Офіцера з Вінниччини Юрія Коваленка нагородили посмертно Героєм України

Офіцера з Вінниччини Юрія Коваленка нагородили посмертно Героєм України
Підполковник полку спецпризначення з Бершаді Юрій Коваленко удостоєний найвищої нагороди – Герой України (посмертно) з присвоєнням ордена «Золота Зірка». Про це йдеться в указі глави держави №191 від 31 березня 2014 року.

Заступника командира зведеного загону спецпризначення  Кіровоградського полку спецпризначення Сухопутних військ нагороджено «за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності Української держави, вірність військовій присязі», зазначено в указі президента. Про його мужність і героїзм розповіли бойові побратими батькові загиблого – Віктору Олексійовичу. Він два рази їздив у Кіровоград: спочатку, коли забирав тіло сина, потім – для оформлення документів.

 Очолюваний підполковником підрозділ брав участь у захисті кордону поблизу населеного пункту Провалля Луганської області. У районі Ізварине  відважний офіцер спланував і реалізував операцію з прориву крізь бойові порядки терористів. Тим само перекрив основні напрямки просування основних сил противника і завадив їхньому проникненню углиб нашої території. Бойовикам у тому бою не вдалося знищити загін підполковника Коваленка. У тому бою командир особисто врятував  пораненого бійця. Під обстрілами виніс його для надання першої медичної допомоги. Той міг загинути від втрати крові. Підлеглі Коваленка говорили його батькові, що командир ніколи не ховався за їхні спини, разом з ними йшов в атаку. У тому бою терористам так і не вдалося вибити загін  Коваленка із зайнятих ними позицій.  За інформацією побратимів, командир особисто знищив 15 бойовиків. Загинув наш відважний земляк від важкого мінометного поранення. Сталося це 15 липня 2014-го.  Один день не дожив до свого 37-річчя.

Відео дня

Документи на звання Героя України командування полку подало одразу після загибелі офіцера. Уже в серпні вони знаходилися в нагородному відділі Адміністрації президента. Про це журналіст RIA дізнався від батька загиблого офіцера. Той ніяк не міг зрозуміти, чому так довго вони лежать в кабінетах чиновників – не було ні відмови про присвоєння звання, ні указу про нагородження.

31 березня журналіст RIA з’ясовував це питання у співробітника відділу з нагород АП  Івана Хуторина. Він повідомив, що документи уже на фініші. Після короткої паузи додав: «Можливо, указ з’явиться навіть сьогодні».  Так воно й сталося. Після оприлюднення документа на сайті глави держави журналіст повідомив про це батькові Героя. Для Віктора Олексійовича це стало приємною несподіванкою, бо ні він, ні його сім’я, ще не знали про присвоєння синові найвищої  нагороди.

Ще одну приємну журналіст дізнався від заступник командира полку спецпризначення, де служив Коваленко, Юрія  Перепаді: сім’ї загиблого підполковника надали в Кіровограді 2-кімнатну квартиру. У Юрія Коваленка залишилося двоє донечок – 4-річна Руслана і 15-річна Оленка. Поховали офіцера у селі Флорино, що біля Бершаді. Вітаємо рідних, близьких і побратимів офіцера з нагородою. Сумуємо з приводу загибелі мужнього захисника рідної землі. Земля йому пухом. Герої не вмирають!

Підполковник Юрій Коваленко став сьомим Героєм Украхни з Вінниччини за час Революції Гідності і подій на Донбасі

Коментарі (3)
  • Дарья

    Вічна пам"ять. Співчуття рідним та близьким.
  • К. Ю.

    жалко Мужика
  • Місцевий

    Указ Президента від 31.03.2015 року.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up