«Батько захлинувся у власній крові». Невідомі деталі грабежу зі спаленням тіл в хаті на Старому Місті

«Батько захлинувся у власній крові». Невідомі деталі грабежу зі спаленням тіл в хаті на Старому Місті
Убиті Михайло Мінович і Зінаїда Федорівна з сином Василем. Останній називає бандою винуватців смерті батьків і хоче суворого покарання для всіх учасників
  • Суд над убивцями, які підпалили пограбованих пенсіонерів в хаті на Старому Місті, затягується. Діти загиблих Тарасових розказують про злодіїв, як про банду, що була вхожа в заможні сім’ї.
  • У деяких зникали сейфи після продажу нерухомості. Виконавці були зв’язані з власницею агентства. Та полювала не так на зароблений відсоток, як на більший куш? Слідство причетності жінки не довело.

Більше року суд розбирається в деталях грабежу з убивством і спаленням тіл, який був у вересні 2017-го року на Старому Місті. Останні кілька засідань пройшли без користі. Як думають син і невістка убитих пенсіонерів Тарасових, підсудні умисно тягнуть час.

Двоє під вартою і один на свободі. Їх прізвища Савчук, Глушко і Українець. Цю трійцю вінничан взяли на другий день після злочину і досі притягують до відповідальності.

Один вже відсидів за вбивство 90-х. Другий зґвалтував і повісив монашку у храмі в районі Центрального автовокзалу, а звільнився за «законом Савченко» за півроку до нападу на Тарасових. Названі підозрювані під арештом. Третього судять вперше і за найлегшою статтею — приховування злочину, тому він не в СІЗО. Йому загрожує обмеження волі, тобто умовний термін. Двом іншим — довічне ув'язнення.

Відео дня

— Залишилося три стадії судового процесу — дослідження письмових доказів, допит обвинувачених і дебати. Усе, — говорить прокурор Валерій Шиманський. — Але ми не можемо розпочати дослідження доказів, тому що, то обвинувачені захотіли змінити адвоката, то адвокат має ознайомитися з матеріалами провадження, то просто не з’явився захисник, не зважаючи на те, що ми погодили наперед дати усіх засідань. Так провадження тягнеться, переноситься.

— Вони навмисне тягнуть час, — каже невістка убитої подружньої пари Тетяна Тарасова про підсудних. — Залишилося 4-5 засідань, щоб почути вирок. Ми вже не можемо дочекатися. Три засідання підряд не відбулися.

— Шукають, як «порішати», — впевнений син загиблих від рук грабіжників Василь Тарасов. — Не мають кому гроші всунути.

«Влазили в нашу сім’ю»

Тарасові-молодші були знайомі з двома із підсудних та власницею агентства нерухомості, чиє прізвище фігурує в обвинувальному акті, але тільки як свідка. Мова про жінку на ім’я Світлана, що жила в цивільному шлюбі з чоловіком, який сьогодні на лаві підсудних, як убивця.

— Один її чоловік, другий працівник. Це як так, що вона не знала про їхні плани? — обурюється не притягненню до відповідальності власниці агентства нерухомості Василь Тарасов. — Це організована банда, яка не тільки у нас планувала зірвати куш. Для цього вони влазили в нашу сім'ю. 

— Нам вже після всього люди стали розказувати, як гроші пропадали після операцій з агенцією «Венец Изобилия», — говорить Тетяна Тарасова. — Але там нікого не вбили, і люди кажуть: «ми за вас будемо тримати кулаки, молитися, але говорити не будемо». Бояться. Я б хотіла попередити інших, щоб були обережні з нерухомістю. Щоб знали, що може статися. Нас вони вели 10 місяців. Стежили. Дрон запускали над будинком. Цього в справі не прочитаєте…

Тетяна і Василь розповіли про стосунки зі Світланою і чоловіками, яких тепер судять. Незадовго до злочину молоді Тарасови продали будинок. Суму від цієї операції і від попередньої, проведеної кілька років тому з тим же агентством, злочинці й планували знайти в будинку їхніх батьків.

Василь Тарасов з дружиною Тетяною розказують: "Батько захлинувся власною кров'ю" 

У обвинувальному акті читаємо, що йдеться про півмільйона доларів. У гривнях це — більше 13-ти мільйонів. Але грабіжники прогадали, бо кошти діти-підприємці зберігали не в хаті батьків.

Подробиці злочину знаємо з обвинувального акту, розписаного у всіх деталях на 30-ти сторінках. Що ж довело слідство Савчуку, Глушку і Українцю? Над розслідуванням працювали вісім слідчих і група з чотирьох прокурорів. Розшуківці, як відомо з раніше оприлюдненої інформації, розкрили злочин протягом доби.  

Невідомі деталі справи

У матеріалах Савчук фігурує, як ініціатор грабежу, який покликав у співучасники Глушка та підключив до виконання своїх злочинних планів Українця. Останній виконував роль водія, нібито не знаючи, що насправді відбувається. Він потрібен був також, для створення алібі Савчуку. Але про все по порядку.

За тиждень до вбивства два головні спільники приїздили на орендованому автомобілі «Фольксваген Транспортер» до місця злочину. Лишили авто на сусідній вулиці. До будинку Тарасових, за даними слідства, пішов Глушко. Переліз через паркан подвір'я на Данила Нечая, але гавкіт лабрадора у вольєрі змусив злодія втекти.   

На другий день грабіжники приїхали знову. Захопили із собою сосиски з отрутою для собаки. Їм інкримінують, крім іншого, жорстоке поводження з тваринами, бо один начинив таблетками, а другий підкинув сосиски у вольєр. Собака померла за хвилини від паралічу серцевого м’яза, викликаного інтоксикацією. Але і того вечора бандити не пішли в хату.

Увечері 18 вересня позаминулого року Савчук попросив Українця відвезти його на тому ж «Фольксвагені» на Келецьку для зустрічі з Глушком. Звідти усі поїхали на сусідню з Данила Нечая вулицю Московську. У обвинувальному акті сказано: цілі поїздки Українець не знав. Глушко пішов пішки до Тарасових. Інші залишилися чекати зовні.

«Українець, за вказівкою Савчука, два рази їздив на заправку «Шелл» купувати йому каву. Розраховувався при цьому банківською карткою Савчука», — так описаний механізм набуття головним підозрюваним алібі за допомогою третього учасника. Пізніше водій поїде ще в «Макдональдс», де теж розрахується карткою Савчука, і тільки тоді второпає, для чого був потрібен. Він віддасть ключі від машини й піде геть. За те, що не пішов одразу в поліцію, його тепер і судять.

Спалити сліди і трупи

На годиннику було близько 20.00, коли Глушко переліз паркан до будинку Тарасових. Щойно господар вийшов надвір, він двічі ударив його в обличчя кулаком, у якому тримав щось металеве. Пенсіонер впав і вдарився об стіну підсобки, стікаючи кров’ю. А грабіжник забіг у хату, штовхнув дружину господаря. Літня жінка впала і забилася спиною об поріг.

Потім Глушко перетягнув господаря в хату, скотчем зв’язав руки та ноги обом жертвам. Бив, щоб не пручалися. Теж скотчем заліпив їм очі і роти, аби не кричали, та став обшукувати будинок.

— Вони шукали тільки в тих речах, які ми привезли до батьків. В старій білизні, дитячих іграшках, — говорить Тетяна Тарасова.  

Михайло Тарасов, як каже сьогодні його син Василь, за кілька хвилин захлинувся у власній крові. З масивною кровотечею з носа і заклеєним ротом він не міг дихати. Не знайдуть згодом спеціалісти парів чадного газу і в легенях його дружини. Це значить, що її теж убили до того, як влаштували в хаті підпал.

Убиті Михайло Мінович  (76) і Зінаїда Федорівна (68) Тарасови. Ці фото на пам'ятники підготували діти

А вирішив все спалити разом зі слідами злочину, як стверджує тепер державне звинувачення, Савчук. Після того, як Глушко знайшов замість очікуваної суми значно менше грошей (5 тисяч доларів, 9 тисяч євро і 2 тисячі гривень), він подзвонив Савчуку і сказав про це. Останній, читаємо далі в обвинувальному акті, зайшов в дім Тарасових, наказав Глушку брати знайдені гроші і ювелірні вироби та чекати на вулиці. Українця тоді вже з ними не було. 

Савчук вже сам оглянув будинок й теж грошей, на які розраховував, не знайшов. Він підійшов до Тарасова, побачив, що той помер, і вирішив вбити ще й Тарасову. Обвинувальний акт каже: «Він наніс їй множинні удари кулаками рук та ногами по голові та тулубу, від яких пенсіонерка померла на місці».

Близько півночі «Савчук перетягнув трупи із коридору до різних кімнат будинку, де й залишив, щоб надати стан звичного нічного сну, за допомогою легкозаймистих предметів, які знайшов в будинку, підпалив дерев’яні меблі і після виникнення загоряння залишив місце події на автомобілі «Фольксваген Транспортер», поїхав до вулиці Московська, де його очікував Глушко».

На другий день Українець, як сказано в матеріалах справи, з новин дізнався, учасником якого страшного злочину був. Що скажуть в суді усі троє? Ніхто з підозрюваних ще не давав свідчень перед колегією. Їхні розповіді (якщо не відмовляться свідчити проти себе) прозвучать на передостанньому засіданні. Редакція обов’язково розповість про них і про вирок. Слідкуйте за публікаціями в стрічці новин 20minut.ua.

Що наробили? Перелік злочинів

Злочини Глушка кваліфікували статтями «жорстоке поводження з тваринами», «розбій», «умисне вбивство». У Савчука, крім названого, у звинувачення додали четверту статтю — про підпал. У обох є обтяжуючі обставини: «вчинення злочину щодо особи похилого віку». Дії Українця слідство визнало приховуванням особливо тяжкого злочину. У пом’якшувальні обставини вписали «щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину».

Що стосується власниці агенції нерухомості, то, як сказали молодші Тарасови, її мали допитувати з поліграфом, але вони результатів цього допиту не бачили.

На питання, чому не притягують жінку-співучасницю, в прокуратурі пояснили: вона в побутовій розмові сказала цивільному чоловікові, скільки заробила на угоді з Тарасовими, а що було далі — то його ініціатива. Довести, що Світлана брала участь у плануванні злочину, правоохоронці не змогли, хоча дійсно допитували з поліграфом.

Ніхто зі свідків чи підозрюваних не сказав про причетність цивільної дружини підозрюваного, а поліграф показав: вона ненавмисно розказала співмешканцю про угоду на велику суму. Просто похвалилася. Діти ж убитих пенсіонерів впевнені, що «наводчиця» теж повинна відповідати перед судом.

Подивіться також поліцейські знімки з місця злочину, що збереглися в архіві редакції:




Читайте також:

Малєца, якого звинувачують у вбивстві своєї сім’ї, конвойний потяг повезе на Одесу

«Щось в його голові перемкнуло». Чому діда з села під Козятином охрестили маніяком

У Вінницю заїхали двоє ресторанних аферистів. За якою схемою видурюють гроші?

Діамантове рейдерство. Як вінницького ювеліра зробив банкрутом несправжній інвалід
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Читач60

    Уважаемая Наталья Гончарук!!!!
    Вы обвиняете людей без приговора суда!!! В А как же тайна следствия и все такое. В чем ваш ризон??? Вы же понимаете, что за это есть ответственность. Сколько вам заплатили????
  • Майор

    Какой умный Жорик)Статья-бред!Был я в заседании разок.Из любопытства.Заседание перенесли по причине-ПРОКУРОР НЕ ГОТОВ!И я это слышал от него.Он не успел приготовиться)))))))А на следующем заседании,не явился адвокат,но со стороны потерпевших.Я пожилой человек и поражаюсь,как люди верят в газетный бред.И продавал дом и покупали дети мои и через специалистов из агенств.Статья-заказная!Кто-то и тут хочет поиметь.
  • Жора

    Тут написали про заказную статью.... Это не заказ, заказ это когда агенства недвижимости работают вместе с бандтами и убийцами.... Сейчас резко упали продажи люди уже не доверяют агенствам , любой в городе уже понял что продавать квартиру или частный дом это подписать себе приговор под убийство или ограбление.... Ведь правильно написано что работники работают не за процент от продажи, они работают за процент от того сколько денег бандиты отберут у тех кто получил деньги.....

    И отбирают деньги не только  от продажи квартир, но и от продажи частных домов и дач и земельных участков.... Бандиты и убийцы ведь работать не хотят, но отдыхать на островах любят....
  • Майор

    Пиар газеты и заказная статья опять)Нельзя публиковать иныо до решения суда.А выставлять предположения (100% заказанное)за реальность,то это говорит о том,что деньги решают всё и заказать можно любую публикацию у паршивой газетёнки и что им плевать на законность.Лишь бы платили.Но идиотов хватает верить газеткам(Печально,что юли так глупы!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up