Як забрати долари після обмежень Нацбанку

Як забрати долари після обмежень Нацбанку
Тимчасові незручності. З другого вересня до друге грудня, рятуючи курс гривні, Національний банк запровадив нові обмеження по зняттю іноземної валюти.

Аби приборкати курс, регулятор запровадив цілу низку обмежень по купівлі та видачі валюти.

Постановою №540 від 20.08.2014 р Нацбанк запровадив тимчасові обмеження по валютних картках і переказах, продовжив обмеження для експортерів і обмежив "валютні права" банків. Крім того, подовжено дію постанови про обмежену видачу депозитів – в еквіваленті не більше 15 тисяч гривень в день. Правила діятимуть з 2 вересня по 2 грудня 2014 року. Хоча не виключено, що потім термін дії постанови буде подовжений.

Для людей

Відео дня

Аби стабілізувати гривню, Нацбанк обмежив операції з продажу готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний (робочий) день сумою, що не перевищує в еквіваленті 15 тисяч гривень в рамках однієї банківської установи. Іншими словами, купити більше тисячі доларів в одному банку в один день не вийде, навіть якщо припустити, що в банках є більша сума. Такою ж сумою обмежені валютні перекази за межі України.

А от щоб отримати валютний переказ з-за кордону у іноземній валюті, тепер потрібно відкривати рахунок в банку. Це правило поширюється на всі системи грошових переказів - WesternUnion, MoneyGram тощо. Але знову ж таки, забрати з нього можна не більше еквівалентних 15 тисяч гривень.

Експерти уже побоюються, що подібні обмеження можуть призвести до зростання так званих кур’єрських доставок валюти.

- Громадяни, які відправляли кошти з-за кордону через банківські системи, передаватимуть гроші налом через кур'єрів, які направляються в Україну, - каже адвокат юридичної компанії «U & G Partners» Андрій Безсмерний. - Тому для банків таке нововведення загрожує недоотриманням прибутку у вигляді комісій за переказ і зняття готівкових коштів.

На його думку, наслідки можуть бути масштабні, адже тільки торік українці отримали переказів з-за кордону на 8,5 мільярда доларів. Для порівняння – золотовалютні резерви Нацбанку – близько 15 мільярдів.

Ще одне обмеження – зняття коштів з поточного рахунку в іноземній валюті. Також мова йде про еквівалент 15 тисяч гривень на добу, але не більше 150 тисяч гривень на місяць. Виключення – якщо ці кошти ідуть на лікування чи навчання.

І нарешті  валюту просто з валютної картки уже зняти не вийде. Натомість це можна зробити знову ж таки через касу банку – з паспортом, але не більше 15 тисяч гривень в еквіваленті.

"У зв’язку із численними запитами банків щодо практичного застосування окремих вимог постанови Правління Національного банку № 540 "Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України" Національний банк надає такі роз’яснення", - йдеться у повідомленні Нацбанку. - Згідно із підпунктом 13 пункту 1 Постанови № 540 видача готівкових коштів у межах України за електронними платіжними засобами, що емітовані як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється виключно в гривнях».

Разом з тим, у повідомленні наголошується, що зняття готівкових коштів з поточних (в тому числі карткових) та депозитних рахунків з використанням електронних платіжних засобів, здійснюється виключно в гривнях.

Бізнес

Спочатку, з 21 серпня, Нацбанк збільшив для експортерів частку обов'язкового продажу валютної виручки з 50% до 100%. Тепер черга дійшла до банків. Ліміт довгої валютної позиції зменшений з 5 до 1% регулятивного капіталу - це не дасть фінустановам "притримувати" валюту в період зростання курсу в спекулятивних цілях. Крім того, для них введена відстрочка в три дні між заявкою і фактичною покупкою валюти.

Також банки зобов'язані обмежити видачу готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати в межах до 150 тис. грн на добу на одного клієнта. Винятки: виплата зарплати, відрядних, пенсій, стипендій, інших соціальних і прирівняних до них виплат.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up