Діамантове рейдерство. Чому поліція закриває очі на очевидні злочини проти ювеліра

Діамантове рейдерство. Чому поліція закриває очі на очевидні злочини проти ювеліра
Павло Гонтар: “Вони пишуть мені відписки, і на тому вся робота закінчується. Це безтолкова трата часу”
  • Як вінницького ювеліра зробив боржником підставний інвалід, 20minut.ua розповів у березні.
  • Чому ж власника «Алмазного світу» Павла Гонтаря правоохоронці водять по колу, одне за одним закриваючи ініційовані ним кримінальні провадження?
  • На «висяк» перетворився навіть інцидент з пістолетом у суді, хоч озброєних затримали на місці.

Власник фірми «Алмазний світ» втратив підприємство і майно. Його затягали по судах позовами про борги. Били й не раз погрожували розправою. А рік тому демонстрували пістолет прямо в судовій залі…

Як вінницький ювелір потрапив в оборот діамантових рейдерів, що спершу стали його партнерами, а потім вивезли з його фірми діамантів на 3 мільйони гривень, 20minut.ua розповідав у березні. Павло Гонтар надав розголосу своїй 8-річній війні з підставним інвалідом, бо вже не бачить іншого виходу.

Організованою бандою з великими зв’язками називає вінничанин людей, з якими свого часу познайомився на столичній ювелірній виставці. Каже, «Алмазний світ» став для них фірмою з відмивання грошей, а він сам — об’єктом для вимагань неіснуючих позик через судові позови.

Сьогодні Павло Гонтар тільки те й робить, що ходить по колу — від поліції до суду і назад. Він поновлює закриті поліцейськими слідчими справи й паралельно скаржиться у всі можливі інстанції — Генпрокуратуру, антикорупційні органи.         

Відео дня

— Це були абсолютно чесні звернення, з додатками по 40 листків документів. Але все кудись поділося. Як вітром здувається. Є провадження, але толку? Не відбувається нічого, — каже Павло Гонтар, демонструючи виключно паперову роботу системи. — Вони пишуть мені відписки, і на тому вся робота закінчується. Це безтолкова трата часу. Я зустрічаю одні й ті самі обличчя роками в черзі подати скаргу…  

Безтолкові справи

Має поліцейське слідство чотири провадження за заявами Павла Гонтаря. Найбільш масштабне — про шахрайство в особливо великих розмірах. Воно стосується діамантів, виготовлених на замовлення людей, яких власник фірми називає бандитами. За допомогою СБУ, ювелір знайшов, де діаманти поділися. Поліція ж каже: нема тут криміналу.    

Ще є справа про підробку документів, за допомогою яких з вінницького ювеліра через суд стягнули сотні тисяч гривень. Його теж закривають поліцейські слідчі, бо не можуть знайти оригінал документа, якого… в природі не існує.

Третє провадження про побиття власника «Алмазного світу» колишнім партнером Сергеєвим, який тепер його основний ворог. Теж справа фактова, без підозри.

Та найбільш показове провадження стосується інциденту зі зброєю. Воно демонструє нульовий результат слідства на фоні беззаперечних фактів. Погрожували Павлу Гонтару пістолетом не будь-де, а кабінеті судді Вінницького міського суду. При свідках. Із затриманням озброєних людей спершу охороною суду, а потім патрульною поліцію. Та з доставкою усіх учасників події в поліцію на Пирогова, 4.

Усе, здається, ясно. Зброя є, свідки є, фігурантів шукати не треба. До логічної розв’язки рукою подати? Але ні. Рік минув від березневого конфлікту 2018-го, а в справі погрози вбивством (так кваліфікували факт) навіть підозрюваного немає.

На неодноразові усні запити про це провадження у відділ комунікацій обласної поліції, 20minut.ua не отримав відповіді. Автору статті щоразу посилалися на незалежні від них обставини, відтягуючи коментар. То слідчий слухавку не бере. То підготовка до виборів почалася… Питання було поставлене ще до першого туру, вже другий минув, а відповіді немає.

Очевидець все пам’ятає

То що ж сталося в суді? Раніше Павло Гонтар розказав про свою сутичку з позивачем-інвалідом і його адвокатом ось як:

— Ці люди в суд двері ногами відкривали. І вони вже до того знахабніли, що намагалися стріляти у мене прямо на засіданні суду в судді Сичук. Я примудрився вискочити за двері і заблокувати їх. Ліг на підлогу і ногою тримав. Усе це в білий день, в суді. Уявляєте?

Редакція знайшла адвоката, який був на тому засіданні захисником Гонтаря. Олександр Мазур сказав, що протягом року його не турбувала поліція в цій справі. Слідчий подзвонив з проханням про зустріч для дачі пояснень тільки в березні. Якраз, коли 20minut.ua почав підготовку публікації про діамантове рейдерство і вже збирав коментарі.

— Це був судовий розгляд за позовом Сергеєва про стягнення з Гонтаря інфляційних за раніше присудженим боргом. Він був доволі тривалий і емоційний, — згадує адвокат Мазур. — Після чергового засідання, тільки суддя вийшов за двері, між моїм довірителем і позивачем виникла перепалка. Сергеєв підняв кофту чи куртку і оголив пістолет у кобурі на поясі. Гонтар налякався, вибіг з кабінету. Сергеєв ринувся за ним, але не зміг відчинити. Тоді він розвернувся до мене і сказав: «Ведіть себе спокійніше, бо і до вас доберемося».

Адвокат сказав, щоб його не лякали, бо поліцію викличе або охороні скаже, щоб затримали озброєного. Мовляв, як це в суд взагалі з пістолетом зайшли?! Усе це бачила секретар судді.

— Пізніше на виході з суду я почув крики, ґвалт. Коли підійшов, побачив, що розбороняють Сергеєва, його адвоката і мого Гонтаря. Вони прямо на виході зчепилися, — каже Олександр Мазур. — Їх розвели. Я сказав про пістолет, бо Сергеєв зі своїм адвокатом одразу хотів іти. Говорив, спішать на поїзд. Але хлопці молодці, не відпустили їх…

«Слідча нічого не зробила»

На виклик у суд приїхали одразу кілька екіпажів патрульної. Різними машинами вони доставили Сергеєва і Гонтаря з обома адвокатами, на Пирогова, 4. У кімнаті прийому громадян усі разом сиділи, поки чергова слідча складала протокол і вислуховувала учасників конфлікту.   

— Весь цей час Сергеєв був з пістолетом, — каже адвокат Мазур. — Слідча, замість того, щоб цим питанням одразу зайнятися, стала складати протокол огляду місця події. А він весь час комусь надзвонював. Врешті зайшов інший адвокат, представився захисником Сергєєва в цій справі, і спитав, чи його клієнт затриманий. Слідча відповіла «ні», і він професійно спрацював: «Ну, тоді ми пішли, до побачення».

На обурення Олександра Мазура, як каже він, слідча тільки кліпала очима. У нього склалося враження, що вона перший день на роботі.

— Ми одразу пішли до начальника Синявського, — продовжує Олександр Мазур. — Він сказав, що дисциплінарно покарає слідчу за помилку і все зробить для того, що винні були покарані. Ви ж розумієте: людей із зброєю спокійно пустили в суд. У суді вони дістають і показують пістолет, а потім бійка і наявні тілесні ушкодження в Гонтаря. Слідча повинна була вчинити ряд дій, в тому числі, вилучення зброї. Вона мала повноваження на затримання, але не зробила цього.

Зараз провадження про замах на вбивство Павла Гонтаря в судовому приміщенні розслідує інший слідчий. Про це читаємо у письмовій відповіді начальника Вінницької поліції Павлу Гонтарю: «досудове слідство в даному провадженні триває, слідчими виконуються всі необхідні та можливі слідчі дії для прийняття законного рішення…».

«Є чітка позиція слідства»

Коментар поліції редакція отримала тільки по одному провадженню. Найбільш масштабному. Про шахрайство з «Алмазним світом» на мільйони.

У відділі комунікацій з посиланням на слідство сказали: не вбачають тут ознак злочину, а цивільно-правові стосунки. На цій підставі, пояснили, тричі це провадження закривали. Але суд за скаргами Гонтаря його поновлював. Четвертий раз закрили провадження, бо «в повному обсязі, всебічно дослідили всі обставини, допитали всіх свідків і дійшли висновку — це цивільно-правові стосунки, які мають з’ясовуватися в суді».

За словами прес-офіцера обласного главку Анни Олійник, суд і четвертий раз скасував постанову про закриття справи по «Алмазному світу», в ухвалі прописавши повторне опитування свідків і проведення ще деяких процесуальних дій. Ухвала обов’язкова до виконання, тож слідчий мусить виконувати прописане судом. Тим не менше, в поліції наголосили на тому, що «є чітка позиція слідства». І вона на користь цивільно-правового конфлікту замість шахрайства.
 


Читайте також:

Діамантове рейдерство. Як вінницького ювеліра зробив банкрутом несправжній інвалід

Професійного «кидалу» одразу не впізнаєш. ТОП-3 шахрайств і особливо цинічний випадок

Анатолію Малєцу продовжили арешт. Він досі у вінницькому СІЗО чекає виклику одеських психіатрів

Виправдання майора Зозулі скасували. Справу хабара у шафці райвідділу слухатимуть заново

Справа «Кабан проти Шефа» обернулась навпаки. Зять мера тепер ходить на суди як потерпілий

Арештований за аварію з двома смертями, скоєну під кайфом: «Веду себе нормально, в церкву ходжу»

«Батько захлинувся у власній крові». Невідомі деталі грабежу зі спаленням тіл в хаті на Старому Місті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Vera Verorova

    клавиатура,д описывает за меня.все все х,не писала.
  • Vera Verorova

    Нужно было.воровство сделать легальным.узаконить воровство.мелькает политическая причина.думаете они боятся ответственности?тюрем не хватит на всвсе х поэтому могут себе позволить беспредел в законе.это современный нацизм,прямо перед носом.
  • нина

    гонтар дай грошив суддям и ты в дамках!
  • Олександр

    чітко видно змова між судом, поліцією і шахраями

    Винничанин коренной reply Олександр

    По правді всі вони шахраї.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up