Фармакологічні гіганти vs. «ProZorro» - хто кого?

З  1 травня 2016 року вступив у дію Закон України «Про публічні закупівлі», відповідно до якого з 1 серпня закупівлі здійснюються з використанням електронної системи «ProZorro». Використання системи стосується в першу чергу закупівель, якщо вартість товарів або послуг перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень. 

Проте і самі органи державної влади, місцевого самоврядування, комунальні заклади та установи можуть застосовувати систему ProZorro до інших закупівель, які не сягають межі, визначеної законом. На Вінниччині Розпорядженням голови Вінницької ОДА від 28 квітня 2016 року № 300 зобов’язали здійснювати через ProZorro допорогові закупівлі, вартість яких перевищує 3000 грн.

Які вигоди має принести використання ProZorro?

Електронна система публічних закупівель прийшла на зміну паперовим державним тендерам. Тепер будь-яка людина, представник медіа чи контролюючий орган завдяки он-лайн режиму можуть бути «віртуально» присутніми на закупівлі, спроба провести корумпований тендер одразу отримує відголос у суспільстві. Окрім того, завдяки он-лайн режиму будь який учасник торгів може подивитись, які компаній брали участь та он-лайн подати скаргу та отримати повну інформацію. Для бізнесу – це невеликий пакет документів, документи всі в електронній формі.

Чи вдалося «закупівельникам» та «постачальникам» перехитрити систему ProZorro менш ніж за пів року її використання?

Активісти ГО «Центр громадської активності «Результат» вирішили проаналізувати чи допоміг запуск системи ProZorro зробити ефективнішим процес закупівлі медичних препаратів в грудні 2016 року в 5 медичних закладах – Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М. І. Пирогова, Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні (ВОДКЛ), Вінницькому обласному клінічному високо спеціалізованому ендокринологічному центрі, Вінницькому обласному клінічному онкологічному диспансері (ВОКОД) та Вінницькій центральній районній клінічній лікарні (ВЦРКЛ).

Для початку про позитивні сторони використання системи ProZorro при закупівлі ліків медичними закладами Вінниччини. Проаналізувавши закупівлі медичних препаратів за грудень 2016 р. у вище перерахованих лікарнях, можна говорити про значну економію коштів, якої вдалось досягти. Так, ВОКЛ ім. М. І. Пирогова планувала витратити 385 525 грн, при використанні системи ProZorro вдалось зекономити майже третину цієї суми – 114 785 грн. У Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні планували на закупівлю ліків у грудні витратити 1 246 251 грн, вдалось зекономити 25% коштів. У Вінницькому обласному клінічному високо спеціалізованому ендокринологічному центрі – 3 813 630 грн, з врахуванням того, що одна закупівля не була проведена, зекономлено 8% коштів. У Вінницькому обласному клінічному онкологічному диспансері планували закупити ліків на 457 665 грн, вдалось зекономити 18% з використанням системи ProZorro. Вінницька центральна районна клінічна лікарня у грудні закуповувала лише медичне обладнання, моніторинг якого здійснюватимемо в подальшому. Тобто, як бачимо, потреба у ліках є великою і кошти на їх закупівлю закладаються чималі, тому питання їх економії та раціонального використання є надзвичайно актуальним.

Також треба віддати належне керівництву вінницьких лікарень, так як нами не було виявлено значних порушень при закупівлі продуктів харчування, наприклад, із завищеними цінами, або ж зловживань із закупівлею у сумнівних приватних підприємців, як це було у наших колег із Рівного.

Проте недоліки є і у наших лікарнях. Про це читайте далі.

Чи дозволила система ProZorro «зайти» на фармринок новим постачальникам? Давайте розбиратись!

Експерти Центру «Ейдос» виділяють кілька найпоширеніших маніпуляцій, через які розкрадаються державні кошти на медичних закупівлях. «Оскільки допорогові закупівлі дозволяють не проводити конкурсів, чиновник може на власний розсуд обирати підрядника та підписувати з ним угоду, і таким чином фактично він визначає долю тендеру, — пояснює керівник відділу з протидії корупції центру «Ейдос» Гліб Канєвський. — Другий вид маніпуляцій - послуги фіктивних фірм, так званих «прокладок», які використовують для виведення бюджетних коштів у готівку. Фірмі, яка існує тільки по документах, перекидаються гроші, приміром, мільйон гривень за ремонт медзакладу, а фактично він виконується на сто тисяч гривень Третій вид маніпуляції — коли чиновники дроблять одну велику закупівлю на декілька, щоб уникнути відкритого аукціону та самочинно визначають, з ким підписувати угоди.» Тобто потреба у закупівлі, наприклад, певного препарату «розбивається» на лоти і суми становлять 199 000 – 199 999 грн. для товарів і 1 499 000 – 1 499 999 грн. для робіт.

За грудень 2016 року у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні таких закупівель було дві - при закупівлі ліків для онкохворих дітей очікуваною вартістю 199 502 грн та при закупівлі медичних розчинів для онкохворих дітей очікуваною вартістю 198 000 грн. В обох випадках свої пропозиції надали по одній фірмі - ТОВ «Компанія «Укроптпостач» та ТОВ " Медичний Центр "М.Т.К." відповідно.

ТОВ «Компанія «Укроптпостач» вже давно фігурує у розслідуваннях Центру протидії корупції та інших журналістів. Компанія, заснована у 2011 році, її позв’язують з Петром Багрієм, фірми якого є улюбленцями медичної влади ще з 2005 року і фактично на ринку фармпрепаратів конкурують самі з собою (за даними сайту "Наші гроші").

Джерело: сайт "Наші гроші"  

Загалом же за 2016 рік ВОДКЛ уклала з ТОВ «Компанія «Укроптпостач» договорів на постачання ліків на суму 5 млн 888 тис. грн, про що свідчить аналіз інформації на сайті Антикорупційний монітор. Також співпрацює з цією фірмою і онкологічний диспансер, який у 2016 р. уклав з ТОВ «Компанія «Укроптпостач» договорів на суму 631, 6 тис. грн.

Щодо закупівлі медичних розчинів для онкохворих дітей очікуваною вартістю 198 000 грн, то тут фірмою-постачальником було ТОВ " Медичний Центр "М.Т.К.", яке при детальному аналізі виявилося теж популярним постачальником ліків серед лікарень, що потрапили від наш моніторинг. Так, ВОДКЛ за 2016 р. уклала угод з даним ТОВ на більш ніж 2 млн грн., ендокринологічний центр – майже на 20 тис. грн, а ВОКЛ ім. М. І. Пирогова – на 302 тис. грн. Керівником та одним із засновників ТОВ "Медичний Центр "М.Т.К." є Микола Гуменюк. Фірма також є лідером по постачанню ліків у медичних закладах України (відомості з сайту "Наші гроші"). За даними пошукової системи Youcontrol фірма проводила операції в офшорах та з країнами під санкціями – Іраком та Йорданією. Також а даними Youcontrol ТОВ " Медичний Центр "М.Т.К." отримало державних тендерів на суму 126 621 547 грн.

Коли ж у ТОВ " Медичний Центр "М.Т.К." з’являється конкурент на закупівлях, то ним часто виступає ТОВ «БаДМ-Б». Згідно відомостей Єдиного державного реєстру товариство «БаДМ-Б» створене товариством «БаДМ». А саме, фірма «БаДМ» є засновником ТОВ «БаДМ-Б» із статутним внеском 99990.00 гривень. Також у цієї фірми є ще один засновник Дитятковський Олександр Маркович з внеском – 10 гривень. Засновник цього ТзОВ Дитятковський Олександр є комерційним директором фірми «БаДМ». Ще одним, першопочатковим засновником компанії БаДМ є Суходольський Олександр Володимирович. Нині у відомостях ЄДРу його прізвища немає. Втім, ймовірне коріння цієї компанії тягнеться до єврейської общини Дніпропетровська. Про це пишуть «Наші гроші».

Вінницькі лікарні також уклали з ТОВ «БаДМ-Б» угоди на доволі великі суми протягом 2016 року: ВОДКЛ – 1,69 млн грн., ендокринологічний центр – більш ніж на 7,5 млн грн., ВОКЛ ім. М. І. Пирогова – майже на 2 млн грн., ВОКОД – на 348 тис. грн. та ВЦРКЛ – на 60 тис. грн.

З ТОВ «БаДМ» укладали угоди ВОДКЛ, ендокринологічний центр, ВОКЛ ім. М. І. Пирогова та центральна районна лікарня, але вже на значно менші суми. Примітно, що за даними системи Youcontrol ТОВ «БаДМ», як і ТОВ " Медичний Центр "М.Т.К.", проводять операції з офшорами.

Іншим потужним постачальником ліків та препаратів є ТОВ «Румед», у якого Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. Пирогова закупила матеріалів для гемодіалізу на суму 69,5 млн грн (повідомляє Сервіс пошуку та відстеження "Державні закупівлі"). Ця компанія була однією із фігурантів скандалу, який розгорівся на початку 2015 року. Тоді лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк з трибуни Верховної Ради звинуватив ТОВ "Укрпрофмед" та ТОВ "Румед", які пов’язують з оточенням колишнього президента Януковича, в блокуванні тендерів на закупівлю розхідних матеріалів для гемодіалізу (матеріал видання "Українська правда").

Ще одним відомим постачальником ліків, але вже до Вінницького обласного клінічного високо спеціалізованого ендокринологічного центру є ПрАТ "Медфарком-Центр", яке лише на одних відкритих торгах на постачання ліків із вмістом інсуліну у грудні 2016 р. уклало угод з ендокринологічним центром на суму 937,5 тис. грн. Про це акціонерне товариство писав сайт «Наші гроші» ще у 2015 р. Так, за їх даними «90% акції цієї фірми належить швейцарській компаній «Палма Груп С.А.», на сайті якої вказано, що «Медфарком-Центр» є правонаступником ТОВ «Медфарком». Останнім володіють одесити Михайло Даварашвілі, Павло Порван, Борис Колісниченко і швейцарська «Палма Груп С.А.». «Медфарком-Центр» і «Медфарком» також мають одного директора – Михайла Бабенка. ПрАТ «Медфарком-Центр» в 2014 отримав від МОЗ 38 млн на закупівлю ліків, зайнявши за обсягами виграних тендерів 14 місце.»

У закупівлі ліків із вмістом інсуліну Вінницьким ендокринологічним центром в грудні 2016 р. очікуваною вартістю 3 813 630 грн., ПрАТ "Медфарком-Центр" в різних лотах конкурувало лише з ТОВ "Бізнес Центр Фармація", ТОВ "ФАРМА ЛАЙФ" та вже згаданим ТОВ «БаДМ-Б». При чому переможці у різних лотах чередувались між собою. В схожих діяннях ПрАТ "Медфарком-Центр" та ТОВ "Бізнес Центр Фармація" вже були помічені в 2008 та 2011 роках на тендерах, які проводила КМДА (повідомляє сайт «Наші гроші»).

Як бачимо, вінницькі лікарні змушені закуповувати ліки у великих фармкампаній, часто із сумнівною репутацією. Заручниками ситуації стають головні лікарі та пацієнти. Поки що система ProZorro не може вплинути на цю ситуацію.

Ще одна допорогова закупівля вартістю 199 тис. грн. була проведена у грудні 2016 р. Вінницьким обласним клінічним онкологічним диспансером. При закупівлі наркотичних речовим була віддана перевага ПП Виробничо-комерційній фірмі "СКАЙІНВЕСТ" з Львівської області, хоча свою пропозицію подавало також Міське комунальне підприємство "Вінницька міська аптека". І хоча «відповідно до пункту 3.1 договору, який запропонований Покупцем, поставка товару, передбаченого замовленням, проводиться протягом 2 (двох) годин з моменту передачі ПРОДАВЦЮ відповідного замовлення», львівська фірма надала гарантійний лист із запевненням спроможності виконання угоди і запропонувала меншу ціну. Тому перевага була надана їй.

Отже, закупівля медичних препаратів та лікарських засобів в Україні довгий час була найбільш корумпованою та закритою сферою, куди пускали лише «обраних». Змінити цю ситуацію може запровадження проведення закупівель через систему ProZorro. Проте, як видно із нашого дослідження, поки що великі фармкампанії продовжують утримувати монополію на ринку. Не впливає на ситуацію ані зміна влади, ані реформи Міністерства охорони здоров’я України, ані ротації головних лікарів, ані численні журналістські розслідування щодо корупційних ризиків в медичних закупівлях. Можемо лише сподіватись, що спільне прагнення чиновників та головних лікарів, а також потужний тиск громадянського суспільства, зможе вивести закупівлі медпрепаратів із тіні та вивести їх на якісно новий рівень.

Дослідження проведене експертами ГО «Центр громадської активності «Результат» в рамках проекту Центру «Ейдос» «Забезпечення ефективних медичних витрат» за фінансової підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження».

 

 

 

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up