Роззброєння: начальнику міліції принесли карабін, вкрадений в сторожці Калєтніка

Роззброєння: начальнику міліції принесли карабін, вкрадений в сторожці Калєтніка
Зараз міліція проводить місячник добровільної здачі зброї, і зважаючи на події в країні, цей традиційний захід проходить в’яло, як ніколи. Роззброїтися закликають всіх, хто має на руках нелегальну зброю. Але вінничани паралельно на зброю беруть дозволи. І поки немає війни, нікому нормальному не відмовлять у праві мати рушницю для самозахисту

За перші дні місячника, що почався 3 березня, в міліцію вінничани позносили більше трьох десятків одиниць незареєстрованої зброї. Як сказав начальник відділу дозвільної системи, ліцензування та державного охоронного нагляду обласної міліції Ігор Ковалик, люди здали 4 одиниці нарізної зброї, 2 обрізи карабінів. Останні - часів Великої Вітчизняної, але в повному бойовому спорядженні.
- Набоїв здали малувато – 37 штук армійського зразку, але будемо сподіватися, що люди будуть здавати ще. Потім, коли ситуація в країні стабілізується, будуть проводитися заходи, і якщо нелегальну зброю в людини вилучать, то хай вибачає – буде порушене кримінальне провадження, - каже Ігор Ковалик.
Санкція статті Кримінального кодексу України про незаконне зберігання зброї обіцяє від трьох до семи років позбавленні волі. Але ця ж стаття, третя її частина, каже: якщо людина здала зброю добровільно, вона від відповідальності звільняється. Більше того, має право зареєструвати її після перевірки на себе.
Наприклад, зі зданих під час осіннього місячника 70 одиниць зброї половину зареєстрували собі у власність ті ж люди, що цю зброю у свій райвідділ принесли.
- Сьогодні ситуацією в країні народ трохи наляканий, - каже Ігор Ковалик про те, що вінничани не спішать роззброюватися. – Але Україна підписала меморандум про нерозповсюдження зброї, Верховна рада його затвердила, і є законопроект, до якого зараз просто руки не доходять, але невдовзі санкції за незаконне поводження зі зброєю будуть збільшені.

Крадений карабін знайшов у лісі   
Зі зданих в період цього місячника одиниць зброї – карабін, викрадений активістами, що прийшли обстежувати угіддя, орендовані Калєтніком, як Самооборона. Вони відкрили сейф у сторожці та забрали з нього два карабіна і чотири рушниці. Це мисливська зброя. Міліцію викликали, але вона затримати революціонерів-крадіїв не встигла.
- Ось щойно ми вийшли з приймальної начальника, куди люди принесли один з карабінів, викрадених з мисливського будиночка. Всі знають, що сторожка належить Калєтніку на правах оренди. І от на політичних засадах, бо революція, ця зброя пропала. А щойно один карабін повернули, - сказав вчора, 17 березня, Ігор Ковалик.
У секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції уточнили, що карабін приніс молодий чоловік. Він подзвонив начальнику міліції і сказав про своє бажання здати зброю. Сказав, що знайшов карабін в лісі. Для преси захотів залишитися не названим.


- Зброя ця, хоч і мисливська, але її призначення убивати, а не розважатися, - показує головний зброяр області Ігор Ковалик карабін, який вчора здали в міліцію, і просить інше вкрадене у Степашках здати, поки правоохоронці самі не знайшли

Скільки у Вінниці озброєних?    
Сьогодні у Вінницькій області, за даними дозвільної системи, майже 24 тисячі власників мисливської вогнепальної зброї. З них 2,7 тисяч людей мають нарізну зброю і 6,5 тисяч – володіють пристроями для відстрілу гумових куль.
Спецособам, які мають право на вогнепали, обласна міліція дозволів не дає, тому такої статистики не каже. Але свої дані про нелегальну зброю має. Сказали, що понад 2 тисячі одиниць зараз у когось на руках.
Це та зброя, яка була винесена під час революційних подій „народом” із захоплених приміщень правоохоронних органів у Західних областях. Чи здадуть їх під час місячника, обіцяли відзвітувати після 21 березня, коли профілактичний захід закінчиться. А про інших нелегально озброєних лишається здогадуватися.  

„Ніяких обмежень щодо видачі зброї немає”
В міліції Вінницької області визнають, що роззброєння, про яке просить людей міністр Аваков і голова СБУ Наливайченко, йде в’яло. Але паралельно з цим вінничани просять дозволи на зброю.
За словами Ігоря Ковалика, його відділ днями зареєстрував чотири приватні заяви і вже видав два дозволи на нарізні карабіни. Люди ще не купили їх, але вже мають право.
- До нас звертаються люди в приватному порядку, тому що членам громадських організацій озброєння не положено, - сказав керівник відділу дозвільної системи, ліцензування та державного охоронного нагляду обласної міліції. – І в приватному порядку, як громадянин України, звертаються, і члени Самооборони, і члени Правого сектору. Сьогодні трохи пішов ажіотаж, але реєстрацію легальної зброї ніхто не відміняв, і міліція не має право обмежувати конституційні права громадян на захист. В дані ситуації, при зверненні людини, ми проводимо перевірку пакету документів, і якщо чоловік нормальний, то які питання? Дозвіл видаємо.
Нагадаємо, що отримати дозвіл на мисливську зброю має право кожний, хто не був судимий, не скоював правопорушень, не має проблем з головою і навчився азів користування зброєю. Такі ж вимоги до потенційного власника „гумострілу”, але він видається не всім.
- З мисливською зброєю йти проти танків і кулеметів – це безглуздо. Але для захисту від мародерів, нападників і просто бандитів люди, які бояться за своє життя, за свої родини і майно, й беруть зараз зброю, - каже Ігор Ковалик. - Ми видаємо дозволи в основному на мисливську зброю. Нарізна теж вважається мисливською. Вона так само вбиває, але вести бойові дії з нею не будеш. Захищатися - можна. Тому краще придбати легально зброю і тримати в сейфі. Зараз ніяких обмежень щодо видачі зброї немає. В країні не введене військове положення і немає надзвичайного стану, щоб ми забороняли.

Довідка
Дозвільна система на травматику та мисливську зброю однакова. Як розповів головний зброяр обласної міліції, тарифікація на документ обмежена постановою Кабміну – в межах 265 гривень. Для власників мисливської вогнепальної зброї плюс – обов’язкове страхування. Це 51 гривня на три роки.
Але за пакет документів теж треба платити:
- медична довідка форми 127 (міліціонерам ціна бланку невідома, вони тільки перевіряють справжність довідки);
- довідка про відсутність судимості (від 60 до 150 гривень в залежності від терміновості видачі);
- довідка про проходження навчання поводження зі зброєю (навчання у Вінниці коштує в межах 220 гривень і проводиться лише двома структурами).
Пластиковий бланк на право зберігання зброї коштує 138 гривень. За стільки його закуповує міліція, як сказали в управлінні, і за стрілки ж його віддають власнику зброї. Тобто відсотків ніяких не „накручують”.
Тривалість процедури видачі зброї, як сказав начальник відділу, що цим займається, залежить від того, наскільки швидко громадянин збере вище названий пакет документів. Якщо усе зібране в порядку – дозвіл видадуть за 5-7 днів.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    То не буде дяк і де купити.
  • Anonymous

    "...поки немає війни, нікому нормальному не відмовлять у праві мати рушницю для самозахисту" А якщо почнеться війна-то немає чого захищатися?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:12 Пандемія поставила на паузу, а війна переформатувала. На що перетворюють дитячі літні табори? 21:01 «Ти чесно жив, любив життя і ось пішов у небуття». Пам'ятаємо про героя Леоніда Паламарчука 20:02 Кліщі повилазять разом з теплом: як уберегтися в парках і садах 19:06 Біля Гайсина легковик в'їхав у вантажівку. Обоє водіїв — не місцеві Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 18:27 Почали з дефіле в українському вбранні. У техуніверситеті відновили конкурс «Міс ВНТУ» 18:10 Від завтра ближнє світло фар за межами населеного пункту стає обов’язковим 17:13 Судитимуть бізнесмена, який привласнив та легалізував понад два мільйони «Укрзалізниці» 16:01 На «зебрі» по Зодчих легковик збив вінничанина. Потерпілий у лікарні 15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up