Ікони вивозили з Вінницької області на «копійці»

Ікони вивозили з Вінницької області на «копійці»
В салоні зупиненої машини були вкрадені з храму ікони. Одна з них коштує 3,5 тисячі доларів США. У Вінницькій єпархії просять настоятелів потурбуватися про сигналізацію

- Священик розповідав, що люди плакали, коли дізналися про крадіжку ікон з їхнього храму. Ті ікони були там від дідів-прадідів, історично цінні. Це надбання села. Радянська влада не змогла відібрати їх свого часу, а ці варвари прийшли, зламали замки і позабирали. Те, що крадіїв зловили – це суд Божий, - каже секретар Тульчинської єпархії Української православної церкви отець Олександр.
Знайшли ікони, які були викрадені з церкви села Тростянчик у ніч з другого на третє листопада, у зупиненому на трасі автомобілі.
- Під час оформлення дорожньо-транспортної пригоди у Тростянецькому районі працівники міліції зупинили підозрілий «ВАЗ-2101», який проїжджав повз них. У салоні «копійки» міліціонери виявили старовинні ікони, - каже старший інспектор сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції Ірина Добровольська.
Про крадіжку дев’яти ікон із церкви Святого апостола-євангеліста Іоанна Богослова якраз тоді заявив настоятель храму села Тростянчик отець Павло. Він каже, що застав уранці зламані замки вхідних дверей і порожній іконостас. З іконостасу зняли сім великих ікон, розміром метр на півтора. Також украли з храму ще дві маленьких ікони. Нічого не ламали, крім замків на дверях.
- Ці ікони тут були вже тоді, коли храм святився, - каже отець Павло. – А храм 1867 року збудований. На одній із викрадених ікон є прикраса з написом про те, хто пожертвував гроші на неї. Прихожани шоковані подією. Нам обіцяли скоро ікони повернути, а поки що я повісив на місця викрадених інші, менші. Я приблизно знав цінність іконостасу. Чув, що святині у сусідніх храмах крадуть. Тепер будемо на сигналізацію гроші збирати. В Оленівці настоятель уже зробив це, бо два рази в храм крадії залазили. Досі я не цікавився, скільки це коштує. Тепер доведеться дізнатися про таку сигналізацію, що на мобільний виводиться.

Настоятель дякує Богові, що крадіїв спіймали. А затримані з іконами були два жителі Запорізької області, непрацюючі чоловіки віком 23 та 24 роки. В міліції про затриманих знають ще таке: з лютого цього року вони скоїли крадіжки ще 36 ікон з храмів у Вінницькій, Чернігівській, Кіровоградській областях та у місті Сімферополі.
- Викрадені ікони зловмисники збували постійним покупцям у Києві та Мелітополі, - каже Ірина Добровольська.
Вартість однієї з украдених у Тростянчику ікон - 3,5 тисячі доларів США. Так сказали в міліції. Відомо, що крадії мали збути кожну по тисячі доларів. За скільки покупець міг збути крадені святині потім, невідомо.
Повну оцінку вилучених цінностей для справи робила старший науковий співробітник Вінницького краєзнавчого музею Алла Ліпська. Про яку вартість викрадених з храму ікон ідеться, вона не каже. Слідство заборонило. Говорить, унікальних сюжетів на них нема, це академічні роботи. Але запам’яталися експертові найбільше дві ікони. Одна з них велика, з іконостасу, із зображенням Христа. Друга – маленька, Єрусалимська Богородиця. Ймовірно, ці ікони найцінніші, але погано збережені.

Привіски, що були на іконах, не з дорогоцінних металів. Це дешеві хрестики, що зазвичай продаються у крамницях церков.
- Дані роботи можна віднести до іконописної школи Києво-Печерської лаври, ймовірно, що вони були написані за списками васнєцовської групи, - каже вінницький колекціонер Володимир Козюк. - Ринкова вартість кожної ікони приблизно від тисячі до 15 тисяч доларів.
Затриманим молодикам, що везли крадені ікони, загрожує до шести років ув’язнення за крадіжку. Зараз проводиться розслідування, а священики уже говорять, що ця група крадіїв може бути причетною до інших зникнень ікон із храмів нашої області.
За словами секретаря Тульчинської єпархії отця Олександра, за останні п’ять років почастішали крадіжки з тамтешніх храмів. Кілька разів обкрадали церкви у Гайсинському, Тульчинському і Бершадському районах. У єпархії говорять, що скрізь один «почерк» – непрофесійність крадіїв. Тобто беруть із храмів те, цінність чого кидається в очі – багате оздоблення.
- Всі священики поінформовані, - каже секретар Вінницької єпархії Владислав Демченко. - Ми постійно просимо ставити сигналізацію у храмах, але ж кошти на це дає не священик, а парафіяни. Інколи люди просто не мають грошей. Є села вимираючі, де дуже мало жителів. Ось мені щойно повідомили про ще чотири крадіжки в Томашпільському районі. Не знаємо, чи ця сама група орудувала, але й там крадіжки були. Розслідування розбереться.

Щодо цінності ікон, які знаходяться у церквах Вінницької області, то віруючі оцінюють її не тими поняттями, що колекціонери.
- Є різні святині. Кожен священик приблизно уявляє, чого коштує кожна ікона в його храмі, - каже Владислав Демченко. - Є ікони, цінні через історичні події, є старовинні. Але головне для нас - не вік ікони чи кількість на ній золота. Ми говоримо про духовну цінність, яка залежить від того, скільки сліз перед нею пролили прихожани, скільки людей отримали зцілення.
Найбільш цінна у духовному плані ікона, як кажуть у Вінницькій єпархії, теж викрадена. Вже років чотири не знають, де вона.
- Ця ікона зникла з храму Могилів-Подільського району. Тільки фото лишилося і її велика історія, - каже секретар Вінницької єпархії Української православної церкви.
Більше про цю втрачену святиню розповів працівник історичного відділу єпархії та іконописець Ростислав Моупан:
- Це ікона Сугакська, назва якої походить від села Сугаки. Вона створена в кінці 17 – на початку 18 століття. Сільська легенда про неї така: на місці села було місто Сугак, в місті тому - храм, і в храмі - ця ікона. Коли татари спалили місто і храм, ікона вціліла. В 19 столітті в Києво-Печерській лаврі зробили їй багатий срібний оклад. Ікона Сугакська мала привіски. Одна привіска датована 1730 роком. Тоді хтось отримав зцілення біля цієї ікони і замовив підвіску. Ця ікона була у великій пошані, тому її зникнення набуло резонансу. Але не спеціально за нею полювали злодії. У храмі був академічний іконостас. З нього тоді взяли вісім великих ікон і цю забрали, бо вона сріблом оздоблена.
Ростислав Моупан каже, що на тій крадіжці мала б працювати ціла бригада злодіїв. Припускає, що приїхала група крадіїв на фургоні чи мікроавтобусі, щоб вивезти святині. Мовляв, хтось помітив цінність ікон, спланував крадіжку і украв їх уночі.
- Години дві треба було працювати, щоб усе те винести, - каже він. - Ніхто не бачив цього, бо поруч із храмом ніхто не живе.
Ціна зниклої тоді і не знайденої досі ікони - тисяч п’ять доларів. Ще одна не повернута, але дуже цінна святиня знаходилася у церкві села Лозова Шаргородського району. Вона теж зникла кілька років тому, а колись була спеціально написана і привезена на Поділля з Єрусалиму.
- Єрусалимського письма у нас дуже небагато, - каже іконописець єпархії. – Тому ця ікона і цінна - через таку свою історію.
І про не духовні ціни святинь, які зараз є у храмах Вінницької області, розповів Ростислав Моупан. За його словами, цінність у грошах диктує антикварний ринок. Ікону 16 сторіччя може купити спеціалізований колекціонер. Такі ікони мають непрезентабельний вигляд, тому тільки знавець їх розпізнає. Вони ціняться на «чорному» ринку лише через свій вік, бо не мають оздоблення дорогоцінними металами. Непрофесійний крадій таку не візьме.
- Афонське письмо – кінця 19 чи початку 20 сторіччя. В таких іконах вартісна оправа, багато золота, - розповідає іконописець про те, що зараз крадуть. – А ікони Києво-Печерської лаври виконані на золотому фоні, гравіровані. Раніше великі ікони не крали, а зараз ось (приклад Тростянчика) винесли весь іконостас. Тобто крадіжку скоїли непрофесійно. Не старовинні ікони взяли, а те, що на вигляд дороге.
Коментар експерта
Алла Ліпська (60), старший науковий співробітник Вінницького обласного краєзнавчого музею:
- Підготувала вже повний висновок про цінність привезених мені для оцінки ікон. Коли оцінювала, дивилася на унікальність сюжету, стан збереження письма. Ці ікони мають історичну та культурну цінність. Належать вони іконописній школі Києво-Печерської лаври кінця 19 - початку 20 століття. Виконані на дереві олією, кольоровою емаллю та позолотою. Зараз потребують реставрації.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    В салоні зупеної
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up