У пляжний волейбол у Вінниці грають цілий рік

У пляжний волейбол у Вінниці грають цілий рік
Аліна Паламарчук (праворуч) і Ірина Медвєдєва відпрацьовують технічні прийоми. Вказівки дає тренер Анна Красюк
Пляжний волейбол – видовищний і популярний олімпійський вид спорту. У Вінниці він культивується на базі спартаківської спортшколи, де у 2010 році відкрито спеціалізоване відділення.

Технічно складніший вид

Кореспондент RIA завітав до спортзалу Вінницького коледжу Національного університету харчових технологій на тренування збірної області, яка готувалася до чемпіонату країни з пляжного волейболу серед дівчат. Там були спортсменки з обласного центру і Жмеринки.

Їх розминка складалася з бігу, вправ на розтяжку, відпрацювання техніки падінь. Після цього волейболістки працювали з м’ячами. Виконували подачі, прийом ігрових снарядів, передачі знизу (верхні у «пляжниць» майже не використовуються), відточували гру в захисті і нападі біля сітки та інші ігрові елементи.  

Відео дня

Розміри арени для пляжного волейболу – 8 на 8 метри, для звичайного трохи більші – 9 на 9 метри. В пляжному грають пари, а в класиці – по шість виконавців на майданчику. Спортсменки і тренер-викладач з пляжного волейболу спортшколи «Спартак» Анна Красюк наголошували, що «пляжницям» грати складніше, ніж звичайним волейболісткам. Тому вони мають бути у відмінній фізичній формі.    

– На піску набагато складніше виконувати технічні елементи, ніж на твердій поверхні. У «пляжників» більші і фізичні навантаження. А ось психологічно парі легше. Бо налагодити її взаємодію простіше, ніж у класиці. В нашому виді спорту – особлива тактика, адже лише двоє мають перекрити весь майданчик, підстрахування немає, –  каже Анна Красюк.

Паралельні тренування

Тренери з пляжного волейболу приймають новачків, починаючи з третього-четвертого класів. Навчають їх з нуля, тому досвід у класичному волейболі не є обов’язковим. Водночас провідні вінницькі «пляжниці» нерідко паралельно займаються традиційним видом гри з літаючим м’ячем.  

13-річна вінничанка Ірина Медвєдєва захоплюється пляжним волейболом лише рік, до цього вдвічі більше часу відвідувала секцію із звичайного.

– Я була призеркою області, брала участь на чемпіонатах країни з волейболу. Пляжний волейбол все ж подобається більше, адже в ньому гравці частіше торкаються м’яча і виконують більше ігрових елементів. В ньому я вже стала переможницею відкритого обласного турніру, – розповіла Ірина Медвєдєва.  

14-річна жмеринчанка Аліна Паламарчук була призеркою чемпіонату країни з класичного волейболу. Його вона не кидає, але паралельно займається пляжним  видом. 

– Майданчику для пляжного волейболу у Жмеринці немає. Тренуємося на арені в парку – вона ґрунтова, а не піщана. Тренера «пляжників», як у Вінниці, у нашому місті немає. Тому по черзі готуємося до змагань з того чи іншого виду, враховуючи терміни, – повідомила Аліна Паламарчук.   

11-річна вінничанка Анастасія Карпина «пляжну» секцію відвідує третій рік. 

– Тренуюся в парі зі своєю однокласницею Дариною Крижанівською. Ми товаришуємо, це допомагає під час змагань, – розповіла дівчина.  

Не дотягують до призів

Поки на чемпіонатах України вінничани не дотягують до медалей. Причина проста – у Вінниці немає гідної арени для «пляжників». 

– Наші дівчата тренується на твердій поверхні. А змагаються проти суперниць, які займаються на майданчиках з піском по коліно (в глибину – 50 см). Різниця відчувається, – каже Анна Красюк.  

У Вінниці є кілька арен, які використовують для пляжного волейболу. Культивувати цей спорт почали з майданчику пляжу біля Вишенського озера, де насипали річний пісок.

– Але поруч – озеро, м’ячі падають у воду. А також колючі кущі, через які ми вже прокололи професійний м’яч. Майданчик в парку Дружби народів не огороджено. Протягом зимового періоду туди потрапило багато глини та різного сміття, – скаржиться Анна Красюк. – На майданчик другої спортшколи, що на Старому місті, завезли пісок разом із глиною. І незабаром поверхня цієї арени стала твердою. Можна грати в Центральному парку – на свіжому повітрі, але це не пляжний волейбол.

Комерційно привабливий спорт

Анна Красюк вимагає покращення матеріальної бази:

– Необхідно побудувати поруч два майданчики – на пляжах «Хімік» або «Спартак». Для цього треба викопати котлован півметрової глибини, облаштувати дренажну систему, засипати арени піском (річним, а не кар’єрним) та огородити. Потім щорічно на кожну з цих арен варто завозити по вантажівці піску.         

Поки в пляжний волейбол у Вінниці переважно грають підлітки. Але через кілька років, коли вони подорослішають, можна буде говорити про професіональний, комерційно привабливий вид спорту.

– Багато спонсорів і спортивних організаторів зацікавлені в підтримці пляжного волейболу. Адже поїздки двох гравців не вимагають значних коштів, на відміну від команди з класичного волейболу, – каже Анна Красюк.

Де займатися? 

Відділення пляжного волейболу у Вінниці є в обласній спортшколі «Спартак». Цей спорт викладають три наставники. Безкоштовно займаються з «пляжниками» на базі шкіл № 20 і № 12 та коледжу Національного університету харчових технологій. Довідки за телефоном: (067)547-87-40 (тренер Анна Красюк). 

 – Новачки перші два роки навчання опановують волейбольні ази (подачі, удари, передачі) в залі, на твердій поверхні. Лише згодом варто переходити до технічно складнішого пляжного волейболу, – пояснює Анна Красюк.  

Коментар експерта   

Голова Вінницької обласної організації спорттовариства «Спартак» Дмитро Лукавий:

– Наші дівчата у пляжному волейболі посідали 4-е місце в країні, хлопці – 11-е. На кожному зі всеукраїнських змагань беруть участь до півсотні пар, тому пробитися в призери надзвичайно важко. Наша мета – облаштувати сучасний майданчик для пляжного волейболу. Адже на існуючих у Вінниці аренах не можна проводити навіть турніри обласного рівня.   

Previous Next

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    По колено, вы конечно не провалитесь в песок, но глубина слоя песка по правилам игры мин 40 см
  • Дарья

    Обожнюю волейбол, колись дуже часто грала і непогані результати були.  Молодці, що розвиваєте спорт.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
22:29 Втричі збільшились випадки повторної «дорослої» вітрянки, а після 50-ти років може статися ще один сюрприз 21:56 Концерт «Sound of Ukraine» і оркестр, що скорив Європу, скоро у Вінниці! Буде до мурах photo_camera 21:12 Пандемія поставила на паузу, а війна переформатувала. На що перетворюють дитячі літні табори? 21:01 «Ти чесно жив, любив життя і ось пішов у небуття». Пам'ятаємо про героя Леоніда Паламарчука Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 20:02 Кліщі повилазять разом з теплом: як уберегтися в парках і садах 19:06 Біля Гайсина легковик в'їхав у вантажівку. Обоє водіїв — не місцеві 18:27 Почали з дефіле в українському вбранні. У техуніверситеті відновили конкурс «Міс ВНТУ» 18:10 Від завтра ближнє світло фар за межами населеного пункту стає обов’язковим 17:13 Судитимуть бізнесмена, який привласнив та легалізував понад два мільйони «Укрзалізниці» 16:01 На «зебрі» по Зодчих легковик збив вінничанина. Потерпілий у лікарні 15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up