Юні садівники Вінниччини презентували свої досягнення на виставці «Щедрість рідної Землі»

Юні садівники Вінниччини презентували свої досягнення на виставці «Щедрість рідної Землі»

В рамках обласного тижня біології, рослинництва та експериментального дослідництва на Вінницькій станції юних натуралістів відбулась виставка-презентація «Щедрість рідної Землі». Учнівська молодь демонструвала результати роботи на навчально-дослідних земельних ділянках, полях трудових аграрних об’єднань, в шкільних садках і навчальних теплицях. Паралельно тривав відкритий захист науково-дослідницьких робіт у секціях «рослинництво», «овочівництво» і «садівництво». Свої досягнення презентували 115 учнів із 15 районів і п’яти міст області, незалежно від віку.

«Відходи – в доходи»

Родзинкою виставки Вінницького району була експозиція під назвою «Відходи – в доходи».

– В нашому районі є школи, які займаються компостуванням відходів для добрив. Також із відходів створюємо різні вироби. Зокрема, поробки із соломи, ринки із пластикових пляшок, декоративні квіти, картини із шишок, жолудів, тканини, – сказала вчителька Ільківської школи (Вінницький район) Олена Рудківська. 

13-річна Марія Черчек з с.Пултівці (Вінницький район) розповіла, що її школа співпрацює із місцевим фермерським господарством.

Відео дня

– У сезон ми, разом із батьками, ходимо туди на роботу. Натомість фермерське господарство ділиться із нами яблуками, – каже Марія Черчек.

Школярі с. Гущинці (Калинівський район)

зробили акцент на оригінальних поробках із плодів. Із яблук створили гусеницю, із капусти – зайців, із винограду – їжачків, із картоплі – котиків тощо.

–  Цим ми хотіли зацікавити глядачів і журі конкурсу. А взагалі вирощуємо на шкільних ділянках навіть кавуни, хоча це й складно. Цього року у нас гарно вродили капуста і яблука, – сказав 13-річний Назар Крот.

Екзотичні і лікарські рослини

Школярі с. Олександрівки (Тростянецький район)  презентували екзотичну рослину люффа. Її в народі називають скаженим огірком.

– Коли у люффі великий тиск, вона лопає і вибухає із гуркотом, як справжня гармата, – сказала 11-річна садівниця з с. Олександрівки Анастасія Бартошенко.

У цієї рідкісної рослини є практична користь.

– Коли люффа висихає, її використовують як екологічно чисту губку, – додала дівчина і продемонструвала готовий виріб. 

Юні садівники с. Олександрівки (Тростянецький район) підготували колекцію традиційних ягід, які вони використовують в якості лікарських рослин. Це вишня, полуниця, смородина, бузина, калина тощо.

– Зібрали ягоди в нашому селі і лікуємося ними. Зокрема, зробили із них варення, яке доливаємо у чай. За допомогою, приміром, смородинового чи вишневого можна знімати жар і лікуватися. Воно також допомагає дітям зростати і розвиватися. А деякі із ягід нашої колекції, приміром, калина, лікує ангіну, – каже 11-річна Анастасія Бартошенко.

Величезні плоди і маловідомі ягоди

Капусту вагою 9 кілограмів виростили природолюби з с. Міжлісся (Барський район). Вони кажуть, що така величезна вродила у них вперше.

– Капуста зростала у гарних умовах. Але все ж інші овочі були набагато меншими. Тому ми самі не розуміємо, чому одна капуста вродила така велика, – каже 15-річна Віолетта Ткачук.  

Також представники Барського району вразили оригінальною композицією із різних листочків, цибулі, часнику, овочів тощо.

На обласній станції юннатів виростили грушки, які важать понад пів-кілограми. Також природолюби продемонстрували велику, широкостручкову квасолю. Казали, що вирощувати її не складніше, ніж звичайну.    

Але особливо вінницькі юннати пишаються незвичними, маловідомими в Україні сонячними ягодами санберрі. Їх вирощують на власній базі. 

– Із санберрі виходить смачне варення. Але, якщо його неправильно приготувати, воно стає отруйним, – каже завідуюча земельними ділянками Вінницької обласної станції юннатів Оксана Цибух.

Результати конкурсів

У номінації «Учнівські навчально-дослідні земельні ділянки» Гран-Прі вибороли заклади освіти Тростянецького району, перше місце – Вінницький район. У номінації «Учнівські виробничі бригади та трудові аграрні об’єднання старшокласників» Гран-прі в активі Краснопільської школи (Гайсинський район), перші місця розділили Качанівська школа (Хмільницький район) і заклади с. Цекинівка і Велика Кісниця (Ямпільський район). В номінації «Юннатівські сади Вінниччини тобі, Україно!» Гран-прі завоювала Вівсяницька школа (Козятинський район), перше місце – Войнашівська школа (Барський район).

В захисті науково-дослідницьких робіт в секції «рослинництво» кращою стала Яна Буран (Краснопілка, Гайсинський район), в секції «овочівництво» – Богдан Назарчук (Жмеринка), в секції «садівництво» – Марія Горобець (Козятин).

– Переможці конкурсу серед учнівських виробничих бригад наступного року представлятимуть наш регіон на всеукраїнському рівні. Цього року на аналогічних змаганнях команда с. Цекинівка (Ямпільський район) здобула першість. Крім того, нещодавно на Всеукраїнському фестивалі «Україна-сад» учні с. Клембівка (Ямпільський район) виграли Гран-Прі. А на Всеукраїнському грантовому конкурсі проектів «Шкільний сад» одразу п’ять закладів Вінниччини посіли призові місця, – повідомила координатор обласного тижня біології, рослинництва та експериментального дослідництва Любов Жовтоножук.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up