Субсидії по-новому. За обіцянками урядовців отримати пільгу зможуть власники землі і ті хто знімають житло

Субсидії по-новому. За обіцянками урядовців отримати пільгу зможуть власники землі і ті хто знімають житло
Навіть якщо у вас є півгектара землі, два автомобілі, ви купили щось дорожче 12 тисяч гривень і при цьому не працюєте, але й не стоїте в центрі зайнятості і ще й знімаєте житло, уряд обіцяє, що ви зможете отримати субсидію. Правда, чи вистачить в уряду грошей на це?

З урахуванням нових заявлених профільною комісією тарифів на опалення, уже за квітневий обігрів двокімнатної квартири доведеться заплатити на понад 70% дорожче.

У грошах, це означає, що оплата за опалення (за двокімнатну квартиру) зростає з приблизно 400 до 700 гривень. Правда, на повну городяни відчують введення в дію нових тарифів уже з осені, так як у квітні завершується опалювальний сезон.

Жителям районів та приватного сектору доведеться теж непереливки. Як повідомляла RIA в минулому номері, за  місячний обсяг газу до 200 кубометрів включно в період з 1 жовтня по 30 квітня, доведеться платити по 3,6 гривні за кубометр. За все, що понад – по 7,182 гривень (така ж ціна установлюється на газ і на літній період: з 1 травня по 30 вересня). Це означає, що за будинок, для опалення якого потрібно 300 кубометрів газу на місяць, доведеться сплачувати близько 1400 гривень на місяць (200 кубометрів по 3,6 грн і 100 по 7,182 грн за кубометр).

Відео дня

Як бути

За існуючими нині правилами, подібне подорожчання фактично автоматично призводить до зростання заборгованості за ті чи інші послуги. Розуміючи це, в уряді ніби-то вирішили піти назустріч людям і змінити систему надання житлово-комунальних субсидій. Ще в суботу, 28 лютого, профільний міністр соцполітики Павло Розенко презентував нові принципи надання субсидій.

Якщо вірити усьому тому, що оголосив міністр, виходить, що фактично субсидію може отримати будь-хто, хто не має достатньо доходів. Серед головних нововведень -  те, що тепер субсидії мають стати доступними селянами (нині рахується, що в них є земля, з якої теоретично можна отримати дохід), безробітним, які не стоять в центрі зайнятості.

- Таке право було і раніше, але воно було умовним, - каже заступник міського голови з соціальних питань Андрій Рева. - Людина теоретично могла отримати субсидію, але за рішенням профільної комісії. Сьогодні за новим положенням, це «але» забирається і людина має право на отримання субсидії. Чи можна в наших кліматичних умовах прожити без опалення – зрозуміло ні. Воно має бути,  але воно коштує певну суму грошей, але не усі можуть за нього заплатити. Значить  обов’язок держави – заплатити  за те, що вкрай необхідно людині. Це і є субсидія. Зараз наявність городу, земельної ділянки, авто – нівельована. Єдиний критерій – дохід.

Більше того, навіть люди, які орендують житло, тепер теж можуть оформити субсидію. Правда, для цього потрібно мати договір найму житла.

- Думаю, в умовах, коли платити значні суми за комуналку, в додачу до вартості оренди буде нереально, це може стимулювати орендарів вимагати від власника житла укладати офіційний договір, - каже Андрій Рева.

Чиновники прогнозують, що тільки у Вінниці кількість людей, які зможуть отримувати субсидію після підвищення тарифів, зросте вдвічі-втричі, до 40-60 тисяч родин.

 

 

Як це працюватиме. Теоретична версія

Поки що новий порядок застосування субсидій – це лише теорія. Але в уряді обіцяють – нова схема запрацює уже з квітня-травня.

Відповідно до неї, декларацію, яку необхідно буде заповнити – людині принесуть додому разом з квитанцією за спожиті послуги. З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані до місцевого управління праці та соціального захисту населення поштою. У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.

Решту даних, крім тих, які вказані в декларації – відповідні органи  - братимуть у фіскальної служби. За достовірність поданий в декларації даних – людина нестиме особисту відповідальність.

- Наше місто визначене як базове для відпрацювання взаємодії між комунальними службами і державною фіскальною службою, - каже Андрій Рева. -  Плюс до цього фіскальна служба – орган, який дає доходи не загальні – а чисті, з відрахованими податками.

Люди, які уже отримують субсидію – автоматично і далі отримуватимуть її. Субсидія призначатиметься на 12 місяців, а не на опалювальний період як раніше.

 

P.S. На даний час постанова, яку презентував Розенко, все ще не підписана прем’єром Яценюком. Уряд планує збільшити видатки на субсидії з 9 до 12 мільярдів гривень. Правда, якщо кількість субсидіантів зросте втричі, цього може виявитися замало.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Грабовий Олександр

    Якщо у нас "грязними" 5500, а лише за газ взимку платити буде треба(за 500 кубів) 2880, то я субсидію не отримаю?

    Анонім reply Грабовий Олександр

    порахуй приблизно тут http://vmr.gov.ua/TransparentCity/Lists/Subsidy/Default.aspx

  • miha

    Цікаво що той хто отримує зарплату в конверті , а офіційно мінімалку, має 2 автомобілі, їзде відпочивати за бугор, буде отримувати субсидію, а людина яка працює у бюджетній сфері і отримує зарплатнб чуть більшу за мінімалку, субсидію не отримає!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up