Новий генерал міліції скрізь у Вінниці наставить відеокамер

Новий генерал міліції скрізь у Вінниці наставить відеокамер
Перше, що перевірив новий генерал, - як виїжджають наші міліціонери на виклики. І сказав: «Мені не сподобалося!». Наряди запізнювалися і порушували норми з носіння форми. Більше такого, як каже Віктор Русин, не буде. Він приставив контролюючого з управління в кожний відділ міліції

Про свої перші вказівки й накази розповів на першій прес-конференції новопризначений начальник обласного управління міліції Віктор Русин. Вже є звільнені та притягненні до дисциплінарної відповідальності. Хтось сам написав рапорт – на пенсію. А хтось більше не працює, бо опинився під слідством за вимагання грошей...

Місяць тому начальник міліції із Закарпаття перебрався у крісло, яке раніше займав Валерій Нонік. І він уже упіймав місцевих «перевертнів» у погонах. Це були працівники батальйону патрульно-постової служби міліції, що затримали молодих людей з наркотиками і пообіцяли за шість тисяч гривень закрити очі на кримінал.

- Вони дали затриманим півгодини, щоб дзвонили своїм товаришам, рідним чи близьким - шість тисяч гривень за те, що відпустять. Мною була дана команда внутрішній безпеці. І цю команду реалізували. Затримали цих співробітників із грішми.

Про викриття міліціонерів-хабарників та ще 12 кримінальних справ, порушених проти працівників міліції області з початку року, Віктор Русин розповів у контексті розмови про дисципліну особового складу і виховання кадрів.

- Я цього не приховую ніде, ні в Закарпатті, ні тут. Багато випадкових людей приходить працювати в міліцію, - каже генерал. - Хтось думає, що тут романтика. Хтось – що тут можна гроші заробляти. Поставити все на комерційну основу. З цими явищами, однозначно, ми будемо боротися. Звільняти з органів, тому що таким людям не місце в міліції.

Патрулів стало більше
Віктор Русин вивчив результат роботи управління, і статистика показала зменшення вбивств, тяжких тілесних ушкоджень зі смертями, зґвалтувань.

- Я також ознайомився з ситуацією по боротьбі з економічними злочинами. Є позитиви: виявлені 17 злочинів із збитками понад мільйон, 191 злочин зі збитками понад 100 тисяч, а також - 36 фактів хабарництва, - каже Віктор Русин. - Але є проблеми – крадіжки з автотранспорту, особливо в місті Вінниця, кишенькові крадіжки, грабежі. У зв’язку з цим я дав вказівку повністю переосмислити роботу адміністративної служби в області.

Досі опівночі місто лишалося з двома автопатрулями, тоді як час пік для злочинців – з 20.00 до 2.00. І новий генерал вирішив: уночі на вулицях Вінниці має чергувати, крім патрулів Державтоінспекції, три автонаряди міліції.

- Реагування міліції на звернення громадян я сам бачив. Мені не сподобалося, - розповів Віктор Русин. - Наряди, які повинні терміново виїжджати на подію, запізнювалися і виїжджали не екіпіровані, як повинно це бути згідно з наказами міністерства. Ця проблема усунута. Сьогодні відповідальні від управління перевіряють несення служби в районах, контролюють, як виїжджає слідчо-оперативна група і в якому вигляді. Мені не хочеться, щоб повторювалися такі випадки, як були по Гайсинській заправці, коли одні приїхали, а другі не встигли. Там була службова перевірка, і є притягнені до дисциплінарної відповідальності – чергові і керівники.

Заборонив лускати зернята
Генерал дав знати, що строго слідкуватиме за тим, як носять форму його підлеглі і як себе поводять на людях:

- Мені не приємно, коли я їду в машині, чи ви їдете в транспорті і бачите, що стоять працівники міліції і лускають зернята у формі на робочому місці. Охорона громадського порядку на вулиці – це їхнє робоче місце. Мені також неприємно, коли неохайна форма. Міліціонер теж людина. Якщо хочеш піти в кафе, відсвяткувати - ніхто не забороняє. Але є рамки пристойності. Якщо цивільні особи можуть собі дозволяти багато речей, то працівник міліції, якщо він у формі, не повинен собі цього дозволяти. У зв’язку з цим я дав вказівку на всі підрозділи, яка стосується носіння форми одягу і правил спілкування між співробітниками, а особливо - з населенням.

За нами будуть стежити
Скрізь на трасах мають з’явитися вказівники на відділи міліції з телефонами чергових частин. А в селах – з іменами та номерами мобільних телефонів дільничних. До березня Віктор Русин пообіцяв затвердити цей проект і відшукати на нього спонсорів. А ще - має домовитися з мером про встановлення на в’їздах-виїздах з міста та всіх великих перехрестях камер відеоспостереження. Зображення з них виведуть на монітори в чергових частинах. Таке зробив свого часу Віктор Русин на Закарпатті за бюджетні гроші. І у Вінниці, як обіцяє генерал, за півроку таке ж зробить.

- Бізнес Вінниці зацікавлений у своїй безпеці, і знайдуть кошти для втілення цієї програми, - впевнений він.
Генерал каже, що ці програми не пов’язані з тим, що Вінницька область проблемна чи складна у криміногенному плані. Не такий у нас регіон, - сказав Віктор Русин.

До речі, новопризначений не поспішав зустрічатися з пресою. Він спершу провів свій перший прийом громадян та познайомився з правозахисником Дмитром Гройсманом. І якщо у останнього склалося враження, що Віктор Русин у Вінниці - людина випадкова й надовго в нас не затримається, то сам він на публікацію про це сказав: "Я тут надовго".

А зами розбігаються
Змінилося керівництво - пішли рапорти на звільнення. Той, хто дослужився до пенсії, вирішив – зараз саме час іти на відпочинок. Звільняються перший заступник начальника управління обласної міліції та зам, відповідальний за блок громадської безпеки. Полковники Сергій Григорчук та Микола Бокша.

- Ті, кого я запрошую на ці посади, - це молоді люди, амбітні. Вони розуміють, що їхня особиста кар’єра і бачення в слідчо-оперативній роботі, в громадській безпеці, носять лише позитив для покращення оперативної обстановки в регіоні, - сказав Віктор Русин.

Прізвищ не назвав, але запевнив – зами будуть з місцевих. Нікого звідти, де він раніше працював, кликати у Вінницю не буде.

- Ні одного начальника міліції із Закарпаття у Вінницькій області не буде. Я притримуюся тої позиції, що керівниками міськрайорганів повинні бути жителі того регіону, де вони виросли і працюють, бо в кожній області є свої традиції, є свій менталітет, є різні ситуації. Краще того керівника, який виріс в області та з молока метрі знає традиції і їх поважає, ніхто не навчить особовий склад працювати на благо свого регіону. Але коли керівник п’ять-сім років працює в одному районі, розслабляється і нема такого порядку, якого б хотілося. І у зв’язку з цим буде ротація. Я виходжу з клопотанням на міністра (керівники міськрайорганів – це номенклатура міністерства). Мабуть, на відсотків 50 буде проведена ротація керівників.

- 97 відсотків особового складу міліції Вінницької області – це нормальні, адекватні, працьовиті люди. Вони можуть виконувати свої функціональні обов’язки і забезпечити безпеку громадян на вулиці, вдома, на відпочинку, - думає новий начальник обласної міліції.



У генерала прізвисько - Антибіотик

В своєму першому у Вінниці інтерв’ю 50-річний Віктор Русин розповів, хто його півроку тримав у СІЗО, чому він тепер не хоче службової квартири і за що отримав прізвисько «Антибіотик».

- Це пішло від співробітників. Я був начальником карного розшуку області і тоді йшов серіал “Бандитський Петербург”. І там Антибіотика звали Віктор Павлович, як і мене.

Про нерозчищені дороги
- Це ж не в травні упав сніг, правда? А ніхто не готовий. Автодори, обласний і районні, наскільки мені доповіли, на умови на дорогах не звертали уваги. За моєю вказівкою, стан доріг обстежили і реальну картину показали. І за картину, яка вийшла, є адміністративна відповідальність. На всіх керівників, в тому числі начальника обласного автодору, склали адмінпротоколи. Вони дали пояснення, розписалися в протоколах і будуть нести відповідальність.

Про півроку ізолятора
- Була порушена кримінальна справа, яку розслідувала Генеральна прокуратура. Це була справа по Мукачевських виборах мера, де помаранчеві поставили мені умову: або даю інформацію про тодішніх керівників області й держави, або буду сидіти. І я сказав: буду сидіти. Потім був суд. В тому ж місті Мукачеві. І апеляційний суд, який повністю виправдав мене. Повірте, якби був скоєний злочин з мого боку, то не міг я сам його скоювати. Я тоді був першим заступником начальника управління міліції у Закарпатській області і, напевно, б давав комусь якісь вказівки. Та чомусь нікого із працівників міліції, від рядового до підполковника, не притягували до кримінальної відповідальності. Була така поставлена задача. Я ж у цьому не винуватий.

Про дружбу з Джигою
- Микола Васильович був першим заступником міністра, начальником головного управління по боротьбі з організованою злочинністю, коли я працював в УБОЗі заступником начальника відділу. По його вказівці я виїжджав у Полтавську область, де займався розкриттям замовного вбивства. Був там нафтовий магнат Борис – неформальний керівник і співвласник кременчуцького нафтопереробного заводу. Ми виїхали групою три чоловіка і розкрили цей злочин. Виконавці були тут затримані, а п’ять замовників екстрадовані із Німеччини. Відтоді у мене із Миколою Васильовичем дуже прекрасні стосунки. Я його поважаю. Це один із моїх учителів. Було від кого вчитися, як керувати, як робити аналіз, приймати правильні рішення. Я йому вдячний.

Про квартирне питання
- Я ніколи за своє життя не отримував ніякого службового житла ніде. А працював я в Харкові, Києві, Закарпатті. Ніде нічого я не отримував і отримувати не хочу й не буду. У мене в Закарпатті є будинок. Дай Бог, зберегти його. У Вінниці я житло отримувати не буду. Буду жити і працювати стільки, скільки мені часу тут буде відведено. Буду наймати будинок, тому що в квартирі не можу жити. У мене діти, які навчаються в школах. Цілком мене задовольняють ті школи, тому міняти місце проживання родини не збираюся.

Про захоплення
- Моє хобі - збирання грибів. Так, я тихий мисливець. Не люблю насильства. І ще граю у футбол і в більярд, тому спортивний дух в управлінні буде присутній. Нікуди вони не дінуться. Я був неформальним капітаном команди перших осіб правоохоронних органів Закарпаття. Прокурор, голова суду, начальник митниці, начальник СБУ. Ми грали у вихідні, брали участь в турнірах по міні-футболу. Вважаю, що всі повинні чимось займатися таким, щоб було корисно для них. А до спиртного я байдужий: є воно чи нема – мені все одно.

Дмитро Гройсман (40), координатор Вінницької правозахисної групи:
- Перед генералом Русиним стоять непрості завдання, не вірю, що він міг не помітити весь рівень деградації та втрати професіоналізму вінницької міліції, який стався в період бурхливої діяльності його «папірєдніка» горе-генерала Валерія Ноніка. Під час нашої першої зустрічі я побажав Віктору Павловичу залишити по собі пам’ять про професійні та порядні вчинки. Він погодився. Сказав, що хоче залишити слід, а не «наслідити». Подивимося, чи у нього вийде. Поки що далі слів справа не йде. Яскравий приклад – інцидент з побиттям двох робітників Ладижинськими міліціянтами, про який писала RIA та показувало телебачення. Хоча ми запропонували генералу провести спільну перевірку, виїхати разом з його співробітниками на місце події у Ладижин, присутній при зустрічі заступник заперечив, що, мовляв, спільна перевірка з правозахисниками неможлива. Відтак маємо ситуацію, коли проти двох хлопців, які звинувачують міліцію у катуваннях (причому у одного поламані міліціонерами обидві руки, у другого - розірвана барабанна перетинка), міліція Ладижина, яку вони звинувачують у катуваннях, сама проводить кримінальне розслідування за, нібито, опір співробітникам міліції. Раджу пану Русину особисто познайомитися з жертвою катувань немирівської міліції Олегом Мельником, відносно якого також міліціянти сфальшували кримінальну справу. Якщо генерал Русин збирається саме так чистити міліцію від перевертнів у погонах, то дуже швидко матиме в області такий «авторитет» як і Валерій Нонік. А цього я не побажав би навіть ворогові. Якщо ж Віктор Павлович готовий до чесного діалогу з громадськістю і запровадження ефективного громадського контролю за міліцією, ми йому у цьому завжди допоможемо. Але контроль громадськості має бути дієвим, що включатиме: негайне відновлення виїздів мобільних груп, які без попередження інспектуватимуть міліцейські місця попереднього ув’язнення, спільні прийоми громадськості та керівництва міліції громадян по питаннях, які стосуються дотримання міліцією прав людини, допуск громадськості до службових перевірок за скаргами громадян на незаконні дії міліції.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Anonymous

    А деньги наколядуют http://20minut.ua/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%92%D1%96%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%96/news/10256110
  • Anonymous

    Форменная одежда, обувь.... А средств-то хватит при нынешнем дефиците бюджета? Спросить бы стража правопорядка когда он последний раз обувь и форму по размерчику получал... А в принципе, все правильно. Милиционер должен и выглядеть соответственно и вести себя подобающе. Но для этого должна измениться не только правоохрнительная система.

    Anonymous reply Anonymous

    ещё бы форменные мозги и форменную культуру которые намного важнее форменной одежди, обуви.
  • Anonymous

    Гройсман зустрічався з генералом? Це означає, що генерал тиснув Гройсману руку. Це означає, що сомалійський гомоправозахисник Дімочька законтачив генерала. Це означає, щл генерал... Втім про міліціонерів це і так відомо...

    Anonymous reply Anonymous

    Значить контакт відбувся... Явки, паролі, тайники, імена? Все на стіл...! Генерала взято у разработку Дімкою, подивимось чим все закінчиться...

    Anonymous reply Anonymous

    Надеюсь новый начальник внесёт реальные изменения в этот "хаос правопорядка"
  • Anonymous

    Гройсман красава, стабильно наматывает на барабан кишки винницкой мусорни. Так держать, Димон.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 10:01 Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up