Сезон кліщів: як вберегти пухнастого друга від укусів, розповідають ветеринар та собачники

Сезон кліщів: як вберегти пухнастого друга від укусів, розповідають ветеринар та собачники
  • Кліщі можуть чіплятись до собак у будь-яку пору року. Але особлива активність укусів припадає на весну та літо.
  • Є кліщі, які не несуть ніякої шкоди пухнастим, але є й ті, наслідки після яких можуть бути фатальними.
  • Ми розпитали ветеринара та собачників про те, як вберегти улюбленця від інфекцій.

Як не дивно, але постраждати від укуса кліща песик може і взимку. Наприклад, кліщ може потрапити додому разом з ялинкою з лісу.

Є кліщі, які просто присмоктуються до шкіри собаки та згодом відпадають без серйозних наслідків для тварини. Можлива алергічна реакція та часткове почервоніння. 

Небезпечними є ті кліщі, у залозах яких знаходиться бабезій. Це паразит, який проникає у кров собаки, швидко розмножується та поглинає еритроцити крові. Кліщ прокусує шкіру, присмоктується до капілярів. А для того, аби не відбулось згортання крові, кліщ випускає специфічний секрет. Зараження цим паразитом називається бабезіозом.

Відео дня

Зараження може відбутися у собаки будь-якого віку і будь-якої породи. Розвиток хвороби починається через добу після того, як кліщ присмоктався до шкіри собаки. Бабезіоз вражає нирки, тому дуже важливо вчасно починати лікування. У іншому випадку тварина може не вижити.

Симптоми бабезіоза:

  • Млявість, апатія
  • Відмова від їжі
  • Діарея
  • Зміна кольору сечових виділень
  • Можлива висока температура

Найперше, що потрібно робити — ретельно оглядати собаку після прогулянки. Чим раніше ви виявите кліща на тварині, им менше шкоди кліщ зможе нанести її організму.

Як можна запобігти захворюванню?

Зараз є багато методів профілактики від захворюваннь, пов’язаних з укусами кліщів, зокрема:

  • нашийники
  • пігулки
  • ін’єкції
Ветеринар Павло Вовчук

— Найперше, що варто зробити — покласти усі сили на те, аби не доводилося знімати кліщів. Тобто обробляти собаку, — каже ветеринар Павло Вовчук. — Ми особисто рекомендуємо пігулки по типу Сімпаріки та Бравекто.

Ветеринар наголошує, що навіть якщо кліщ на собаці з’явився, то не потрібно вдаватися до народних засобів.

— Ніякого валезіна та олії. Просто візьміться пінцетом за кліща і викручуйте проти часової стрілки, — коментує Павло.

За його словами, далі важливо слідкувати за загальним станом та поведінкою собаки — чи не зник апетит, можливо спостерігається зниження активності.

— Якщо є якесь порушення, то варто одразу рухатись у клініку, здавати аналізи та отримувати відповідне лікування, — каже ветеринар.

Що кажуть собачники?

— Кліщів у нас повно — часто гуляємо у лісі, тому це звична справа, — розповідає Андрій, господар Кая. — Є така супер штука — нашийники проти бліх і кліщів, нам вони допомагають на усі тисячу відсотків. З тих пір як він його носить все добре, максимум один якийсь вчепиться, й той не особливо сильно тримається за шкіру.

Андрій та Кай

Андрій дуже рекомендує користуватися такими нашийниками та розповідає, що раніше, до протикліщевих нашийників, собака збирав на собі цілі зграї.

— Я вже настільки набив руку на витяганні кліщів з собаки, що міг робити це одним поглядом, —сміється хлопець. — Найголовніше, аби пес поводив себе спокійно. Мій Кай постійно крутився і стрибав, тож це було ще тим завданням.

Він розповідає, що просто брав їх і прокручував.

— Зараз усьому швидко можно навчитись, дякую інтернету, — ділиться Андрій.

— Ми приймаємо спеціальні пігулки, які одразу виключають той факт, що собака чимось може заразитись при укусі кліща, — говорить власниця самоїда Ася. 

Дівчина розповідає, що частіше за все вона знаходить кліщів прямо згори на шерсті — їм важко дістатись до шкіри через густоту та довжину пухнастого багатства її друга Джонні.

Ася і Джонні

— Кліщі часто вилізають прямо на морду, адже там менше шерсті, — розповідає співрозмовниця. — Пігулки діють так, що при укусі кліщ просто відмирає і нам можна дістати його прямо пальцями.

Ася ділиться, що одного разу таки подили Джонні до ветеринара, так як кліщ зачепився за верхнє повіко.

— Я боялася лізти до ока. Ветеринар швидко дістав кліща пінцетом і все було добре, — каже Ася.
 

Читайте також:

Чи змінив карантин життя собачника? Історії вінничан і поради експерта-кінолога

«Парковка» для собак біля «Сільпо». Ламають замки, бо садити тварину за грати не гуманно?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • vasa defrar

    Когда уже будет налог на собак?

    Вася Ебанко reply vasa defrar

    Налог нужно на таких дятлов как ты вводить)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня 20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up