Пропали з продажу і подорожчали. Чому медичні маски у Вінниці стали дефіцитом

Пропали з продажу і подорожчали. Чому медичні маски у Вінниці стали дефіцитом
  • Медичні маски у Вінниці стали дефіцитом. За даними системи пошуку ліків tabletki.ua у місті залишилось лише дві аптеки, в яких маски є у продажу.
  • В одній із рекомендованих аптек маски вже закінчились, в іншій сказали, що коштують вони тепер по 10 гривень.

Про те, що у Вінниці зникли одноразові медичні маски ми дізнались випадково. Планували зняти відео про те, як правильно одягати та носити маску, але не змогли їй купити.

Дефіцит медичних масок

Загалом ми обдзвонили та обійшли близько десятка аптек по місту та всі аптеки в районі лікарні Пирогова.

— Нічим не можемо допомогти, останні маски продали кілька днів тому, — розповідають в аптеці мережі «Авіцена» на території лікарні. — Все, напевно, тому, що такі маски виробляються в Китаї, а в нас їх лише перепаковують. Китайцям зараз вони потрібніші. Можете взяти марлеві, вони дорожчі, але якісніші.

Відео дня

В іншому аптечному кіоску, неподалік лікарні, фармацевт розповіла, що люди про маски запитують настільки часто, що їм набридло розповідати, що їх немає. Почувши, що ми обійшли стільки аптек та кіосків, фармацевт зацікавилась і вирішила допомогти. Вона направила нас до аптеки мережі «Фармавін», що на Блока. Мовляв, сьогодні зранку чула, що там були якісь залишки. На Блока нам пощастило купити дві останні маски. Коштували вони по 4 гривні 70 копійок.

«Це при тому, що буквально недавно можна було купити маски по 70 копійок за штуку, тобто, ціни вже злетіли в кілька разів. І буде ще дорожче, тому що запаси масок в Україні стрімко тануть. Не виключено, що незабаром їх і зовсім доведеться самим шити», — прокоментував нестачу масок в Україні сайту strana.ua голова громадської організації «Медичне право в Україні» Віктор Сердюк.

Вірус та страх

Причин ажіотажу з масками декілька. Вінничани, як і загалом українці, піддались на «страшилки» щодо короновірусу з Китаю, постачальники підняли ціни.

— Нам прийшли звичайні медичні маски, але коштують вони по 10 гривень, — розповідає у телефонній розмові працівниця мережі «Техмедсервис-ТМС». — Ми самі шоковані від таких цін, але це залежить від постачальника, а не від нас.

У міських муніципальних аптеках масок ми знайти також не змогли.

— Маски закінчились тиждень тому, але нам пообіцяли, що мають завезти, — розповідає в телефонній розмові завідувачка муніципальною аптекою на Соборній Ольга Кульчицька. — Щодо цін, поки не знаємо, сподіваємось, що вони не підвищаться.

В інтернеті маски не зникли. Купити їх можна не за старою ціною по гривні-дві, а вже по чотири гривні та гуртом.

Наприкінці січня бізнесмен та співласник мережі «Медтехніка» Олексій Давиденко написав на своїй сторінці у Фейсбук про небувалий ажіотаж навколо медичних масок:

«Якесь божевілля. З понеділка у нас почалася гонитва за масками і термометрами. Тільки за останній тиждень і тільки в одного великого українського оптовика купили 1,5 мільйона медичних масок. У мирний час — це річний обсяг продажів медичних масок в нашій країні.

У мирний час, одна маска коштує в закупівлі на опті 30 копійок, в середині минулого тижня ціна вже була 50 копійок, в цей понеділок ціни за опті виросли до 70 копійок, а сьогодні у деяких оптовиків сміливо перевалили за 1 гривню / штука.

Повторюється істерія часів пташиного грипу. Тільки за один вчорашній день в мережу наших магазинів надійшло замовлень більше ніж на 5'000 медичних масок. У мирний час, це тримісячний обсяг продажів масок в нашій мережі. В даний момент. У більшості імпортерів і оптовиків масок або вже немає взагалі, або в мізерних залишках. З такою швидкістю скупки українцями масок, ще через пару тижнів їх може в комерційній мережі не залишитися взагалі. І це при тому, що на даний момент в Україні не зареєстровано жодного офіційного випадку виявлення китайського коронавируса 2019 nCoV.

Колеги зателефонували в Узбекистан. Там стоїть завод з виробництва одноразових медичних виробів і масок в тому числі. Там масок немає і найближчі 3 місяці не буде — узбецький завод повністю працює зараз на Китай.

Подзвонили в Китай. Про маски навіть не розмовляють — самі шукають по всьому світу. І готові везти літаками. Ось так. Смішне по своїй банальності і простоті виріб в один момент знову стало дефіцитом.

Ну добре Китай. Там то хоч зрозуміла причина цього дикого попиту перевищує пропозицію. А у нас то звідки ця паніка — на сьогодні немає ні приводу ні передумов. Чесно кажучи, з таким попитом і ажіотажем на випередження, мені навіть страшно собі уявити, що буде якщо не дай Бог виявлять хоч один випадок цього вірусу в Україні.

Люди. Тримайте себе в руках. Не треба брати по 100 штук в одні руки. Не давайте спекулянтам на собі заробити. Вам ці маски в такій кількості не потрібні. І якщо ви раптом не знаєте. Маски потрібні в першу чергу тим хто хворіє, а не здоровим. Так що бережіть нерви і гроші».

Ми також зателефонували у кілька найпопулярніших місцевих аптечних мереж, щоб отримати коментарі від постачальників. Але відповіді поки не отримали.

Опитування

Чи маєте ви прозапас медичну маску?


 

Читайте також:

«Так ми знущаємось з власного організму» Вінничани про те, чи дотримуються посту

«Не лікуйте дітей у шаманів» Лікар-ортопед про дитячу поставу та як її виправити

«В інтернеті все точніше» Вінничани розповіли про довіру до прогнозів погоди

Чи добре ви знаєте історію вінницьких вулиць? Кросворд

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (63)
  • женя зянько

    Кому война ,а кому мать родна.
  • Светлана Крутських

    Купувала  обисто 2 маски по 10 грн.ті,що були по60 коп. Ще й у соц. Аптеці...цьому має бути ,якесь пояснення,що виробництво зупинилось????
  • Iurii Iordanov

    да обман масок в интернете реально нет.предложения есть а масок нет.какие.0.70грн??? по 6-7 грн купить не возможно.Украина готова!!!

    Инна Галантюк reply Iurii Iordanov

    Iurii Iordanov я ще за сім гривень вчора купила)
  • Vladimir Mudrytski

    На беде всегда наживаются, а почему масок нет, продали в Европу за нормальные деньги!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:01 Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви 10:00 ТОП-50 німецьких фраз і слів: емоції, почуття, сім'я, захоплення (новини компаній) 09:45 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 09:11 Вінниця сьогодні прощається із 26-річним військовим Артуром Доміновим Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 09:11 На «зебрі» по Пирогова збили дівчину. Утворилася тягнучка 08:28 Сьогодні вітаємо Зою та Романа. Історія та прикмети 2 травня 21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up