Керівники ВНЗ мають ще 2 дні, щоб прозвітувати

Важливо, щоб студентам надавалися не лише декларативні права, а й забезпечувалося їх реальне виконання. Мова йде про перелік прав органів студентського самоврядування, зазначених в статті 40 Закону України «Про вищу освіту». Нагадаю, що Законом до компетенції студентських рад віднесено багато чого: від кількісних квот на членство студентів у вчених радах та конференціях трудових колективів вузів до гарантованого права на отримання не менше(!) 0,5% від спецфонду, приміщення та оргтехніки для функціонування. Окрім усього іншого в законі чітко прописано «адміністрація не має права втручатись в роботу органів студентського самоврядування».

Те, що написано в Законі це добре, але усі ми знаємо, як у нашій країні закони виконуються… На питання студентів чому вони не отримують законного фінансування, оргтехніки чи приміщення завжди знаходилась універсальна відповідь – це не прописано або що гроші в казначействі і їх неможливо отримати. А питання узгодження відрахування, поселення в гуртожитки, призначення проректорів, заступників деканів  та ін. подекуди просто замовчувались.

Але 8 вересня на вузи прийшов лист з МОНу, в якому міністр освіти та науки України Квіт С.М. просить керівників вищих навчальних закладів під власну відповідальність надати інформацію з приводу функціонування органів студентського самоврядування. Зокрема, міністр просить надіслати наступне:

1. Наявність та назву органу студентського самоврядування та дату заснування.

2. ПІБ голови органу студентського самоврядування, факультет та рік навчання, контактний номер телефону та електронну адресу.

З. Наявність представників з числа студентів у складі вченої ради, а також їх відсоток від загального складу. А також копії підтверджуючих документів.

4. Наявність представників органу студентського самоврядування в робочих органах вищого навчального закладу (ректорат, деканат та ін.). А також копії підтверджуючих документів.

5. Довідку про стан забезпеченості органу студентського самоврядування оргтехнікою.

6. Довідку про виділення 0,5 відсотка власних надходжень, отриманих вищим навчальним закладом від основної діяльності для фінансування органів студентського самоврядування, а також витяг з протоколу засідання вченої ради про затвердження кошторису органу студентського самоврядування.

Перелік інформації має бути наданий до 18 вересня.

Я сприймаю це як гарний знак для студентського самоврядування. Міністра почало цікавити, яка доля студентських рад, а це означає, що для успіху залишається тільки одне – ініціатива самих студентів.

Коментарі (0)

Ось уже більше року з часу, коли вступив в силу новий і прогресивний ЗУ «Про вищу освіту».  Кожен голова студентського...

Важливо, щоб студентам надавалися не лише декларативні права, а й забезпечувалося їх реальне виконання. Мова йде про перелік...

Не хотілося  починати своє блогерство тут  негативними речами, але що поробиш?! Це актуально! Думаю, кожен чув...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up