Вінницький шахіст Віктор Матвіїшен у Греції здобув світове срібло

Вінницький шахіст Віктор Матвіїшен у Греції здобув світове срібло
16-річний Віктор Матвіїшен – міжнародний майстер. Також він має бал міжнародного гросмейстера

Днями у Порто-Каррас (Греція) завершився чемпіонат світу з шахів серед юнаків до 16 років. Вінниччину представляв міжнародний майстер Віктор Матвіїшен. Він здобув єдину медаль серед українців із найпрестижніших класичних шахів. Інші лідери української збірної гросмейстер Кирило Шевченко (Київ) і Марія Бердник (Харків) вибороли бронзові нагороди в чемпіонаті світу зі швидкої гри.

Без жодної поразки

Подробицями успіху Віктора Матвіїшена поділився його тренер – директор Вінницької шахової школи Микола Боднар. Він розповів, що наш спортсмен спочатку брав участь у чемпіонатах світу із блискавичних і швидких шахах. Краще виступив у швидкій грі – сьоме місце.

Але пріоритетним був виступ у класиці. Дві перших партії вінничанин виграв. Далі Вітя забуксував – зробив дві нічиї. Згодом почав набирати очки. А під кінець турніру був в групі лідерів, яка боролася за призові місця.

В підсумку Віктор набрав 8,5 очки з 11 можливих. Зробив п’ять нічиїх, у решті партій переміг. Це принесло «чисте» друге місце та срібну нагороду!

Відео дня

Чемпіоном став міжнародний майстер із Вірменії – постійний призер чемпіонатів Європи і світу серед юнаків Шанд Саргісян. Бронзовим призером виявився грузин Ніколас Петріашвілі. Він розділив третє-шосте місця, але мав найкращий додатковий коефіцієнт.  

– А рейтинг-фаворит, єдиний гросмейстер Андрій Єсипенко (Росія) посів лише 11-е місце. Це свідчить про неймовірну конкуренцію. Тим більш значима медаль нашого шахіста, – каже Микола Боднар.   

У Греції Віктор Матвіїшен і Микола Боднар не лише займалися шахами, але й добре відпочили на березі Егейського моря. Це додавало сил та енергії перед відповідальними партіями.        

     

Гросмейстерський рейтинг

Раніше Віктор Матвіїшен був дворазовим чемпіоном Європи серед юнаків до 12 років. А ось на світовій першості – це його перша нагорода.

– Вітя перед цим двічі грав на чемпіонатах світу. Виступав серед юнаків до десяти і до 12 років. Тобто він здобув світову медаль із третьої спроби, – звертає увагу Микола Боднар. – Перед цим востаннє вихованець вінницької шахової школи був призером світового чемпіонату 12 років тому. Зокрема, в 2006 році Ілля Нижник також здобув срібло на першості планети серед юнаків до 12 років, яка пройшла в Батумі (Грузія).

Віктор Матвіїшен – міжнародний майстер із шахів. Вже має один із трьох необхідних балів міжнародного гросмейстера. Також він є дворазовим чемпіоном Вінницької області серед чоловіків.

– Перед Віктором стоїть завдання стати міжнародним гросмейстером. А відповідний рейтинг у нього майже є. Залишилося добрати лише десять рейтингових пунктів, це зовсім небагато, – додав Микола Боднар.    

       

Випередив екс-чемпіона світу

Останнім часом серйозних успіхів досягли й інші провідні вінницькі шахісти. У Краматорську (Донецька область) на півфіналі чемпіонату України серед жінок Вінниччину представляла 16-річна майстер спорту Надія Шпанко. Вона впевнено виборола срібло і пройшла до фіналу. Він відбудеться в грудні у Києві. Там змагатимуться десять найкращих шахісток нашої країни, серед яких гросмейстери світового класу: сестри Анна і Марія Музичук та екс-чемпіонка світу Анна Ушеніна.

А наш міжнародний гросмейстер Ілля Нижник поділив перше-друге місця на престижному турнірі «SPICE Cup Chess Open 2018» в американському Сент-Луїсі. Вінничанин набрав 6,5 очка – як і перуанець Хорхе Корі. І лише в «армагеддоні» поступився першим місцем. Це бліц-партія, у якій чорні отримують хвилиною менше, але нічия рахується на їхню користь.

Також нещодавно завершився елітний турнір на острові Мен. Перемогу розділили польський гросмейстер Радослав Войташек і президент Вінницької обласної шахової федерації азербайджанець Аркадій Найдіч. Обидва набрали по сім очок. На тай-брейку (додаткові партії) була нічия, і переможця визначали в «армагеддоні». Позаду залишилися екс-чемпіон світу Володимир Крамнік (він відібрав світову корону у легендарного Гаррі Каспарова!), віце-чемпіон світу Сергій Карякін (обидва – Росія) та інші зірки, лідери світового рейтинг-листа.

Де займатися?

Тренування з шахів у Вінниці відбуваються на базі спортшколи № 6 (вул. Театральна, 24, тел. 67-01-46) і клубу «Vinsmart» (вул. 600-річчя, 6, тел. 099-128-52-72). Заняття – безкоштовні!     

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up