Як вберегтися від ковіду, робити КТ і лікуватися вдома? Рекомендації сімейних лікарів

Як вберегтися від ковіду, робити КТ і лікуватися вдома? Рекомендації сімейних лікарів
Фото: ілюстративне
  • Захворювання на COVID-19 може мати різний перебіг. Більшість інфікованих мають лише легкі або помірні симптоми й одужують без госпіталізації.
  • Сімейні лікарі радять, як вберегтися від вірусу в громадських місцях, як при легкому перебігу лікуватися вдома і які обстеження не варто робити без показань медиків.
  • Цей матеріал редакція «20 хвилин» підготувала разом із соціальним проектом «Твій сімейний лікар».

Коронавірус поширюється від людини до людини, тож логічним буде уникати скупчення. Відвідування людних місць має бути обмеженим, а час перебування скороченим, рекомендують медики.

Як захистити себе від COVID-19 у транспорті та супермаркеті, розповів фахівець соціального проекту «Твій сімейний лікар» Юлія Тріпачова.

— Обов'язково одягайте правильно маску при вході у транспорт чи магазин, — каже сімейний лікар. — Маска має закривати і ніс, і рот для захисту ваших дихальних шляхів. Обробляйте руки антисептиком в достатній кількості до та після відвідування громадських місць. Не торкайтеся обличчя: рота, носа, очей — це вхідні ворота для інфекції.

Відео дня

Якщо ви у супермаркеті

Користуйтеся доставкою продуктів додому, рекомендує сімейний лікар. Такі послуги здійснюють багато супермаркетів.

 — Надавайте перевагу невеликим магазинам, ринкам на відкритому повітрі, там людей менше, — говорить Юлія Тріпачова. — Плануйте покупки заздалегідь, складіть список — так зможете скоротити час перебування у магазині. Варто запастися продуктами, які ви часто споживаєте, щоб скоротити походи за ними. Лайфхак у супермаркеті в черзі на касі — поставте корзину з продуктами позаду себе для збільшення фізичної дистанції.

Коли знаходитеся у транспорті

Краще в транспорті користуватися дистанційними та безготівковими способами оплати і займати місце на відстані від людей.

— Підготуйте суму для сплати за проїзд заздалегідь, для мінімізації контактів, — підказує медик. — Не користуйтеся громадським транспортом у години пік. Краще вийти з дому раніше. Якщо це можливо, займайте місце далі від людей. Намагайтеся не розмовляти у транспорті, магазині, не спілкуйтеся по телефону — кількість вірусу у навколишньому середовищі збільшується під час розмови. Плануйте свій маршрут з мінімальним перебуванням у транспорті, а більше ходіть пішки. Якщо користуєтеся таксі, сідайте на заднє сидіння авто, відчиняйте вікно для провітрювання.

Як і коли лікуватися вдома?

Якщо ви з сімейним лікарем вирішили лікувати коронавірусну інфекцію вдома, для контролю за симптомами варто придбати:

  • термометр — для вимірювання температури тіла,
  • тонометр — для контролю за тиском,
  • пульсоксиметр — для вимірювання насичення киснем крові, вимірювання пульсу.

З їхньою допомогою ви зможете краще пояснити лікарю свій стан.

— Домовтесь, як ви будете спілкуватися зі своїм лікарем. Мені, наприклад, зручно через месенджери у текстовому варіанті, — говорить Юлія Тріпачова. — Зазвичай прошу пацієнтів писати день хвороби, температуру тіла, тиск, пульс, сатурацію, частоту дихання за хвилину (кількість вдихів за хвилину) чи приймав жарознижувальні засоби, інші скарги. За цими показниками цілком можливо запідозрити ускладнення, переоцінити важкість захворювання та змінити тактику лікування.

При будь-якому захворюванні варто дотримуватися чіткого плану та алгоритму, щоб не перетворити лікування на хаос. Це можливо лише за допомогою свого сімейного лікаря.

Лікування вдома легкої форми COVID-19

Легкі форми коронавірусної хвороби лікуються вдома, на зв'язку зі своїм сімейним лікарем, пояснює Юлія Тріпачова.

Легкий перебіг захворювання характеризує:

  • невисока гарячка (до 38°C), яку можна контролювати самостійно або прийомом жарознижуючих,
  • нежить та/або закладеність носа,
  • головний біль,
  • біль у горлі,
  • біль у м'язах, кістках,
  • кашель без ознак дихальної недостатності таких як утруднене дихання, збільшення частоти дихальних рухів, кровохаркання,
  • шлунково-кишкові прояви (нудота, блювання, діарея) без ознак зневоднення,
  • порушення свідомості, млявість,
  • спотворення нюху, смаку та/або їх втрата.

— Наразі не існує ніяких доведених препаратів, в тому числі противірусних, які б могли вплинути на перебіг ковіду, скоротити його тривалість та попередити ускладнення, — говорить лікарка. — Завдання — допомогти організму побороти вірус самостійно. І не нашкодити!

Юлія Тріпачова радить такий прийом жарознижуючих засобів для полегшення самопочуття та знеболення:

Дорослим:

  • Парацетамол приймати — не більше 1 грам на прийом і не більше 3 грами на добу; 
  •  Ібупрофен 400 мг — не більше 3-х разів на добу. 

Дітям:

  • Разові дози парацетамолу — 15 мг/кг маси тіла;
  • Ібупрофен — 10 мг/кг маси тіла.

Краще використовуйте розчинні форми таблеток та суспензії для дітей — так препарат подіє швидше.

За потреби, судинозвужувальні краплі (оксиметазолін) в ніс для полегшення носового дихання, але коротким курсом (3-5 днів). Для дітей — тільки за призначенням лікаря.

Засоби для пом'якшення горла — льодяники для розсмоктування, з ментолом, евкаліптом (при відсутності алергії на них), за потреби — з місцевими анестетиками (бензидамін).

Для полегшення кашлю дорослим та дітям від одного року використовуйте мед. Він знижує частоту кашлю, пом'якшує горло.

Препарати від кашлю (муколітики, протикашльові не показані та можуть нашкодити). Антибіотики на вірус не діють і не впливають на перебіг захворювання.

Крім медикаментів, слід забезпечити оптимальний мікроклімат в приміщенні — 18-20 градусів, 50-70% вологості, частіше провітрювати — чисте прохолодне вологе повітря полегшує дихання та кашель.

Вживати якнайбільше теплої рідини (чаї, морси, компоти, бульйони) для профілактики зневоднення, зменшення проявів інтоксикації.

Для полегшення симптомів нежитю рекомендується часто орошати ніс сольовими розчинами для попередження засихання слизу та полегшення його виходу.

Викликати швидку потрібно: коли частота дихання (кількість вдихів за хвилину) менше 10 або більше 30; сатурація при вимірюванні пульсоксиметром ≤92%; порушення свідомості; загострення хронічних захворювань.

— При легкому перебігу лабораторні та інструментальні обстеження не показані. Вони не впливають на тактику лікування. Вам їх може призначити лікар при клінічних ознаках пневмонії при середній тяжкості перебігу захворювання або загостренні хронічних хвороб, — говорить Юлія Тріпачова.

Чому не варто йти на КТ без направлення?

Комп'ютерна томографія — це висока доза опромінення, і отримувати її без оцінки користь/ризик не варто. Доза променевого навантаження при одній комп'ютерній томограмі дорівнює приблизно 350 звичайним знімкам. Це може нанести суттєвий негативний вплив на здоров’я.Крім того, хворі з легким перебігом створюють черги на КТ, тим самим затримуючи доступ тим, кому дійсно потрібне це дослідження (при онкологічних хворобах, та інших).

Часом пацієнти поспішають робити обстеження самостійно. Наприклад, комп’ютерну томографію для заспокоєння, щоб не пропустити пневмонію. Але коронавірус майже завжди вражає легені, навіть при легкому перебігу.

Необгрунтовані обстеження призводять до необгрунтованих призначень та підвищують тривожність і пацієнта, і лікаря? Пояснює сімейний лікар Юлія Тріпачова:

— Призначаючи кожне обстеження, задаємо собі питання: «Що я буду робити з результатом далі? Як зміниться лікування?». Щодо КТ відповідь — ніяк. Адже не відсоток ураження має вагу при ухваленні рішень, а втрачена функція легень. Річ у тому, що на знімках ми бачимо структуру органу. А зрозуміти, наскільки змінена функція, можна за допомогою пульсоксиметра та оцінивши загальний стан і показники пацієнта.

Коли можна виходити з самоізоляції

За останніми наказами МОЗ, критеріями завершення амбулаторно-поліклінічного лікування є:

  • немає клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів рахуючи з 10 дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження;
  • немає клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів рахуючи з 10 дня від дати взяття матеріалу (при позитивному результаті на COVID-19 методом ПЛР) без лабораторного обстеження;
  • немає клінічних проявів гострого респіраторного захворювання, за умови отримання одного негативного результату тестування методом ПЛР.

При наявності одного з критеріїв рекомендовано припинити самоізоляцію та лікування пацієнта.


Читайте також:

На чотири бокс-палати. У гінекології пологового №2 відкривають ковідне відділення

«Антибіотики не лікують коронавірус». Вінницький інфекціоніст відповідає на запитання про СOVID-19

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up