Нетипові симптоми і складний перебіг. Чому літні люди важко переносять COVID?

Нетипові симптоми і складний перебіг. Чому літні люди важко переносять COVID?
Фото: ілюстративне
  • Найбільш вразливими до коронавірусної інфекції є літні люди та ті, хто страждають від хронічних хвороб. 
  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, високий рівень смертності від захворювання притаманний віковій категорії старше 50 років.
  • Які симптоми заховрювання на ковід у людей старшого віку, і як вберегти своїх рідних від хвороби,— читайте поради фахівців.

Перша смерть від коронавірусу в Україні була зафіксована у 71-річної жінки. Чому літні люди важче переносять коронавірус? Лікарі називають дві причини, які роблять літніх людей більш вразливими до хвороби COVID-19:

  • зміни імунної системи;

  • наявність низки хронічних захворювань.

    Відео дня
    /li>

З віком імунна система слабшає, що робить організм вразливішим до інфекцій різних типів.У літніх людей кількість лейкоцитів, які виявляють і допомагають усунути інфекції, зменшується, говорять медики.Клітини також стають менш активними у виявленні нових патогенів. 

Поруч із ослабленою імунною системою хронічні захворювання також заважають організму протистояти вірусу.

—  Коли ви стаєте старшими, легені перестають бути такими ж еластичними та пружними, як в молодому віці, говорить лікар загальної медицини Людмила Ковальчук.— В поєднанні з будь-якими проблемами зі здоров'ям, які можуть виникнути, це може зашкодити функції дихальних шляхів.

Фахівці перераховують низку рекомендацій для осіб які перебувають в підвищеній групі ризику через вік чи наявність хронічних захворювань:

  •  Дотримуйтесь повсякденних заходів безпеки.
  • Тримайтеся подалі від хворих, обмежте тісний контакт і часто мийте руки.
  • Уникайте натовпу та скупчень людей. 
  • Відмовтеся від  довготривалих поїздок і подорожей
  •  Під час спалаху COVID-19 у вашому місті, залишайтеся вдома, щоб знизити ризик інфікування.

Як захистити своїх рідних? 

Поки найефективнішим методом захисту літніх людей є їхня ізоляція.  

Щоб ефективно та безпечно організувати карантин для людей літнього віку, варто дотримуватися кількох правил.

Якщо ви помітили у себе симптоми вірусного захворювання — сухий кашель, лихоманку, в'ялість, варто обмежити зустрічі з людьми похилого віку, яких ви можете заразити. Але не залишати їх без спілкування.

Пандемія вірусу небезпечна не лише для фізичного, а й психологічного здоров'я. Емоційний стан аналогічно впливає на нормальне самопочуття організму, тому потурбуйтеся про те, щоб літні люди не відчували себе пригніченими через самотність.

— Коли люди більш соціально інтегровані у них є почуття сенсу і мети, і це позитивно впливає на їхнє загальне благополуччя та стан здоров'я, — наголошує лікар Людмила Ковальчук.—  Дізнайтеся, чи вашим рідним потрібно купити ліки, вітамінип, продукти або засоби для дезінфекції. Залиште покупки біля дверей, або тримайте дистанцію 1,5 - 2 метри, спілкуючись з ними в захисній масці. Стежте за рівнем тиску літньої людини та її загальним станом її самопочуття. У разі потреби допоможіть їй зв'язатися з лікарем.  

Нетипові симптоми

Серед симптомів COVID-19 зазвичай виділяють три основних: це лихоманка, кашель і задишка, однак люди старшого покоління, вікова група, яка найбільше схильна до ризику важких ускладнень або смерті від коронавіруса, можуть не мати жодного з цих симптомів. 

— Літні люди на ранній стадії захворювання можуть спати більше звичайного або втратити апетит. Вони можуть здаватися «надзвичайно апатичними», втрачати орієнтацію в просторі, відчувати запаморочення ,—  зазначає лікар загальної медицини.— У деяких літніх пацієнтів коронавірус викликає нудоту, блювоту і діарею, але без лихоманки, кашлю і задишки. У людей похилого віку, котрі мають хронічну серцеву недостатність, патологію органів дихання чи діабет — вірус визиває загострення цих патологій, і безпосередньою причиною смерті, стає інфаркт міокарду, або пневмонія як ускладнення. Якщо у вас чи ваших рідних з'являються такі небезпечні симптоми,— сповіщайте сімейного лікаря або викликйте швидку.

Важливо пам’ятати, що незалежно від того, наскільки ви здорові та активні, ризик отримати пневмонію зростає з віком, оскільки поступово природно слабшає імунна система, що ускладнює боротьбу організму з інфекціями та хворобами. Знаючи це, людям старшого віку потрібно більш ретельно запобігати ризику інфікування.

 

Читайте також:

Як вберегтися від ковіду, робити КТ і лікуватися вдома? Рекомендації сімейних лікарів

«Антибіотики не лікують коронавірус». Вінницький інфекціоніст відповідає на запитання про СOVID-19

На чотири бокс-палати. У гінекології пологового №2 відкривають ковідне відділення

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталья Горошко

    Их убивает не ковидло. Их убивает "лечение". Или неоказание помощи при других болезнях.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up