П’ять днів пекла: наступного тижня очікують найбільшу магнітну бурю

П’ять днів пекла: наступного тижня очікують найбільшу магнітну бурю
  • Найбільша в 2020 році магнітна буря очікується наступного тижня. Пік коливань припадає на 25 жовтня. Магнітне поле Землі буде червоним протягом п’яти днів.

У період з 20 до 28 жовтня обсерваторія ренгеновської астрономії Сонця прогнозує найбільшу магнітну бурю в цьому році. У цей час індекс геомагнітної активності різко збільшиться від спокійного рівня 1-2, на якому переважно перебував останні місяці, до значень 4-6 магнітного поля.

В такому обуренні магнітне поле Землі проведе шість діб до 25 жовтня, коли амплітуда коливань зросте приблизно в два рази до значень, що відповідають рівню 6 шкали.

Відео дня

За прогнозом, обурення геомагнітної обстановки можуть спостерігатися ще до 2 діб, але другий сплеск порівнянної сили вкрай малоймовірний, оскільки навіть одна буря такого рівня є скоріше винятком для Сонця.

Що представляє магнітна буря

Магнітні бурі за своєю природою представляють коливання земного магнітного поля. Хоча на ранній стадії науки їх намагалися пояснити процесами всередині Землі, зараз відомо, що їх основною причиною є космічні події, що відбуваються на Сонці — спалахи та інші явища вибуховий приводи, що призводять до викидів речовини в міжпланетний простір. Саме ці маси речовини, проходячи відстань від Сонця до Землі, завдають удару по магнітному полю Землі і викликають його коливання і, як наслідок, бурі.

Другою причиною бур, яка відіграє найважливішу роль під час низької сонячної активності, є зміни швидкості сонячного вітру. Сонячний вітер - це потік плазми, який обдуває Землю і знаходиться в рівновазі з її магнітним полем. Якщо швидкість сонячного вітру змінюється, тобто він виходить з рівноваги, то з ним втрачає стійкість і магнітне поле Землі. Воно починає коливатися, що також реєструється як буря.

Саме цей механізм і став причиною відбуваються зараз подій. В даний час Земля в своєму русі по орбіті проходить через велику область обуреного сонячного вітру зі складною структурою швидкості і щільності. Локальні збільшення швидкості вітру досягають 700-800 км/сек при середній швидкості майже в 2 рази нижче. Постійні зміни щільності і швидкості безперервно розгойдують земне поле, що проявляється в дуже сильній мінливості геомагнітної обстановки в останні дні.

Коливання магнітного поля

Сплеск геомагнітної активності найбільш ймовірно пов'язаний з проходженням планети через найбільш сильне обурення, можливо центр потоку плазми. Пік цієї активності припав на 2 годині ночі 28 вересня за московським часом. Протягом 10 годин після цього амплітуда коливань поступово падала.

У ніч з 27 на 28 вересня майже всіма магнітними обсерваторіями, що працюють на середніх і високих широтах, зареєстрували коливання магнітного поля. У цей час індекс геомагнітної активності різко збільшився до значень 4-5, відповідних обуреному магнітному полю, а також бурям слабкого рівня.

Магнитная буря 28 сентября 2020 года

З цікавих фактів можна відзначити, що попередня магнітна буря була зареєстрована 31 серпня, що збігається з періодом обертання Сонця навколо осі при спостереженнях із Землі. Це означає, що сонячна конфігурація, яка привела до зростання швидкості сонячного вітру, зробила ще один оборот назад, викликавши тоді слабку магнітну бурю, і зараз, після ще одного обороту, знову повернулася до Землі.

25-26 жовтня 2019 року останній раз реєструвалися обурення порівнянної амплітуди.

 

Читайте також:

У цей день вітайте економістів та Веніамінів. Історія, традиція та заборони 12 жовтня

СOVID на 12 жовтня: на Вінниччині дві смерті та +68 за добу. Скільки в Україні?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Злата Климик

    На вибори якраз
  • Юлия Ковальчук

    Це вже не добре....😕🤔
  • Светлана Антонова

    Переживем!
  • Николай Сампир

    То що робити? На голову екран із заземленням чи тільки на тім'ячко?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up