Втрата нюху при коронавірусі. Чи означає це перебіг хвороби у легшій формі?

Втрата нюху при коронавірусі. Чи означає це перебіг хвороби у легшій формі?
Фото: ілюстративне
  • Втрата нюху під час хвороби на Covid-19 — це добрий знак, кажуть медики.
  •  Лікарі помітили закономірність, що цей симптом притаманний людям з легким перебігом хвороби.
  • Як лікуватися в таких випадках, і які ознаки безсимптомного захворювання на ковід, — розповідають вінницькі фахівці.

Втрата нюху стала яскравим симптомом коронавірусного захворювання. Лікарі помітили закономірність, що цей симптом притаманний людям з легким чи середнім перебігом хвороби. Важкі пацієнти дуже рідко перестають відчувати запахи.

Лікар сімейної медицини Тетяна Канунова пояснює, втрата нюху відбувається тому, що вірус пошкоджує рецептори в носі людини, які вловлюють запахи. 

— Лікарі, що працюють із пацієнтами на Covid-19, помітили позитивну тенденцію. Ті, хто втрачає нюх, зазвичай хворіють у легшій формі, — говорить сімейний лікар. — Таким пацієнтам, здебільшого, рекомендують здати аналіз крові, зробити рентген, далі лікар призначає приймати медикаменти і знаходитися вдома на самоізоляції. 

Відео дня

Хворі, які потрапляють до лікарні, в них перебіг захворювання на ковід відбувається в важчій формі. І скаржаться вони на втрату нюху дуже рідко. Важкі пацієнти рідше перестають відчувати запахи, у них висока температура, сильний кашель і  слабкість.

Якщо у людини пропав нюх, це добрий знак, отже ковід хворий перенесе легше й точно не потрапить у лікарню —  говорить і лікар- пульмонолог Олександр Катілов. Коронавірус, наголошує він, протікає як звичайна вірусна інфекція. Відповідно — як вірусна інфекція і лікується. 

— При легкій формі захворювання на коронавірус хворому слід знаходитися в добре провітрюваному приміщенні, приймати ліки з великим вмістом вітаміну С і D, слідкувати за температурою. Це саме я рекомендую і контактними з пацієнтом особам, — говорить пульмонолог. — Через 5-7 днів очікуйте полегшення.

Інгаляції для відновлення нюху робити не рекомендується, говорить медик. Також лікарі просять пацієнтів не стимулювати носа різкими запахами. Це тільки нашкодить. Можна обпекти слизову оболонку і відтермінувати одужання. Поки що у світі не фіксували таких випадків, щоб нюх після коронавірусу не відновився зовсім. 

Антибіотики при легкому перебігу недуги медики пити не рекомендують. Вони призначаються лише у випадку, якщо до вірусної приєднується бактеріальна інфекція, зазвичай — пневмонія.

— Ковід —  це вірусне захворювання, і антибіотик при ньому як початкова терапія не допомагає, — говорить Олександр Катілов. — Більше того, лікування антибіотиками на початковому етапі збільшує частоту ускладнень, зокрема тієї ж самої пневмонії. Окрім того, антибіотики, які люблять у нас призначати, мають кардіотоксичну дію, особливо якщо йдеться про пацієнтів похилого віку.

Про те, що є бактеріальна інфекція, свідчить або відсутність покращення стану протягом п'яти-семи діб.

— Коли спочатку стан пацієнта нормалізується, а через декілька днів знову погіршується: з'являється задишка, кашель, зростає частота дихання, збільшується температура, — в такій ситуації є сенс направити пацієнта на комп'ютерну томографію. Але аж ніяк не в перші дні появи симптомів вірусного захворювання, — наголошує пульмонолог. — Не забувайте, що кожне КТ —  це опромінення, рівень якого у 20-30 разів вище за опроміненні при рентгені.

Безсимптомні ознаки коронавірусу

Подекуди коронавірус можна сплутати з ГРВІ або грипом, але має він й специфічні ознаки. Наразі чимало людей хочуть знати, чи не перехворіли вони вже на коронавірус, не знаючи про це?

Звісно, можна здати ІФА-тест на антитіла, але є й інші ознаки, говорять медики. Згадайте, що ви відчували під час хвороби. До найбільш вірогідних ознак лікарі відносять наступні симптоми: 

 

Читайте також:

У Вінниці розгорнули понад 416 ковідних ліжок. Але лікарні вщент заповнені
З важким перебігом коронавірусу в лікарнях знаходяться 507 дорослих та три дитини
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (57)
  • Михайло Котлярський

    Захворіла на короновірус.
    На третій день правобічна пневмонія, запалення легенів не прослуховувалося, кашель взагалі відсутній.
    Втрата нюху на 7 ДЕНЬ.
    Вже 26 день хворію, нюх не повернувся.
    На 5 день хвороби, на скільки було обезсилення організму, що ходити не могла
    Сильні головні болі, таке враження, що у голові всі кісти переломані, болі серця, болі кісток, сильный дискомфорт в горлі.
    Ніколи не хворіла на тиск, тиск кожний день.
    Багато раз хворіла на ангіну, ГРВІ, запалення легів, таких симптомів, як тепер я не відчувала.
    26 ХВОРОБИ, А Я ВІДЧУВАЮ СЕБЕ ІНВАЛІДОМ .
    НЕ ПИШІТЬ ДУРНИЦІ, ЩО ВТРАТА НЮХУ, ЦЕ ЛЕГКА ФОРМА КОРОНОВІРУСУ.
  • Алёна Александровна

    То да є позетив від цього ,коли кішка іде в свій туалет не чую цей жахливий смердіж гавна 😂😂😂😂

    Галина Кривешко reply Алёна Александровна

    Алёна Навсегда і свого також)))))
  • Яна Мусат

    У чоловіка 2 місяця немає нюху,і тепер у нього ковід? Смішно
  • Олег Рябоконь

    Говорят что самые лучшее капли 💧 от коронки  так же и таблетки такие есть это «Раздуплин» . Если плохо усваивается то нужно тогда мозг 🧠 лечить .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up