, то хай вибачає – буде порушене кримінальне провадження.
Нагадаємо, що санкція статті Кримінального кодексу України про незаконне зберігання зброї обіцяє від трьох до семи років позбавленні волі. Але третя її частина каже: якщо людина здала зброю добровільно, вона від відповідальності звільняється. Більше того, має право зареєструвати здане на себе. Після перевірки на кримінал. І під час березневого місячника семеро людей із тих, що здали зброю добровільно, оформили її на себе.  

Читайте також:
Роззброєння: начальнику міліції принесли карабін, вкрадений в сторожці Калєтніка

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    А їм ще й дозвіл потрібен?
  • Anonymous

    Нужно сделать въезд в столицу Украины Киев - для Львовской, Ивано-Франковской, Тернопольской, Ровенской областей, только по закордонным паспортам. Границу с этими областями оборудовать по всем нормам - спаханое поле, вышки, минное поле, тантал - (колючая проволока под напряжением в ночное время 10 тысяч вольт) , пограничники с собаками. Иначе бандеровские набеги на Киев будут постоянно.
  • Anonymous

    В основном гонка за короткими помповыми ружьями переделанными калашниковыми.
  • Anonymous

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:06 Біля Гайсина легковик в'їхав у вантажівку. Обоє водіїв — не місцеві 18:27 Почали з дефіле в українському вбранні. У техуніверситеті відновили конкурс «Міс ВНТУ» 18:10 Від завтра ближнє світло фар за межами населеного пункту стає обов’язковим 17:13 Судитимуть бізнесмена, який привласнив та легалізував понад два мільйони «Укрзалізниці» Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 16:01 На «зебрі» по Зодчих легковик збив вінничанина. Потерпілий у лікарні 15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up