УБОЗ ліквідовують. Його люстрований начальник Валерій Пастух судиться з МВС

УБОЗ ліквідовують. Його люстрований начальник Валерій Пастух судиться з МВС
І є, і немає. Управління боротьби з організованою злочинністю як привид. Закон про ліквідацію погодили нардепи і підписав президент, але до розформування в регіонах не приступили. Днями, на Юрія, цей підрозділ святкував День народження, хоч насправді він вже якщо не покійник, то одною ногою в могилі.

- Напевне, вперше сьогодні у мене на душі не святковий настрій, а таке свято – День УБОЗ. Цій службі я віддав майже десять років, на жаль сьогодні її просто ліквідували, - написав позавчора, 6 травня, в Фейсбуці колишній начальник міліції Вінницької області Віктор Русин, який тепер ветеран органів внутрішніх справ і активний дописувач в інтернеті.

Що генерал привітав тільки ветеранів служби з річницею, образилися діючі працівники. Під постом писали, мовляв, чого нас не вітаєте.

- Для УБОЗу, на жаль, ви вже всі теж ветерани, - відповів він.

Були й іншого змісту коментарі. Наприклад, що служба боротьби з організованою злочинністю була органом керування тих самих бандитських груп, і що всі керівники звідти вийшли міліонерами... На це генерал відповів жартома: що непопулярних жаба давить, бо „Антибіотика” знають всі. Таке прізвисько, як у відомому кіно, причепили до Русина - журналісти писали про це, щойно його призначили у Вінницю. Але повернемося до „некрологу” про УБОЗ.
 
Ще працюють
Будівля, у якій сидять борці з організованою злочинністю, знаходиться на Чорновала, 5. Вона загороджена. Чужим на територію без запрошення не зайти. Ясно, вхід в таку структуру й не може бути відкритим.

- Ви ідете питати в нашого начальника, що з нами далі буде? – цікавиться статний, схожий на бійця спецпідрозділу, чоловік в камуфляжній формі, що чергує біля турнікету.

Взагалі, журналіст йшла розпитувати про чергову організовану групу, яку сколотив, до речі, колишній міліціонер і викрив УБОЗ. Але, звісно, і про ліквідацію мала спитати.

- Зараз за вами вийдуть, - сказав черговий після дзвінка керівництву. – То напишете потім, щоб ми знали свою подальшу долю?   

От, пишу. Скільки ще разів встигне почергувати до повної ліквідації його служби той боєць на своєму сьогоднішньому пропускному пункті, хто зна. Але турбуватися, що опиниться без роботи, не варто. Якщо черговий – „сокіл”, то безробітнім не стане. Вже відомо, що бійці УБОЗівського „Сокола” увійдуть в штат нового підрозділу спеціального призначення, єдиного поліцейського спецпідрозділу КОРД (Корпус оперативної раптової дії). Їх зарахують усіх, як професіоналів своєї справи.

А що стосується решти працівників вінницького УБОЗу, який ще ніби працює, але припинить своє існування в процесі реформування міліції в поліцію, то тут однозначної відповіді не дають, чи залишаться усі при роботі.  

До слова, раніше в УБОЗі було окреме слідство. Колись навіть окремий прес-секретар був. А в останні роки всі кримінальні провадження ведуть у слідчому управлінні на Театральні, 10. В будівлі на спуску до Київського мосту залишилися тільки опери, спецпризначенці, аналітики і їхнє керівництво. 

Звільнень не буде?
Передбачив ліквідацію кількох служб, в тому числі, УБОЗу, Закон, який стосується реформування міліції. Верховна Рада прийняла його ще в лютому. Міністр МВС тоді пообіцяв зберегти професійні кадри й перевести оперативників-УБОЗівців у карний розшук.

Погодив ліквідацію служби БОЗ президент на початку березня. Сьогодні вже травень, а на сайті обласної міліції так само в структурі значиться УБОЗ, з виконуючим обов’язки начальника в керівництві.  

- Нас розформовують з січня, - каже аналітик управління боротьби з організованою злочинністю обласної міліції Геннадій Неприлюк. – Тоді виносилося питання на Верховну Раду, було прийняте в першому, другому читанні, і Президент підписав. Тепер мають в міністерстві підготувати наказ про розформування...

У вінницькому - є чотири практичні підрозділи. Як говорить аналітик, два відділи (боротьби з організованою злочинністю і з економічною злочинністю) приєднають, швидше за все, до управління карного розшуку. Ще два (відділ боротьби з корупцією і з легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом) – ймовірно, до економічного блоку міліції, тобто управління держслужби боротьби з економічною злочинністю.

- Є наказ Міністерства, в якому йдеться про ліквідацію УБОЗу, від 14 квітня, - сказали сьогодні, 8 травня, у секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції. – Протягом двох місяців буде розроблений наказ про реорганізацію штату, яким визначать, де будуть працювати сьогоднішні працівники УБОЗу, в які підрозділі передадуть його функції і переведуть працівників.   

Чи знайдуть робочі місця для всіх, чи буде скорочення – ще не знають. Але сказали, що є вакансії. Ймовірно, їх скоротять, а не живих людей.

„Краще не стане”
Що ж чули самі УБОЗівці від керівництва міліції області про те, чи знайдеться місце всім з Чорновола в підрозділах з центром на Театральній?

- Начальник УМВС запевнив, що нікого скорочувати не будуть. Всім знайдуть місце, - сказав працівник УБОЗ в приватній розмові з журналістом. – Якщо людину скорочують, то їй мають виплатити кілька окладів. Так, напевно, через це.

- А, може, ви потрібні країні? – питаємо в нього і прізвища не друкуємо, щоб не скоротили за сказане.

- Якби ми потрібні були, то б в міністерстві такої б політики не робили, - відповідає він. – Поки не прийняли новий КПК, опери і дільничні могли розкривати злочини, брати пояснення. А зараз не мають права нікуди іти. Сидять на місці і чекають, поки слідчий дасть доручення. А в слідстві як? Один слідчий виїжджає на місце події, потім матеріали передають іншому слідчому, і він пише: „опитати жильців будинку”, „знайти такого-то”... Тобто дає завдання операм, а не бачив навіть місця злочину. Від цього відсоток розкриття менший. Тобто міністерство там вирішує питання, а як тут, на місці, вони не в курсі. От у Згуладзе (заступниця Авакова, яка здійснила реформу правоохоронної системи в Грузії, а зараз у нас курує перетворення міліції в поліцію, - авт.) питають: „А що з дільничними буде?”. Вона: „А хто такі дільничні?” Аваков: „Та є такий підрозділ...”. Здається мені, що ця реформа – показуха, і від неї краще не стане.  

      

„УБОЗівець потягне на любому фронті”

 Чи можливо влаштувати УБОЗівців у карний розшук та в службу боротьби з економічними злочинами, питаємо у їхнього колишнього начальника Валерія Пастуха.
- Можливо, - каже він. – Вони всі підготовлені, можуть працювати в будь-якому підрозділі, які сьогодні є і які можуть бути створені. Відстаючих в нас немає, тобто співробітник УБОЗ потягне, як в народі кажуть, на любому фронті. А яке моє ставлення до ліквідації управління?.. Треба спочатку щось створити, а потім вже ліквідовувати.
Нагадаємо, що Валерія Пастуха звільнили торік у жовтні за те, що він працював на керівній посаді за часів Януковича. До нього першого (і про інших невідомо) в області застосували Закон «Про очищення влади». Люстрували із забороною займати посади 10 років. Сьогодні він каже, що відпочиває. А ще – судиться з МВС, як і обіцяв, щойно в робочому кріслі прочитав у новинах про свою люстрацію.
- Моя заява в суді. Вже було два слухання тут, у Вінниці. Зараз призупинили розгляд до рішення Конституційного, - сказав Валерій Пастух.
А перед звільненням він сказав, що за собою ніякої провини не відчуває і міг би ще працювати. Ось якою була тоді його реакція по появу в стрічах новин:
- Ми не в Україні живемо, а в Зімбабве. В цивілізованій країні так не буває. Однозначно, я і всі інші, хто підпадає під цю всю ситуацію і не відчуває за собою ніякої крамоли, підуть в суди. В правовій країні так бути не може.

Відео дня
blockquote>

 

Для чого досі був потрібний УБОЗ і чим він займався
Управління боротьби з організованою злочинністю в регіонах створили на початку дев’яностих, коли в країні ускладнилася криміногенна обстановка. Що робив УБОЗ:

  • припиняв діяльність стійких суспільно-небезпечних груп і злочинних організацій;
  • викривав їх лідерів та авторитетів;
  • виявляв та розкривав серійні, резонансні злочини, убивства на замовлення, учинені стосовно нардепів, держслужбовців:
  • боровся з корупцією й хабарництвом серед вищих посадових осіб, працівників судових, правоохоронних та контролюючих органів;
  • ліквідовував злочинні схеми, спрямовані на легалізацію доходів, одержаних в результаті діяльності організованих злочинних угрупувань.

Минулого року вінницький УБОЗ передав до суду матеріали про діяльність п’яти організованих злочинних груп. Цього року – одну і ще кілька має в розробці. Редакції відомо про три провадження, які не коментують, зберігаючи таємницю слідства.
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Місцевий

    Припиняв, викривав, виявляв, боровся, ліквідовував - все це загальні фрази, А ЩО ЗРОБЛЕНО конкретно?????? - фактично нічого, тому їх і розганяють.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up