Сімейним лікарям вже платять гроші за кожного пацієнта

Сімейним лікарям вже платять гроші за кожного пацієнта
  • Більше 28 млн грн — перший транш від Національної служби здоров'я — отримали медичні заклади первинної допомоги області.
  • Ми в п’ятірці регіонів — лідерів по фінансуванню та лідер в підписанні декларацій з сімейними лікарями

 

Уперше медичні заклади отримали фінансування не за територіальним принципом, а за пацієнтів, яких дійсно обслуговують. Зокрема, перші 160 медичних закладів первинної допомоги по всій країні, які підписали договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), отримали перший транш — 254 млн грн за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Серед областей найбільше грошей за пацієнтів отримали заклади Київської  (28 медзакладів і понад 84 млн грн), Вінницької (21 та 28,289 млн грн), Полтавської (16 та 28,112 млн грн) і Дніпропетровської (14 та 26,695 млн грн) областей.

Гроші за новими тарифами вони будуть отримувати щомісячно. Також щомісяця ця сума буде перераховуватися,  залежно від того, наскільки буде зростати кількість декларацій, які підписують пацієнти з лікарями цих медзакладів.

Відео дня

У Вінницькій області пацієнти підписали майже 800 тисяч декларацій з сімейними лікарями.

Грошей стало більше

За словами Ольги Задорожної, заступника директора обласного департаменту охорони здоров'я, до кінця року медцентри будуть отримувати кошти за двома механізмами фінансування.

— На пацієнтів, які підписали декларації з лікарями, заклади отримують капітаційну ставку (370 грн + коефіцієнт, залежно від віку пацієнта), — говорить Ольга Задорожна. — Додатково буде субвенція від держави по 240 грн на рік за пацієнтів, які проживають на території обслуговування, але ще не обрали лікаря.

Сам собі хазяїн

Кожен заклад буде фінансуватись індивідуально, залежно від того, скільки пацієнтів вони будуть фактично обслуговувати. Також медичні заклади, працюючи за новою системою, самостійно будуть планувати свої витрати.

Завдяки нововведенням (заклади в середньому на пацієнта отримують 550 грн, це вдвічі більше, ніж раніше — авт.), медичним працівникам збільшать заробітну плату. Саме про це говорить головний лікар Центру первинної медичної допомоги №3 Тетяна Малік.

До речі, цей медзаклад Вінниці отримав найбільший перший транш —3,45 млн грн

— Основні витрати отриманих грошей — це заохочення сімейних лікарів і медичних сестер, які підписали найбільше декларацій, — сказала лікарка. — У нас є ті, які підписали 1800 декларацій, і в них до кінця місяця заробітна плата буде 15 тис. грн чистими на руки.

Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Людмила Фіщенко говорить, що договір з Нацслужбою здоров’я вони підписали на півроку. Загальна сума складає 8 млн 300 тисяч грн.

— Отримали перший транш 1,5 млн грн, і на сьогоднішній день завершуємо обрахування заробітної плати персоналу, аванс ми вже виплатили, — розповіла Людмила Фіщук.  — Поки що не готова озвучити цифру, яку будуть отримувати лікарі, але все одно це буде більше, ніж отримували. Залежно від того, скільки уклали декларацій. Тож стимул є. Наприклад, в нас є лікар, який вже підписав 1525 декларацій, лікар, що підписав 1323 декларації, також багато лікарів, хто уклав по тисячі декларацій.

Чиатт

Читайте також:

Хочеш безкоштовний пакет медичних послуг - до кінця року обери лікаря

Гроші йдуть за пацієнтом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Max

    "підписали 1800 декларацій, і в них до кінця місяця заробітна плата буде 15 тис. грн чистими на руки"

    Базовая ставка 370грн за пациента в год. Тоесть, за 1800 деклараций должно быть 55500грн. в месяц грязными, а они хвастаются 15 тысячами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничанам нагадують про безкоштовну вакцинацію домашніх улюбленців: графік щеплень на травень 20:55 «Моє життя нічого не варте порівняно з нацією». Історія полеглого Героя Назарія «Грінки» Гринцевича photo_camera 20:17 У Вінниці водій маршрутки збив велосипедиста 19:23 У Тульчинському районі двоє раніше судимих чоловіків вкрали скутер photo_camera Від читача 14:32 ЗАКОН СУВОРИЙ, ПРОТЕ СПРАВЕДЛИВИЙ: НА КОГО РОЗРАХОВАНА ДІЯ СТАТТІ 40 ККУ 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:22 У Вінниці на електронні аукціони виставляють чотири земельні ділянки. Де і коли вони відбудуться? 18:18 Від десяти мільйонів гривень. Як виглядають найдорожчі квартири, виставлені на продаж у Вінниці photo_camera 17:58 «Цинізм та нелюдяність» — читач про МСЕК. Новий огляд декларацій голів міжрайонних медкомісій 17:30 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:21 Вночі хлопець намагався відібрати у вінничанина телефон photo_camera 16:23 Черги в інформаційному центрі: пільговики масово поновлюють картки вінничанина 16:08 «Беріть рукавчики, мішки для сміття та гарний настрій». Запрошують на прибирання берегів Південного Бугу 15:37 Незрячий вінницький художник створює картини зі скульптурного пластиліну 15:07 Несіть тільки живі квіти: завтра «живим коридором» зустрічатимуть загиблого «Грінку» 14:19 «Укренерго» попереджає про можливі відключення світла по всій Україні у вечірній час 14:15 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:43 Заступника мера Гнівані Віктора Гавришка відправили під варту. Застава – 2,4 млн гривень 12:47 Майже 1,5 мільйона гривень витратять на підготовку фонтанів у Вінниці 12:22 Надзвичайники Вінниччини показали кадри гасіння пожежі після влучання в об'єкт інфраструктури photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up