В облраді знову призначали лікарів: сварилися через центр здоров’я і "непідходящих" кандидатів

В облраді знову призначали лікарів: сварилися через центр здоров’я і "непідходящих" кандидатів
Першого серпня закінчується термін дії трудових контрактів у 23 головних лікарів районних лікарень. І хоча розгляд кандидатур відбувався спокійніше, ніж у випадку з очільниками обласних закладів, не обійшлося без суперечок і емоційних виступів.

- Навіщо нам взагалі цей Центр здоров’я? Що ви там робите на річний бюджет у мільйон гривень? Це ми в нещасних дітей, бійців АТО, гроші забираємо!  Краще б на бронежилети їм цей мільйон віддали … - каже депутат облради та член профільної комісії зі свободи слова Тетяна Редько.


Голосували без кворуму
Чергову “порцію” головних лікарів - цього разу районних лікарень - призначали у обласній раді в четвер, 24 липня. У 23 очільників районних лікарень вже за тиждень, першого серпня, закінчується термін дії трудових контрактів.
На засіданні чотирьох профільних комісій при облраді знову були присутні представники вінницьких громадських організацій, активісти Майдану, Автомайдану, козацького полку імені Богуна. Проте такого накалу пристрастей, як за головними лікарями обласних медичних закладів, яких із шумом, свистом та скандалом розглядали два місяці тому, 22-23 травня, вже не було. Як не було і плакатів зі звинуваченнями у корупції та з вимогами усунення того чи іншого лікаря з посади.

Відео дня

Можливо, через меншу резонантність події, можливо, через зайнятість, але семеро депутатів облради - членів профільних комісій з охорони здоров’я та комунальної власності - так і не з’явилися на засіданні. А ті, що все ж прийшли виконати свій обов’язок, розгубилися - виходить, що дві з чотирьох комісій не можуть приймати участь у голосуванні. Хотіли депутати все відмінити, та член профільної комісії із свободи слова Тетяна Редько закликала колег пожаліти людей, які приїхали з неблизьких районів, і призначати головних лікарів.


То ж відсутність кворуму не зупинила депутатів. Вирішили, що потім навіть у телефонному режимі зв’яжуться з тими депутатами, які не прийшли на засідання, і зарахують їхні голоси. Щоправда, як це виглядатиме, коли людина по телефону голосуватиме за 23 кандидатури, не зовсім зрозуміло.
Центр здоров’я - непотрібний?
Серед районних медичних закладів розглядали і Вінницький обласний центр здоров’я. Він переважно навчає населення основам здоров’я, займається профілактичною роботою.
Коли колишній головний лікар Центру Світлана Каліберська сказала, що заклад щороку отримує мільйон гривень з бюджету, з місця підвелася депутат облради Тетяна Редько:
- Вибачте, що я занадто активна, - каже пані Редько, яка до того вже кілька разів просила слова. - Але не можу змовчати. Я співзасновниця 33-каналу, журналіст, і чомусь ні разу не було такого, щоб хтось із вашого Центру до нашої редакції, приніс якусь інформацію, просив написати статтю. Не знаю, чим ви там займаєтесь, але мільйон гривень річного бюджету вашого Центру краще було б віддати тим нещасним дітям, які воюють у зоні АТО та придбати їм бронежилети. Зараз головне - все для фронту, все для перемоги! А решта - як вийде …


Після палкої промови пані Редько депутати задумались. І вирішили окремо на сесії розглянути питання потрібності чи непотрібності обласного Центру здоров’я. Можливо, заклад віддадуть трудовому колективу на приватизацію - принаймні, таку пропозицію висловив один із депутатів облради.


“Вони що вам тут, клоуни?”
Призначенню головних лікарів обласних лікарінь двомісячної давнини передували громадські слухання у “Плеяді”. Проте цього разу громада не слухала претендентів на районних головних лікарів. І зовсім не тому, за словами голови Люстраційного комітету Анатолія Банаха, що їм нецікаво:
- Ми вирішили вдосконалити громадські слухання, - каже пан Банах. - Минулого разу було багато помилок, технічних невідповідностей. Тому поки що аналізуємо та виправляємо всі помилки, відпрацьовуємо сам процес слухань.


Із 23 районних лікарень лише сім мали двох кандидатів на головних лікарів. Решта 16 закладів підтримали своїх колишніх очільників.
Проте дивним було те, що другий кандидат кожної з цих семи лікарень не відповідав кваліфікаційним вимогам. Тобто, людина подавала свою кандидатуру, завідомо знаючи, що не пройде - не має досвіду роботи на керівній посаді, вищої кваліфікаційної категорії.
Тому Директор обласного Департаменту охорони здоров’я Тетяна Бабій, представляючи ці кандидатури, наголошувала на тому, що претендент не може займати посаду головного лікаря.
Цим знову обурилася Тетяна Редько. Вкотре перепросивши за свою активність, пані Редько звинуватила Тетяну Бабій та заступника голови облради Наталю Солейко в тому, що вони погано готувалися до слухань:
- Ці люди що вам тут, клоуни? Чому вони мусять виходити й червоніти, коли ви кажете, що вони не годяться на посаду головного лікаря? - каже пані Редько. - Навіщо ви їх тоді взагалі реєстрували? Щоб принижувати зараз?


Пані Бабій відповіла, що, відмовивши цим лікарям у реєстрації, вони б порушили їхні права:
- Ми не можемо заборонити людині подавати свою кандидатуру. Інша справа, що лікар йшов на це свідомо, знаючи, що не може розраховувати на заміщення вакантної посади, тму що не відповідає кваліфікаційним вимогам, - каже Директор обласного Депаратаменту охорони здоров’я. - Навіть якщо припустити, що таку людину призначать на посаду головного лікаря, відсутність у неї вищої категорії стане приводом для скасування трудового контракту.
Пані Солейко додала, що вони діють згідно положення Міністерства Охорони здоров’я щодо вимог до кандидатів, і не можуть його порушувати. Якщо на рівні Міністерства заборонять реєструвати людину, якщо вона не відповідає усім вимогам, то проблеми не буде. А поки що маємо, що маємо.
Пристрасті по Жмеринці
Коли дійшла черга до Жмеринської міської станції швидкої допомоги, з’явилося слабке відчуття дежавю за слуханнями кандидатів двомісячної давнини. Свою колишню головну лікарку Тетяну Кузьміну приїхали підтримати члени колективу, які терпляче чекали на балконі.

А от представник (як чоловік сам назвався) Жмеринського Правого Сектору хотів, аби головним лікарем стала Ольга Юдіна, лікар-методист. І скільки йому не намагалася пояснити як Директор обласного Департаменту охорони здоров’я Тетяна Бабій, так і присутні в залі, і юристи облради, що пані Юдіна ніяк не може займати цю посаду через відсутність у неї вищої категорії, чоловік і слухати не хотів:
- Ну то й що, що вона категорії не має? - дивувася чоловік. - Зате вона як людина краща, ніж Тетяна Кузьміна. То ви молодих не хочете пускати, та й все!
Врешті-решт терпець урвався голові облради Сергію Свитку. Щоб припинити непотрібну дискусію, пан Свитко прийняв рішення про призначення на посаду головного лікаря Жмеринської станції швидкої допомоги колишнього її очільника Тетяну Кузьміну. Чим викликав бурхливі оплески пристуніх на балконі членів трудового колективу лікарні.
Ще два заклади - Тиманівський протитуберкульозний санаторій для дорослих та Крижопільська туберкульозна лікарня залишились навіть без претендентів на головних лікарів. Очолювати Тиманівський диспансер хотіла Ніна Горобчишина - два місяці тому лікарка хотіла стати головним лікарем обласного онкодиспансеру. не пройшла тоді, не пройшла і зараз - через втрачену вищу категорію.

Кого призначили головними лікарями у районах
1. Барська центральна районна лікарня - Олександр Костенко
2. Барська районна стоматологічна поліклініка - Григорій Попель
3. Чечельницька центральна районна лікарня - Сергій Могила
4. Шаргородська центральна районна лікарня - Віталій Чорний
5. Ямпільська центральна районна лікарня - Костянтин Ліваковський
6. Вінницький обласний лікарсько-фізкультурний диспансер - Сергій Чернишук
7. Жмеринська міська станція швидкої медичної допомоги - Тетяна Кузьміна
9. Могилів-Подільська міська стоматологічна поліклініка - Галина Сокловська
10. Мурованокуриловецька центральна районна лкарня - Мирослав Олійник
11. Піщанська центральна районна лікарня - Людмила Березюк
12. Теплицька центральна районна лікарня - Іван Красиленко
13. Тростянецька центральна районна лікарня - Анатолій Гіленко
14. Тульчинська центральна районна лікарня - Віталій Лисиця
15. Тульчинська районна стоматологічна поліклініка - Людмила Баскевич
16. Чернівецька центральна районна лікарня - Олександр Корнєв
17. Жмеринська центральна районна лікарня - Ростислав Боровський
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up