«Антибіотики не лікують коронавірус». Вінницький інфекціоніст відповідає на запитання про СOVID-19

«Антибіотики не лікують коронавірус». Вінницький інфекціоніст відповідає на запитання про СOVID-19
Фото: ілюстративне
  • Наприкінці листопада Україна б'є антирекорди по росту захворюваності на СOVID-19.
  • На сьогодні на Вінниччині кількість хворих на недугу становить біля 17 тисяч осіб.
  • Найважливіші питання, які турбують людей під час стрімкого поширення пандемії, журналісту 20minut.ua пояснила доцент кафедри інфекційних хвороб ВНМУ ім. М.І Пирогова Олександра Попович.

Коронавірус стрімко шириться Україною. Вінниччина теж б'є антирекорди по захворюваності. Досі немає вакцини. Коли пандемія піде на спад — теж поки сказати важко. Також людей турбують питання: чи захищають маски, коли з'явиться вакцина і як правильно лікуватися під час хвороби?

Усе, що вінничанам потрібно знати про COVID-19,  розповіла знаний у місті фахівець, доцент кафедри інфекційних хвороб ВНМУ ім. М.І Пирогова Олександра Попович.

доцент кафедри інфекційних хвороб ВНМУ ім. М.І Пирогова Олександра Попович
  • Чи змінилася симптоматика коронавірусу з початку епідемії?

Симптоматика коронавірусної хвороби від початку пандемії суттєво не змінилась, поліпшились знання про особливості перебігу COVID-19. 

Відео дня

Основні симптоми захворювання: підвищення температури тіла, сухість слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, першіння та/або біль в горлі, відчуття закладеності носу, кашель, задишка, болі в м’язах, головний біль, гіперестезія (гіперчутливість) шкіри, часто втрата нюху та смаку, інколи діарея. 

Важкість симптомів залежить від багатьох факторів, але в першу чергу, від генетичних особливостей, що зумовлюють певну реакцію імунної системи людини на вторгнення вірусу. Вік старше 65 років, супутні захворювання, такі, як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, цукровий діабет, ожиріння, тромбофлебіти вен, онколоігчні патології, хронічні захворювання органів дихання, цироз печінки та інші можуть суттєво погіршити прогноз перебігу COVID-19.

  • Захисні маски рятують від ковіду?

Правильне носіння масок — це лише один з методів захисту. Вона механічно захищає Вас від потрапляння вірусу зі слизом, харкотинням, або іншим матеріалом хворої людини. Вірус нерухомий і він не буде «повзти» крізь маску до Вашого обличчя, носу чи ротової порожнини. Тому, мийте руки, промивайте ніс звичайною водою, не торкайтесь обличчя руками, гуляйте на свіжому повітрі і одягайте маску правильно, не респіратор с клапаном, а саме маску. Людина найбільш заразна в останні терміни інкубаційного періоду і в перші дні хвороби, тому більше шансів отримати коронавірусну інфекцію в місцях великого скупчення зовні здорових людей, в ліфтових кабінах також. Молоді люди, які показово нехтують цими правилами здатні безсимптомно переносити хворобу, заражаючи інших. Задайте собі питання, чи та стара людина, яку винесли вчора з відділення реанімації в морг не Ваша провина? 

  • Чи означає втрата нюху легкий перебіг захворювання?

Ні не означає. Легкі форми COVID-19 можуть супроводжуватись втратою нюху, або ні. Цей симптом характерний, але не обов’язковий. Крім того, не будемо забувати, що є багато інших респіраторних вірусних інфекцій, які можуть супроводжуватись втратою нюху.

  • При яких симптомах викликати швидку?

До загрозливих симптомів, при появі яких, хворий потребує стаціонарного лікування відносяться задишка, відчуття нестачі повітря, вираженої загальної слабкості, посилення кашлю, підвищення температури тіла вище 39оС, що погано корегується жарознижувальними, сатурацією кисню менше 95%. Але хочу наголосити, що такі симптоми можуть свідчити про вже важке ураження легень. Клініка COVID-19 розвивається поступово і таке погіршення стану відбувається приблизно на 9-12 день захворювання. З перших днів хвороби Ви повинні повідомити про свій випадок сімейного лікаря, який зобов’язаний проінформувати Вас про наступні кроки і моніторувати до самого одужання, або до госпіталізації в стаціонар та після нього. Важливо не доводити ситуацію до важких проявів хвороби. В разі появи другої хвилі температури після 2-3 днів нормальної і появи дискомфорту під час дихання, зразу повідомляйте про це сімейного лікаря, або, якщо не маєте сімейного лікаря, викликайте швидку. Якщо вчасно встановити діагноз пневмонії і розпочати лікування, то шансів на повне одужання значно більше.

  •  При яких симптомах робити КТ і тест на ковід?

КТ, УЗД легень, або рентгенологічне дослідження органів грудної порожнини краще робити не раніше 6-7-го дня захворювання, при появі кашлю, задишки, дискомфорту під час дихання, змін в аналізі крові запального характеру, наприклад, підвищеного рівня ШОЕ, С-реактивного білка. Часто перелякані люди біжать робити КТ з перших днів хвороби, коли ніяких змін в легенях ще немає. Мазок з носу та задньої стінки глотки для проведення ПЛР тесту з визначенням РНК вірусу краще проводити в перші дні захворювання. Консультуйтеся з лікарем. 

  •  Як у нас лікують коронавірус — як вірус, чи пневмонію?

Якщо вдається встановити діагноз в перші дні, то ефективною може бути противірусна терапія, в пізні терміни, після сьомого дня захворювання лікування спрямоване на припинення імунного запалення в легенях і профілактику тромботичних ускладнень. Легкий перебіг коронавірусної хвороби лікують, застосовуючи вітаміни С, Д, препарати цинку, кверцетину, аргініну, в більш важких випадках додають антиагреганти, або антикоагулянти, препарати, які «розріджують» кров, за показами антибіотики. Важкий перебіг потребує кисневої підтримки та препаратів протизапальної дії. Глюкокортикоїди, тобто гормональні препарати, або блокатор рецепторів інтерлейкіну-6, тоцилізумаб, використовуються за показами і тільки в стаціонарі! 

  • Смертність від коронавірусу: яка вікова категорія в зоні ризику? 

Смертність від коронавірусної хвороби в Вінницькій області і у Вінниці нижча порівняно з іншими областями України. Наші лікарні краще забезпечені киснем, сучасним обладнанням, медикаментами і кваліфікованим персоналом. Важливу роль в консультативно-лікувальній роботі з хворими на COVID-19 та пацієнтами з іншими інфекційними патологіями, які нікуди не зникли і від яких також можуть помирати, відіграє кафедра інфекційних хвороб ВНМУ ім. М.І Пирогова. 

Частіше помирають люди старші за 60 років, але останнім часом COVID «помолодшав» і ми бачимо, що від серцево судинних ускладнень на тлі важкого ураження легень помирають люди у віці 40-50 років, а інколи і молодші. Такий перебіг пов'язаний із особливостями патогенезу самого захворювання, який і дотепер достеменно не вивчений.

  •  Ваш погляд на те, як пишуть ЗМІ про захворювання?

Сьогодні науковці всього світу займаються цією проблемою. Багато чого стає зрозумілим, з’явилось сформоване поняття про основні напрямки лікування COVID, але багато питань залишається відкритими, в тому числі проблема реабілітації пацієнтів з пост-ковідним синдромом. Дуже лякає велика кількість повідомлень ЗМІ про сумнівні методики лікування. Нещодавно прослухала цілу лекцію про користь внутрішньовенного введення етанолового спирту для хворих на коронавірусну хворобу. Жодного дизлайку і лише подяка за «високий науковий підхід». До цього можно віднестися з почуттям гумору, але повірте знайдеться багато послідовників цієї привабливої методики. 

  • Яких помилок українці припускаються під час лікування ковіду? Яких лікарі?

На мій погляд сьогодні – це найважливіше з усіх питань. Я дуже хочу ще раз наголосити на тому, що антибіотики не лікують корноавірусну інфекцію, більше того, можуть нашкодити. Антибіотики призначають лише у випадку наявної бактеріальної інфекції, або людям з груп ризику, щодо загострення хронічних бактеріальних інфекцій. На жаль, сімейні лікарі часто призначать «артилерію» потужних антибіотиків і коли людина потрапляє в стаціонар і потребує такої терапії в нас вже не залишається вибору. Резистентність мікробів до антибіотиків, яка шаленими темпами формується приведе нас до того, що не буде чим лікувати важкі бактеріальні інфекції та сепсис. Гормони — це препарати для стаціонарного лікування, їх не можна призначати з перших днів хвороби. Робити дихальну гімнастику та надувати кульки під час гострого періоду ураження легень — категорично не можна! 

  • Коли очікувати вакцину? Вітчизняну чи імпортну?

У всьому світі працюють над розробкою вакцини і вже проводять клінічні випробування. Думаю, що не дивлячись на песимістичні прогнози, у 2021 році вона з’явиться і точно не вітчизняного виробництва. Ефективність її та безпечність зможемо оцінити лише з часом. 

  • Коронавірус може бути штучно виведеним вірусом?

Все може бути, але сьогодні, це вже немає ніякого значення.

  • Коли закінчиться епідемія, ваші прогнози?

Хотілося б, щоб скоріше. Але, на жаль, реалії говорять про протилежне. Вірус, як і людина зацікавлений у продовженні свого життя. Якщо він «захоче» мутувати, то невідомо які ще сюрпризи ми можемо отримати натомість. В кращому випадку, можливо на початку літа ситуація поліпшиться. Сподіваюсь на формування популяційного імунітету. Час покаже. 

 

Читайте також:

На чотири бокс-палати. У гінекології пологового №2 відкривають ковідне відділення
Втрата нюху при коронавірусі. Чи означає це перебіг хвороби у легшій формі?

І породіллі, і хворі — в одному приміщенні? У першому пологовому буде ковідне відділення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Наталья Бобровская

  • Любовь Власенко

    Всім ясно що вірус вбивають противірусні препарати,скільки можна вже про це говорити????

    Виктория Авриченко reply Любовь Власенко

    Любовь Власенко противовірусні препарати зовсім ,ні приякій хворобі,не лікують
  • Cherry Read

    Если любую пневмонию, запустить и не личить антибиотиком,то на кладбище не далеко

    Cherry Read reply Cherry Read

    Larisa Nikolaevna ,сожалею,у нас много врачей,то не компетентны в лечении то действительно многие не стыкались с таким вирусом

    Larisa Nikolaevna reply Cherry Read

    Cherry Read  мою приятельницу и не запустили и лечили , и все равно  её не стало. Тут как повезет
  • Наташа Буркан

    Достали вже щі своєю авторизацією!Скільки можна авторизовуватися!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up