Рік в обіймах COVID: як ми у 2020-му переживали пандемію коронавірусу

Рік в обіймах COVID: як ми у 2020-му переживали пандемію коронавірусу
фото — mltpl.city
  • Починаючи з першого випадку захворювання в світі, ми розповідали вам про COVID-19.
  • У цьому тексті підсумовуємо все, що нам наразі відомо про це захворювання, про його історію та хронологію поширення у Вінниці. 

Уже майже рік тому в життя усього світу прийшла пандемія коронавірусу. Зараз, наприкінці 2020-го, більшість з нас вже розуміють, які симптоми і наслідки цієї небезпечної хвороби. Коли ж весною з'явилися перші хворі в Україні багато вінничан вірили, що у наше місто коронавірус не потрапить. Проте, все за-порядком. Далі — хронологія того, як пандемія потрапила у наші звичні життя і стала їх частиною. 

У січні — запевняли, що область готова до спалаху захворювання

Насамперед пояснимо, коронавіруси — це велика родина вірусів, які можуть спричиняти як легкі захворювання, на кшталт застуди, так і серйозні — атипова пневмонія. Захворювання, спричинене новим штамом, отримало назву COVID-19 (Corona Virus Disease 19).

Коли саме з’явився цей вірус — достеменно невідомо. Досі немає точних даних про те, звідки поширився вірус. Першою датою, коли зафіксували COVID-19 у Китаї, вважають 17 листопада 2019 року. 

Відео дня

В Україні, зокрема Вінниці, активно починали говорити про коронавірус наприкінці січня. Тоді, 29 січня, ми писали текст у якому директорка Департаменту охорони здоров'я Вінницької облдержадміністрації Людмила Грабович, пояснювала, що коронавірус — це звичайний вірус ГРВІ, який мутує кожен рік. Пацієнтів з підозрою на це захворювання лікуватимуть в інфекційному відділення лікарні №1 у Вінниці. Тоді ніхто ще навіть близько не уявляв, що весь рік ми будемо жити в умовах пандемії. 

У лютому — зустрічали українців з Китаю і з продажів пропали маски

Вже всередині лютого вся країна бурхливо обговорювала приїзд українців з Китаю, адже у Ухані тоді люди активно хворіли на новий вірус. І 18 лютого, Україна отримала дозвіл на здійснення польоту спеціальним рейсом з міста Ухань, аби доставити українців, які знаходяться на території Китаю, додому. Деякі українці відреагували на це негативно. 

Всіх пасажирів літака доставили на територію медичного центру Національної гвардії України Нові Санжари в Полтавській області, а там з ночі не стихали протести місцевих. Останні не хотіли не пускати сюди евакуйованих з Китаю співвітчизників, заблокували дорогу та під’їзди до медичного центру Нацгвардії. 

У той же день вінницьким медикам вже пояснювали, як виявляти та лікувати новий вірус. Паралельно в аптеках міста вже з'явився дефіцит на маски, які піднялися у ціні. 

Весна стала початком затяжної пандемії та вінничани почали активно хворіти

В Україну коронавірус вперше прийшов в сусідню область. Хворобу 3 березня виявили у мешканця Чернівецької області. Тоді головний санітарний лікар говорив, що у кожній області будуть працювати не менше двох бригад екстреної допомоги, які стануть першими виїжджати на такі випадки і транспортувати хворих в спеціальні установи. Тоді в Україні налічувалось 12000 ліжок для інфікованих, а також 2500 боксів в інфекційних відділеннях. 

Того ж дня ми робили експеримент: пройшлися міськими вулицями, проїхались громадським транспортом, зайшли в магазини у масці. Зараз для нас маска невід'ємна частина життя, а тоді реакцію оточуючих людей була неприємною, наша журналістка помічала на собі дивні погляди. 

Після першого випадку захворювання Кабмін створив новий сайт, у якому дав відповіді на основні питання про COVID-19. До слова, інформація там актуальна і досі оновлюється. 

А 12 березня через коронавірус по всій Україні оголосили карантин. Спочатку казали, що діятиме він лише до 3 квітня. Проте пандемія внесла свої корективи. Вже наступного дня вперше в Україні в сусідній області від коронавірусу померла жінка 13 березня. У цей же день у Вінниці зафіксували першу підозру на COVID-19.

Карантин вніс багато змін, які тоді для нас були зовсім не звичними. Насамперед закрили навчальні заклади, кордони України, рекомендували церквам перейти у онлайн та заборонили будь-які масові заходи. Проте вже з 23 березня карантин посилили. Далі впродовж всієї весни карантин все посилювали, щораз додаючи інші обмеження. Весною в Україні припинили рух всіх поїздів та електричок, а люди призвичаїлися щодня моніторити ситуацію з коронавірусом та ходити всюди в масках.  

Проте карантин згуртував людей: активісти збирали засоби дезінфекції, шили безкоштовні маски, довозили на роботу та робили багато інших добрих справ. 

Станом на 1 квітня усього в Україні було зафіксовано 20 летальних випадків від COVID-19. А на території Вінницької області зареєстровано 49 випадків. Тоді у МОЗ очікували пік пандемії на середину квітня. 

Весь квітень ми теж просиділи вдома, святкуючи Великдень онлайн. У Вінниці щодня починали з'являтися хворі і навантаження на лікарів ставало все раз важче. 

У травні на Вінниччині вже були зафіксовані перші смерті від COVID-19. А з 22 травня до 22 червня в Україні діяв так званий «адаптивний» (локальний) карантин. Це означає, що в разі загострення епідеміологічної ситуації в окремих регіонах, обмежувальні заходи буде посилено саме там, а не по всій країні. Станом на 30 травня у нашій області було 981 випадок зараження і в цей час вперше говорили про послаблення карантину влітку. Проте кількість хворих щораз зростала, а економіка зазнавала краху. 

Влітку — їздили відпочивати і водночас збільшували статистику захворюваності

Карантин з початку літа таки послабили, але от масковий режим не послабили. Відпочинок цьогоріч теж змінився: за кордон виїжджати далеко не всі ризикували, і у деяких країнах були закриті кордони, а на території України оголосили ряд правил, яких потрібно було дотримуватися. 

Впродовж літа ми продовжували писали історії людей, які хворіють , аналізували, як високопосадовці не дотримуються правил карантину та як живеться людям у пансіонаті для літніх. 

У липні ж карантин знову посилили і тепер ресторани та клуби могли працювати лише до 23.00 і до 31 серпня продовжили адаптивний карантин в Україні, коли країну поділили на «кольорові» зони.

У серпні пацієнтів з Вінниці вже починали везти лікувати в обласні та районні лікарні. У цей же час все частіше з'являтися тексти із заголовками: «Новий антирекорд», а школи готували до нового навчального року з масками і антисептиками. 

На серпневій сесії міської ради було виділено 26 мільйонів гривень для забезпечення всіх медичних закладів міста Вінниці необхідним устаткуванням, засобами індивідуального захисту та ліками, щоб підготуватися до другої хвилі коронавірусу. Саме тоді ми вже починали готуватися до другої хвилі.

Серпень у карантинній Вінниці також відзначився урочистим відкриттям фонтану «Рошен». Хоча людей просили бути в масках та тримати дистанцію, проте за нашими спостереженнями переважна більшість нехтувала правилами — кілька тисяч людей були на святкуванні без концерту, але з п’ятим президентом України Петром Порошенком. Протягом наступних 14 днів був спалах захворюваності — +598 захворілих.

Восени — вчилися в умовах пандемії і продовжувала зростати кількість хворих

У школах запровадили суворі правила, а якщо хтось з дітей чи вчителів захворів, то клас відправляли на самоізоляцію. Проте святкування Дня знань в умовах карантину не сильно відрізнялося від того, як святкували 1 вересня зазвичай. Людей на лінійках було багато, а от захисних масок на обличчях, які в теорії мають забезпечувати мінімальний захист від вірусу, вкрай мало. Від цієї дати статистика йде вгору — від 50 до 100 нових випадків у області фіксують в області щодоби. Вінниця 14 вересня перейшла з «жовтої» до «помаранчевої» зони карантину.

Станом на кінець вересня на Вінниччині в 19 опорних лікарнях розгорнули 1197 ліжок для лікування хворих на коронавірусну інфекцію. У лікарнях починався колапс

Країну все ще ділили на зони і наша область зазвичай була у «помаранчевій» або «жовтій». У місті почали перепрофільовувати інші медзаклади, як, наприклад, пологові під лікарні для лікування коронавірусу. 

Уже в жовтні говорили про продовження карантину до кінця року і розгортання ліжок в екстреній ситуації в спортзалах. В країні ж цифри смертності за добу почали перевищувати сотню. 

Для того, щоб зменшити цю статистику уряд вирішив впровадити карантин вихідного дня. Проте підприємці та ресторатори зреагували на це рішення різко негативно. У листопаді також затвердили штрафи за відсутність маски у громадському місці, а у вінничан почали з'являтися ще нові наслідки коронавірусу — «тривалий ковід».  

Також у цей же час почали говорити про запровадження повного локдауна в Україні на період свят. На кінець осені в області зафіксували 19 тисяч 479 випадків захворювань на коронавірус. 

Новий рік без ялинки та очікування локдауну

Вже на початку грудня нам стало відомо, що жорсткий карантин вводиться з 8 по 24 січня. Детальніше про правила можна дізнатися ТУТ. 

У цьому ж місяці у Вінниці запустили нову допомогу для хворих на «ковід» — пакунок пацієнта. Тисячу наборів з вітамінами та побутовими речами, які потребують пацієнти з «ковідом», розвозять у 23 опорні лікарні Вінницької області.

А Міністр МОЗ Максим Степанов розповів про вакцинацію проти COVID-19 в Україні. Першими вакцину отримають медики, військові та освітяни. До груп ризику увійшли  люди, які живуть чи працюють в інтернатах або будинках для осіб похилого віку тощо, працівники соціальної сфери, хворі віком від 60 років, які зареєстровані та проживають у районі обслуговування лікувальних закладів. 

Вакцинування проти COVID-19 в Україні розпочнеться в кінці першого - на початку другого кварталу 2021 року. Країна тоді отримає близько 8 мільйонів доз вакцин.

Перед Новим Роком українцям повідомили ще одну «позитивну» новину — у Великій Британії виявили новий штамп коронавірусу. До слова про Новий рік, ми святкуємо його без ялинки в Центральному парку, а усі новорічні святкування перенесли в онлайн.

Станом на сьогодні, 30 грудня, виявили 7 тисяч 986 нових випадків по країні, з них 163 на Вінниччині. Проте загалом за час пандемії в Україні одужало — 698 190 осіб. 
 

Читайте також: 

Під час прогулянки містом. ТОП-10 місць у Вінниці, де можна зробити новорічну світлину

«Весна нам так підморгує». Розповіли, яку погоду чекати у новорічну ніч

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Рябоконь

    Сплошний обман у 2020 році та знущання з людей . ки правят
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі Від читача 19:25 Допоможіть зібрати резервні підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України. 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up