«Не лікуйте дітей у шаманів» Лікар-ортопед про дитячу поставу та як її виправити

«Не лікуйте дітей у шаманів» Лікар-ортопед про дитячу поставу та як її виправити
  • Зниження рухливості, час проведений за гаджетами та шкільною партою, погано впливає на дитячу поставу.
  • Що робити, якщо дитина почала сутулитись, як сформувати правильну поставу та чому сколіоз не лікується за кілька сеансів.
  • Поговорили з лікарем-ортопедом вищої категорії Вінницької обласної дитячої лікарні з 49-річним стажем Іваном Зябченко.

Постава людини починає формуватись з 6 - 8 років і триває до 17 - 21 року. Порушення правильного формування може призвести до серйозних наслідків: сколіози, кіфози, лордози, які у свою чергу викликатимуть болі в спині, дискомфорт та порушення з боку внутрішніх органів. Тому чим раніше батьки задумаються над здоров’ям школяра, тим більших проблем можна уникнути, запевняють лікарі.

— В середньому у четвертої частини дітей, які приходять до нас на прийом ми діагностуємо ті чи інші порушення, — розповідає лікар-ортопед Іван Зябченко. — На мою думку, якщо сьогодні у будь-якій школі перевірити дітей у 5–11 класах, відхилення від правильної постави ми виявимо у 40 % дітей.

Як виявити проблеми з поставою

Щоб виявити відхилення у дитячій поставі, не обов'язково звертатись до спеціаліста. Це можна побачити в домашніх умовах. Потрібно поспостерігати за тим, як дитина сидить та стоїть.

Відео дня

— Роздягніть дитину до трусиків, поставте рівно на килимок, — розповідає лікар. — Подивіться чи рівні у неї плечі, чи не одному рівні лопатки, зверніть увагу на трикутник талії. Потрібно звертати увагу на співвідношення, це найголовніші ознаки.

Якщо є хоч невелике відхилення, потрібно починати профілактувати та не допускати розвитку. Важливо не допустити у дитини розвитку сколіотичної постави.

Ніякого самолікування

На тему корекції постави можна знайти багато літератури та відеороликів. Проблема в тому, що ці поради часом не фахові і навіть навпаки — шкідливі. Часто вони не мають наукового підґрунтя і базуються на домислах не кваліфікованих авторів. 

– Часто буває автор просто так вирішив і дає відверто шкідливі рекомендації. — розповідає лікар. — Наприклад, якщо дитина горбиться, рекомендують займатись на перекладині. Але цього категорично робити не можна. Вправи на турніку лише погіршать стан дитини. Є спеціальні комплекси вправ, які направлені на ізоляцію спинних м’язів. Потрібно виключити розтягування.

— Я завжди навожу такий приклад: якщо я за професією лікар, відкрию інтернет і захочу відремонтувати комп’ютер, з цього нічого хорошого не вийде. Так само, як і з того, що програміст прочитає про корекцію постави і почне давати рекомендації.

Тому, якщо ви запідозрили у дитини проблеми з поставою — краще зверніться до спеціаліста.

Не ходіть до «шаманів»

За словами Івана Зябченко, часто можна зустріти рекламу спеціалістів, які обіцяють вилікувати у дітей відхилення від правильної постави за кілька сеансів.

— Вони кажуть: «прийдеш на 10–12 сеансів і все пройде», — розповідає лікар. — Я називаю таких спеціалістів шаманами, людьми без лікарського підходу.

Часто таке лікування може продовжуватись, поки у пацієнтів не закінчаться гроші.

— Якось приходили до мене пацієнти і розповідали, що ходили на прийом до такого лікаря, — розповідає Іван Зябченко. — Мовляв ви нам говорили, що у нас 2–3 ступінь сколіозу, що вирівняти важко, потрібно хоча б зупинити, щоб не дійшло до операції. А спеціаліст в іншому місці каже:«Походи до нас і я тебе вилікую». Я взяв дозвіл з Департаменту охорони здоров'я для перевірки і пішов подивитись.

Виявилось, що прийом вінничан там проводила жінка, у якої не було сертифіката і вона не мала прав займатись ортопедичним лікуванням.

— Виявилось, що вона закінчила двотижневі курси масажу для домогосподарок. Вона почала плакати, жалітись, що у неї двоє дітей, що їх потрібно годувати, — розповідає лікар. — Сертифікат великий, з великою печаткою, кольоровий щоб його можна було вішати на всю стіну. Коли приходять дорослі на масаж — це їхні рішення, але не потрібно займатись дітьми. Після цього я не чув, щоб вона займалась лікуванням.

Як зберегти правильну поставу

Запобігати розвитку сколіотичної постави у дитини набагато простіше, ніж лікувати її, запевняє лікар. Для цього потрібно дотримуватись кількох простих правил.

Не носити важкий рюкзак

Рюкзак дитини не має перевищувати 10 % її ваги. Тобто, якщо дитина важить 30 кілограмів, вона не може носити рюкзак понад три кілограми.

— Батьків, які приводять до мене діток з першими симптомами викривлення, я найперше запитую, яка вага рюкзаків чи портфелів їх дітей, — розповідає лікар. — Зазвичай виявляється, що дітям складають рюкзаки вагою 6–7 кілограмів. Для того щоб нести таку вагу, дитині потрібно зігнутись. З цього починаються проблеми з хребтом.

Тверда постіль, або ортопедичний матрац

Для збереження правильної постави найкраще підходить тверда постіль: щит, матрац, невисока подушка, або, найкращий варіант, ортопедична постіль.

— Не потрібно стелити дитині перини, класти її на ліжко з пружинами чи сіткою, — каже лікар. — Це все для дітей не підходить.

Зменшити час за комп’ютером

Зменшення рухливості та «завмирання» в одній позі погано відображається на здоров'ї дитини.

— Коли дитина сидить — м'язи не працюють, — каже лікар. —  Я завжди порівнюю положення хребта та положення нашої телевежі. Коли всі канати натягнуті і за ними слідкують — вона рівна. Лише уявіть собі, якщо ми їх відпустимо, вона зігнеться. 

Як лікують порушення постави

Якщо в дитини порушилась постава — їй потрібно підтримати тонус м’язів. Швидше за все, це довготривалий процес і якщо перестати займатись, все може повернутись.

— Все залежить від ступеня сколіозу та від віку, — розповідає лікар. —  Якщо дитині 10–11 років ми застосовуємо спеціальні корсети. Вони фіксують та дають корекцію. Після 15–16 років — наше головне завдання зафіксувати та не дати збільшуватись цій деформації та зменшити болі. Вирівняти її ми вже не можемо. В особливих важких випадках, сколіоз 3 — 4 ступені показане оперативне втручання.

Що можна зробити самостійно

Для профілактики порушення постави лікар-ортопед рекомендує своїм пацієнтам робити спеціальні комплекси вправ.

— Їх потрібно робити кожного дня. Не тоді, коли дитина йде в школу і поспішає, — каже лікар. — Дитина приходить зі школи, їсть, відпочиває три години. І лише після цього можна 15–20 хвилин позайматись цими вправами, щоб потрібні м’язи привести в тонус. Не треба робити їх одразу всі. Чергуйте по кілька вправ та комбінуйте. Головне – займатись частіше.

Читайте також:

Вінниця в еміграції: Канада. «Місцеві дивуються нашим застіллям та пирогам»

«Все скуплять іноземці» Вінничани про те, чи потрібен нам ринок землі

Чи добре ви знаєте історію вінницьких вулиць? Кросворд
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Светік Якубенко

    Як можна записатись на прийом
  • Нелля Зябченко

    Зябченко І.С.приймає пацієнтів у Вінницькій обласній дитячій лікарні.Поліклініка,каб.№311.
  • Natik Natik

    Цікаво, а в якій лікарні працює цей лікар?

    Нелля Зябченко reply Natik Natik

    Працює у Вінницькій обласній дитячій лікарні,поліклініка,каб.311.  Зябченко І.С.

    Ольга Рубинова reply Natik Natik

    Татьяна Юрчак он принимает  Альтамедике

    Нелля Зябченко reply Ольга Рубинова

    У Альтамедика,Зябченко І С не приймає.А приймає,у Дитячій обласній лікарні,м. Вінниця,Хмельницьке шосе,108.

    Татьяна Юрчак reply Natik Natik

    Olga  Rubinova  де приймає Гончарук?

    Татьяна Юрчак reply Natik Natik

    Нагадайте будь -ласка ініціали Гончарука і де він  приймає.

    Ольга Рубинова reply Natik Natik

    Рекомендую только Гончарука

    Ольга Рубинова reply Natik Natik

    Нам его поставленый диагноз в 3 месяца и 5 лет не подтвердили,и что касаемо его профессионализма, то я не уверенна...это я вам в мягкой форме пишу...Диагнозы какие ставят врачи ,а потом прописывают шину и босоножки (на несуществующий диагноз)...

    Татьяна Конарева reply Natik Natik

    Про рюкзаки надо читать лекции в школах!!!

    Юлія Манжурова reply Natik Natik

    Дуже гарний лікар👍

    Natik Natik reply Natik Natik

    Наталія Засієнко-Риженко дякую

    Наталія Засієнко-Риженко reply Natik Natik

    Natik Natik дятяча обласна

keyboard_arrow_up