«Корисна програма» розкрила кавунові секрети (Прес-служба «Інтер»)

«Корисна програма» розкрила кавунові секрети (Прес-служба «Інтер»)
  • На «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми» про кавуни. Початок осені — найкращий час для любителів баштанних.
  • У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти проекту розібралися, як вибрати найсолодший і смачний плід, чим ця ягода корисна для нашого організму і чим відрізняються різні сорти.

«Батьківщина кавунів — пустеля Калахарі в Південній Африці, — розповідає Олександр Лук'яненко. - 6 тисяч років тому перші кавуни виглядали як 5-сантиметрові ягоди і були твердими, як волоський горіх. У наш час існує понад 1200 сортів цієї ягоди — червоні і жовті, з кісточками і без, унікальних форм, кольорів і розмірів. Так, на півдні Африки досі зустрічаються дикі кавуни вагою всього 200 грамів. Японські фермери першими почали вирощувати квадратні кавуни, тому що така форма — найзручніша для зберігання в холодильнику. Нещодавно там з'явилися кавуни у формі серця, піраміди і навіть у вигляді людського обличчя! А найдорожчими вважаються чорні кавуни — перші такі плоди продавалися на аукціоні за 3-6 тисяч доларів».

Чи впливає сорт кавуна і колір його м'якоті на корисні властивості?

«Всі кавуни відрізняються один від одного за кількістю насіння і солодкості, а ось за вмістом вітамінів і мікроелементів вони однакові, — пояснює дієтолог Карина Дейнеко. - У м'якоті кавуна містяться каротин, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, магній, калій, фосфор, залізо та інші компоненти. Клітковина і пектин прекрасно впливають на роботу кишечника, допомагаючи очистити організм від шкідливих речовин і шлаків. Корисний кавун при хворобах нирок і набряках».

Також кавун містить лікопін — потужний антиоксидант, який сприяє зниженню факторів ризику хвороби серця, раку та інших захворювань. Чим більше лікопіну в сироватці крові і жировій тканині, тим менші шанси розвитку атеросклерозу. Найкраще, на думку фахівця, вживати кавун під час основного прийому їжі — на обід або на полуденок. При цьому важливо знати міру, норма — не більше 300 грамів кавуна за один прийом.

«Важливо ще пам'ятати про протипоказання, — додає дієтолог. - Кавун рекомендується вживати в обмеженій кількості людям з патологіями, при яких важливо обмежувати вживання цукру і рідини. Варто і зовсім відмовитися від нього хворим із загостренням виразки, гастриту та інших захворювань шлунково-кишкового тракту. Крім того, не варто їсти кавун з хлібом, як багато хто любить, так як обидва ці продукти мають високий глікемічний індекс. Коли ми їх з'єднуємо, ми підсилюємо дію глюкози і фруктози на організм. Плюс до цього хліб при поєднанні з фруктами може провокувати процеси бродіння в кишечнику».

Також в «Корисній програмі» розповіли, як вибрати стиглий і якісний кавун. За словами експерта плодово-овочевого ринку Максима Діденко, слід звертати увагу на колір «родимої» плями, розмір плоду і його запах.

  • Ідеальний кавун повинен  бути середнього розміру. Оскільки  занадто великий може бути  «перегодований» добривами, а маленький — виявитися незрілим.
  • Зверніть увагу на  жовту пляму, так звану «родиму». На цьому місці кавун дозрівав  на землі. Якщо пляма яскрава, кремово-жовта — кавун стиглий.
  • Не купуйте ягоди  у дороги — кілька годин в пилу  насичують продукти свинцем, тому  вони стають непридатними для  вживання.
  • У якісного кавуна  глянцева, блискуча кірка без  тріщин, надрізів та інших пошкоджень. Не варто надрізати кавун або купувати його нарізаним частинами, адже солодка м'якоть — відмінне середовище для розвитку хвороботворних бактерій.
  • Термін зберігання кавуна — до 3 місяців. При цьому плоди  повинні лежати в прохолодному  приміщенні і не бути пошкодженими. Кислий запах вказує на те, що продукт зіпсований.

Більше корисних порад про кавуни — у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»:

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:16 У туалеті нічного клубу зґвалтували 16-річну дівчину. Підозрюють військового з США 12:02 Дві смерті та 78 нових випадків. Дані про COVID-19 по Вінниці та районах 11:56 У Вінниці пропонують зробити шкільні рейси транспорту. Петиція photo_camera 11:54 Деззасіб «Полідез» - знищує віруси, безпечний та має пролонговану дію (Новини компаній) Від читача 12:07 Смертельна доставка: тютюнові корпорації продовжують продавати дітям тютюн та вироби для його нагрівання (ВІДЕО) 11:20 Минулої доби від COVID-19 померли двоє чоловіків 49 та 75 років 11:03 Переселенець з Криму робить козячий сир. Бізнес почав з тещиних кіз photo_camera stars 11:01 Важливе за вчора. Найцікавіші новини 22 вересня, які ви могли пропустити 10:30 Дев'ять адрес без гарячої води. Одна з них ще з минулого року 09:40 Фестиваль ремесел «Дунстан-2020» відбувся - в захваті і діти, і дорослі (Новини компаній) 09:23 Майже шість годин у річці шукали тіло 2-річного Кирила, який зник у Піщанському районі photo_camera 09:19 На COVID-19 за добу захворіли 78 людей на Вінниччині та понад три тисячі по Україні 08:12 Сьогодні іменини у Петра і Павла. Історія та прикмети 23 вересня play_circle_filled 21:24 На Гонти будують мережу освітлення. Встановлять 84 світлодіодних ліхтарів 20:19 У Вінниці розкажуть дев'ять реальних історії людей, які потрапили у рабство 19:09 Хлопчика, який зник у Піщанському районі, знайшли мертвим. ОНОВЛЕНО 19:07 «Якщо не лікувати, до Нового року скоріш за все не доживу». Вінничанин потребує нашої допомоги 18:23 У Барському районі син вистрілив у товариша батька. Потерпілий у важкому стані 18:18 «Обізнаність — це знання, яке рятує життя», — що ви маєте знати про лімфому вже зараз stars 17:56 Джазуємо на здоров’я! У вихідні на VINNYTSIA JAZZFEST виступлять зірки з Польщі, Швейцарії, США і України photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up