Виправдання майора Зозулі скасували. Справу хабара у шафці райвідділу слухатимуть заново

Виправдання майора Зозулі скасували. Справу хабара у шафці райвідділу слухатимуть заново
  • Змодельованою назвав суд першої інстанції справу майора Дмитра Зозулі, коли виправдав його.
  • Сьогодні, 17 квітня, колегія в апеляції скасувала це рішення, але обвинувального вироку не винесла.  
  • А прокурор просив дати колишньому поліцейському керівнику 6 років з конфіскацією.

Керівника слідства Шаргородської поліції зі слідами від мічених купюр на руках «брали» в серпні 2017-го. Приблизно через рік районний суд вирішив: фарба — не доказ, відео і аудіо процесу передачі теж нікуди не годяться… Судячи з даних досудового слідства, передача грошей була без слів. Один кивнув, де лишити гроші, другий мовчки поклав на вказане місце. Цей процес описали в протоколі, але суду цього не вистачило.

І в березні минулого року кримінальне провадження про хабар майора поліції Дмитра Зозулі, звільненого з посади невдовзі після затримання, отримало виправдувальний вирок. Суддя Тетяна Соколовська застосувала практику Європейського суду і процес документування цього хабара назвала «провокацією злочину з метою подальшого його викриття».

Слухання про 3000 гривень, вилучених оперативниками у шафці поліцейського відділку, звершилися в апеляції в середу, 17 квітня. Раніше, нагадаємо, Дмитро Зозуля сказав журналісту 20minut.ua: «Я вже рік доводжу свою невинуватість в апеляційному суді». Говорив він і сьогодні на дебатах по своїй справі, що не скоював злочину, за який його судять.
 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Екс-майор Зозуля просив колегію суддів Вінницького апеляційного залишити в силі виправдувальний вирок першої інстанції. Натомість прокурор, що представляв у цій справі державне звинувачення, вимагав скасувати рішення Шаргородського суду, як незаконне.

— Це рішення основане виключно на клопотаннях сторони захисту. Судом не прийняті до уваги доводи звинувачення, — сказав між іншим прокурор Врублевський.  

Він просив ухвалити новий вирок — обвинувальний. Покарати звинуваченого в хабарництві він хотів, як прозвучало на засіданні, ув'язненням на 6 років з конфіскацією, позбавленням спецзвання та забороною займати посади.

Нагадаємо коротко обставини цієї справи. На зустріч з майором Зозулею ходила людина, підготовлена спецслужбою, з технічними засобами спостереження. Слідство в протоколі описало так передачу хабара в райвідділу: 

«Підсудний на сходовій клітині мовчки розвертається до свідка, підіймає ліву руку та на протязі 3-5 секунд вказує останньому на дерев'яну шафу світло-коричневого кольору, розташовану біля сходів на другий поверх. Свідок підходить до шафи, відкриває її та розміщує грошові кошти на одній із полиць…».


Через те, що на відео не потрапило ні поміщення грошей в шафу, ні те, що звинувачений вказував покласти туди гроші, й винесли в Шаргороді виправдувальний вирок. Державне звинувачення подало апеляційну скаргу, яка розглядалася з повторним допитом свідків.   

Даючи пояснення в Вінницькому апеляційному суді, Дмитро Зозуля заперечував свою причетність до вимагання грошей. Він розповів, як приймав скаржника в кабінеті, а потім проводив його до виходу з приміщення райвідділу. По дорозі, мовляв, той міг покласти в відкритій шафі коридору будь-що.

Допитували в цій справі також людину, яка передавала ті 3000 гривень за повернення йому слідчим машини зі штрафмайданчика. Слухали і понятих, що спостерігали за документуванням злочину і підписували процесуальні документи. Виявилося, останні — вінничани, а не шаргородці, і не вперше виступають на судах в такій самій якості.

Що ці люди — «штатні» поняті сторони звинувачення, доводив захисник під час допитів в апеляції. Також казав: провокатор злочину — то непроста людина з вулиці. Більше про передісторію знайдете в статті «Виправданий за хабар поліцейський тепер цивільна людина, але декларацію подав».

Але захисту не вдалося добитися підтвердження рішення першої інстанції. Законної сили виправдувальному вироку апеляційний суд не надав. В залі сьогодні прозвучало: скаргу прокурора задовольнити частково, матеріали провадження скерувати на новий судовий розгляд.

Екс-майор, що приїхав на фінальне засідання з матір’ю і дружиною, швидко пішов геть з приміщення після почутого в залі. Питання журналіста проігнорував. Його захисник адвокат Корпало теж був розчарований рішенням, але сказав, що він і його клієнт мусять з ним погодитись.

— Будемо доводити нашу правоту ще раз, — сказав Віталій Корпало.

Про те, як досі проходили засідання по цій справі в апеляції, можете прочитати тут: «Передав гроші майору без слів. Справу хабара, залишеного в поліцейській шафці, ще слухають».

Повний текст з обґрунтуванням рішення про повернення хабара Зозулі назад, в першу інстанцію, зачитають через кілька днів — 22 квітня. Суд зараз озвучив тільки резолюцію.  


Читайте також:

Професійного «кидалу» одразу не впізнаєш. ТОП-3 шахрайств і особливо цинічний випадок

Справа «Кабан проти Шефа» обернулась навпаки. Зять мера тепер ходить на суди як потерпілий

Арештований за аварію з двома смертями, скоєну під кайфом: «Веду себе нормально, в церкву ходжу»

Парі на президента. Двоє вінничан побилися об заклад на $50, хто переможе на виборах
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Снейкс

    він порядний пацан ще з інституту Мвс!!!!!
  • нина

    ..сора нихто непосадыть бо ,прокоратура и судди це одна гильдия-,а з новым презедентом взагали треба тикаты з страны .
  • Юрий Бондарук

    ) чесний мент? ) не бере взяток?) то шо він робив в міліціЇ? Рівень довіри, як до ментів так і до суддів))) однаковий! Хтось вірить, що його посадять?
  • Next

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up