Професійного «кидалу» одразу не впізнаєш. ТОП-3 шахрайств і особливо цинічний випадок

Професійного «кидалу» одразу не впізнаєш. ТОП-3 шахрайств і особливо цинічний випадок
  • Про найбільш поширені схеми обманів розповідають в прокуратурі. 
  • І говорять, що останнім часом аферисти навіть не гребують довірою своїх близьких.
  • Що зробив особливо цинічний вінницький аферист та як можна було не потрапити на гачок пройдисвіта?  

— Професійних «кидал» зовні неможливо відрізнити від законослухняних громадян, а схеми шахрайства з комфортом вписуються в загальнолюдські відносини, — говорить прокурор Вінницької місцевої прокуратури Марина Ходацька. — У зловмисників постійно з’являються нові технічні засоби, розширюється коло можливостей. Розвиток засобів зв’язку та інформатизація суспільства призводить до того, що шахраї стають дедалі винахідливішими та цинічнішими і викачують з наївних людей сотні, тисячі, сотні тисяч гривень.

Прокурор розказала про провадження з кваліфікацією «шахрайство». Мінімальна санкція статті 190 Кримінального Кодексу України, нагадаємо, передбачає покарання у вигляді штрафу розміром 850 гривень. А максимальна сягає до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Три найбільш поширені схеми знайдете нижче. А спершу — про найбільш цинічний випадок, названий прокурором зловживанням довірою.

Відео дня

— Особливий цинізм цього виду шахрайств полягає у тому, що шахрай, це як правило Ваш сусід (сусідка), колега, друг зі школи або університету, а може навіть рідний брат чи сестра, — каже Марина Ходацька. — Вінницька місцева прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно 41-річного вінничанина, який з метою протиправного збагачення, неодноразово, шляхом зловживання довірою своїх знайомих, сусідів та навіть співмешканки, заволодів їхніми коштами. Приводом була допомога в придбанні квартири у Вінниці за принципом аукціону. Аферист використав налагоджені довірливі відносини, заздалегідь не маючи на меті виконувати взяті на себе зобов'язання.

Крім того, за словами прокурора Ходацької, вона підтримує державне обвинувачення відносно 32-річного уродженця Піщанки, який по телефону видурив в 60-річної жінки велику суму грошей. Привід — вигадана участь сина жертви в смертельному ДТП.

— Шахрай представився працівником поліції і сказав, що посприяє у не притягненні сина до кримінальної відповідальності, якщо жінка заплатить. Таким чином, потерпіла передала в руки шахраю більше 60 тисяч гривень, — каже Марина Ходацька.  

Не менш поширеною схемою обману прокурор назвала також вмовляння клієнтів внести передоплату за покупку чи надання послуг. Розповіла, що в такому випадку покупця можуть просити оплатити частину суми готівкою, або перевести на банківську картку, або виставляють рахунок в платіжній системі. Спосіб внесення передоплати не має значення. Кошти наперед — це завжди ризик.     

— Вікна і віконні конструкції входять до переліку товарів, на яких працює подібна схема шахрайства, — каже співрозмовниця. — Кілька десятків пенсіонерів так постраждали у Вінниці. Людям обіцяли задешево встановити в оселях металопластикові вікна, забрали оплату і зникли. Особу шахрая ми встановили. 26-річному «підприємцю» з Черкащини повідомили про підозру та обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт.

Далі прогляньте ТОП-3 найбільш поширених сьогодні видів обману. Про такі розповіла прокурор Ходацька. Вона також дала поради, як не потрапити в оборот шахраїв, що працюють по-накатаній.       

1. Інтернет-обмани

— Заволодіння грошима потерпілих переважно відбувається під приводом внесення платежів за товари, придбані через мережу інтернет. Продавець пропонує потенційному покупцеві перерахувати всю суму або ж завдаток за товар на банківську картку, але придбану річ не пересилає, на телефонні дзвінки не відповідає. З іншого боку, продавці товарів через інтернет-мережу також нерідко страждають від шахрайств. Уявний покупець під вигаданим (але дуже переконливим) приводом дізнається реквізити банківської картки продавця, після чого заволодіває всіма грошима з рахунку.

2. «Банківські» шахрайства

— Обробка жертви «банківського» шахрая відбувається за усталеним сценарієм. На мобільний телефон потерпілого телефонують. Приємним голосом представляються працівником банку і уточнюють, чи користується абонент кредитною карткою її банку. Почувши ствердну відповідь, шахраї пропонують різноманітні «пільги» — збільшення кредитного ліміту коштів за карткою або зменшення кредитної ставки. Тривале умовляння нерідко спрацьовує на користь аферистів. Довірлива жертва надає всі реквізити кредитної картки для проведення необхідної операції. За кілька хвилин після цього потерпілий отримує SMS-повідомлення, що з його рахунку зняті гроші.

3. Телефонні аферисти

— Шахраї дзвонять на телефон увечері або вночі. Незнайомий голос повідомляє, що син (чоловік, онук) абонента затриманий поліцією або потрапив в якусь біду. Якщо жертва починає нервувати й розпитувати подробиці, шахрай веде далі. Він не дає жертві вийти зі стресової ситуації й веде діалог так, що потерпілий погоджується допомогти родичеві і слухняно виконує поради «посередника». Інколи шахраї просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з'ясувати реальну картину. Інколи вони міняють голос і представляються родичами. З цією метою використовується банківський переказ, поповнення рахунку мобільного телефону або вручення конверту з готівкою кур'єру.

Не робіть поспішних вчинків

Аби не стати черговою жертвою шахраїв, прокурор радить не робити поспішних вчинків та дотримуватися ось цих правил:

  • використовуйте тільки відомі інтернет-магазини й інтернет-аукціони, які мають певну репутацію та ті, якими користувалися ваші знайомі, родичі;

  • не повідомляйте нікому персональні дані та реквізити своїх банківських рахунків, адже працівники банківських установ не проводять жодних операцій у телефонному режимі;
  • продаєте товар — не повідомляйте зайвої особистої інформації, лише номер картки, на рахунку якої не повинно бути коштів;
  • не перераховуйте гроші, поки не отримали замовлений товар;
  • якщо загубили мобільний або сім-карта перестала працювати, відразу заблокуйте прив’язані до цього номеру телефону банківські картки;
  • у разі повідомлення про надзвичайні події, пов'язані з близькими, варто перевірити інформацію, зателефонувавши на мобільний родича, при цьому запитайте про факти життя, які відомі лише вам двом;
  • роз’яснюйте дітям, що не слід вступати у переговори з незнайомими людьми, а також давати чужим цінні речі, зокрема, мобільні телефони.

 

Читайте також:

У Вінницю заїхали двоє ресторанних аферистів. За якою схемою видурюють гроші?

Вінничанка, якій «зняли порчу» за 5 мільйонів гривень, розповіла, як все було

Діамантове рейдерство. Як вінницького ювеліра зробив банкрутом несправжній інвалід

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Віра Шутяк

    Що пєте чай?
  • Леся Заєць

    В ТОП 3 на 1 місці  шахрайство,  коли ніхто не дзвоне і  не взнає ніякої інформації, а гроші з рахунку знімають за 15 хв., коли мають доступ до даних та збільшення кредитного ліміту.
    Звичайно, не обійшлось без співробітників банку та компанії зв'язку.
    До речі, цей випадок шахрайства відомий журналістам RIA та "20 хвилин", але ні в газеті ні в соц.мережах жодного слова не було.
  • Макс Профект

    Скільки, не вчи, все одно люди будуть попадатись на шахраїв...!!! "Без лоха, и жизнь плоха"...!! 🐲🐲🐲.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up