Екс-міліціонер озброїв банду сокирою і муляжами зброї

Екс-міліціонер озброїв банду сокирою і муляжами зброї
Кадр із запису камери спостреження, яка зафіксувала напад на валютний обмінник на Келецькій, надала прес-служба покуратури області
Скористався профзнаннями. Колишній міліціонер організував злочинну групу, яка крала і грабувала, коли одні були на Майдані, а інші боялися мародерств. Банда почала з того, що з сокирою, пістолетом і гранатою напали на валютний обмінник, два ломбарди і нічний магазин.

Граната була несправжньою. І пістолети не стріляли ні разу. А от сокира – виконала своє призначення. Нею бандити проламували вітрини і двері. Матеріли кримінального провадження про серію грабежів і крадіжок у Вінниці, скоєних організованою колишнім міліціонером злочинною групою, днями передали в суд.

Трьом молодим вінничанам загрожує до 15 років тюрми за те, що вони обібрали два ломбарди і нічний продуктовий якраз у той час, коли країну будоражили події на столичному майдані – в лютому минулого року. Кількома місяцями раніше ці ж хлопці накивали п’ятами зі 100 тисячами гривень з валютного обмінника на тролейбусній зупинці „Вул. 600-річчя”, а пізніше – втекли з шухлядою з каси АЗС в тому ж районі, на Келецькій.

Врешті, як розповіли в міліції, розбійники піймалися на квартирній крадіжці. Було це після того, як вони обчистили п’ять осель вінничан у різних мікрорайонах міста. Виносили золото, ноутбуки, фотоапарати, мобільні, годинники… І одного разу не погребували навіть сковорідками.

Організатор - міліціонер  
Що сколотив групу, яка обібрала не одну квартиру і страхала підприємців нападами з сокирою, пістолетом і гранатою, колишній міліціонер, розповів тимчасово виконуючий обов’язки управління боротьби з організованою злочинністю обласної міліції Володимир Оголенко. Організатор - досить молода людина. Йому зараз 26 років. Спільники теж молоді, раніше не судимі вінничани. Одному 25, другому 23 роки. Наймолодший - ромської національності.

Про окремі їхні злочини RIA писала, як тільки вони сталися. Наприклад, про напад на валютний обмінник на тролейбусній зупинці „Вул. 600-річчя”. Туди увірвалися двоє в масках у грудні 2013 року. Один бандит орудував сокирою, щоб проламати двері, віконце оператора і вхід в окрему кімнату, де сиділа жінка. Другий погрожував їй пістолетом та гранатою, що виявилася потім муляжем.

Винесли з обмінника розбійники 100 тисяч гривень і утекли. Злочин зафіксувала відеокамера. На стоп-кадрах, наданих прокуратурою області, що здійснювала процесуальне керівництво у відкритому згодом кримінальному провадженні, видно двох розбійників. Але в міліції не виключають, що і третій міг бути десь поруч. Тим не менше, слідство довело участь в розбоях двом з трійці. А от в крадіжках, які були згодом, звинувачують усіх трьох учасників організованої злочинної групи, в якій кожний мав обов’язки і виконував чітку роль.

Епізоди банди
За лютий, як розповіли в УБОЗі, ця злочинна група провернула три злочини. Спершу обікрали ломбард на Блюхера серед ночі. Злодії розбили скло і винесли дві тисячі гривень. А з перервою приблизно в тиждень вони здійснили два напади в масках: на другий ломбард і на нічний продуктовий.

- Якщо вже люди почали скоювати такі тяжкі правопорушення, то вони б не зупинилися, - говорять Геннадій Неприлюк з управління боротьби з організованою злочинністю обласної міліції. – Вони вривалися зненацька, і якби хтось із потерпілих вступив з ними у конфлікт, могли й убити. Прийшли зі зброєю, і могли її застосувати. Все тільки починалося.

В ломбард на Келецькій розбійники увірвалися, погрожуючи пістолетом, і відібрали в касира тисячу гривень готівкою й на 30 тисяч золотих та срібних прикрас. Потім - вломилися в цілодобовий магазин на перехресті Келецька-Ратушної ще й із гранатою і забрали з каси 700 гривень.

Ще один розбій був у червні минулого року. На автозаправній станції «WOG» на вул. Келецькій розбійники в масках видерли шухляду з грішми, в якій було трохи більше 500 гривень.

Далі були квартирні крадіжки. Розбійники вже працювали втрьох і обібрали дві квартири на Келецькій і по одній на Космонавтів, Пирогова, Фелікса Кона. А в кінці минулого року на останній квартирі, на Лялі Ратушної, куди злодії намагалися проникнути в обідню пору, їх взяли. Вдома був власник і повідомив у міліцію, що його двері хтось намагається відчинити.

Один у розшуку
За словами керівника відділу прокуратури області Владислава Джоса, учасники організованої злочинної групи заволоділи майном та коштами потерпілих на майже 290 тисяч гривень. На сьогодні організатор під вартою та ще з одним із спільників найближчим часом постануть перед судом, а третій учасник злочинної групи - у розшуку.
 

В прокуратурі області пояснили, як стала можлива втеча.

- Після затримання вказаним особам оголосили попередню підозру у вчиненні замаху на крадіжку з проникненням у житло, а при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за такою кваліфікацією дій підозрюваних суд зобов'язаний визначити, як альтернативу, розмір застави. У разі її внесення особа звільняється з під варти. Після застосування застави, яку по одній особі суд визначав двічі за різними злочинами, її було внесено у розмірі 117 тис грн, а підозрюваний звільнений з під варти, - розповідає начальник відділу прокуратури області Владислав Джос. - Організатор групи і ще один її учасник оскаржили рішення суду першої інстанції про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, який їм апеляційним судом області було замінено на домашній арешт. На цій стадії підозра у вчиненні злочинів у складі організованої групи фігурантам ще не була оголошена.

І поки слідство здобувало докази участі підозрюваних у вчиненні інших злочинів (проводились слідчі дії та експертизи, у томі числі молекулярно-генетичні, дактилоскопічні,трасологічні, комп'ютерно-технічні) та їх участь в організованій групі, «домашні» арештанти зникли з поля зору міліції.

- Обоє порушили умови перебування під домашнім арештом і зникли з місця постійного проживання, - каже Владислав Джос. - В подальшому організатора затримали, а ще одна особа до сьогодні перебуває в розшуку.


В УБОЗі уточнили, що організатора знайшли і затримали на початку березня. В кінці минулого місяця йому оголосили підозру вже у розбоях, скоєних в організованій групі, та змінили запобіжний захід на тримання під вартою. Також суд арештував другого учасника, що був під заставою. І їх не засудять, поки третього не знайдуть. А третій, за оперативними даними, переховується десь на території України, тому правоохоронці кажуть – скоро теж буде за гратами.    

Чому колишні міліціонери стають злочинцями
- Кожен колишній співробітник міліції знає, яким шляхом розкриваються злочини, що краще в рукавичках бути і скільки часу потрібно, якщо хтось викличе міліцію, для прибуття опергрупи на місце, - говорить співробітник УБОЗу Геннадій Неприлюк про те, чи допомагала освіта міліціонера екс-правоохоронцю, що зараз постане перед судом за крадіжки з розбоями. - Працівник міліції, який закінчив школу міліції, не має професії. Звільнився він з якихось причин з органів, і йде влаштовуватися, але його ніхто не візьме. Ти економіст? Ні. Бухгалтер? Ні. В комп’ютерній системі не орієнтуєшся? Ні. Крайній випадок – охоронець. Ймовірно, цей роботи після звільнення собі не знайшов, тому пішов злочинним шляхом.

Очолена колишнім міліціонером банда – це перша організована злочинна група, яку цього року передав до суду УБОЗ. У розробці має ще три провадження, в який йдеться про організовану злочинну групу.

А минулого року викрили, розслідували і передали до суду, за даними прокуратури області, п’ять організованих злочинних груп. Організацію однієї з них також приписують колишньому працівнику міліції.

RIA писала торік про викриття спецслужбою лабораторії з виготовлення амфетаміну та метамфетаміну в хаті на околиці Старого Міста. Виробництво психотропів, за даними слідства, облаштував колишній працівник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків міської міліції, а мережу збуту забезпечив місцевий ресторатор. У процесі розслідування до цієї кримінальної історії додали ще двох фігурантів – товариша і дівчину колишнього міліціонера, які нібито допомагали збувати амфетамін. Захисник екс-правоохоронця, адвокат Олександр Білошкурський говорить, що його підопічний своєї вини не визнає. Зараз суд оцінює докази, зібрані слідчими СБУ.

Відео дня


Читайте також:

Колишній міліціонер організував злочинну групу, яка крала і грабувала у Вінниці
Пограбований обмінник на 600—річчя зачинили на ремонт, бо там все розтрощене

Колишній міліціонер і діючий ресторатор тримали на Старому місті нарколабораторію
Підозрюваних в організації нарколабораторії на Старому місті відпустили з-під варти
Справа фен-лабораторії на Старому місті стала справою злочинної групи

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дарья

    Колишній міліціонер уже має навики, знає як замітати сліди, рукавички і т.д. Але як виявилось не достатньо навчився, що зловили його. Захотів легких грошей, отримав? По всій строгості його, закон має бути один для всіх однаковий.
  • Анонім

    цікава логіка: "Працівник міліції, який закінчив школу міліції, не має професії." так і бухгалтер не зможе працювати акушером чи адвокатом, якщо звільниться з роботи. мусори стають злочинцями на роботі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up