«Вже завтра ми не закриємось»: як перепрофілюють перший пологовий на лікування COVID-19

«Вже завтра ми не закриємось»: як перепрофілюють перший пологовий на лікування COVID-19
фото ілюстративне
  • Через збільшення кількості хворих на коронавірус у Вінниці вирішили перепрофілювати перший пологовий будинок для лікування вінничан, хворих на коронавірус. 
  • Вінницькі матері повстали проти такого рішення. У соцмережах вони запустили флешмоб «Залиште пологовий жінкам», а сьогодні, 9 жовтня, виходили протестувати під стіни міської ради. 
  • Поговорили з директором першого пологового, аби він розповів, що чекає на медзаклад. 

 

Вінницька міська рада ухвалили рішення задіяти частину першого пологового будинку для лікування пацієнтів з коронавірусом. Водночас жіночу консультацію з окремим входом розмістять у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №3. Про це повідомили сьогодні, 9 жовтня, на позачерговому засіданні сесії міської ради.

Чимало вінницьких матерів категорично проти такого рішення. У рамках організованого у соцмережах флешмобу «Залиште пологовий жінкам» вони опублікували вже десятки дописів, у яких обурюються через перепрофілювання медзакладу. 

Відео дня

«Я категорично проти закриття, чи перепрофілювання пологового №1. Як колишній працівник відділення новонароджених, я вкрай обурена рішенням влади. Цей заклад подарував мені мого синочка, мого племінника. Також допоміг мені здобути найцінніші знання та практичні навички у догляді та роботі із новонародженими дітками: як здоровими, так і вкрай важких станах. Я медик за освітою та за покликанням, і я категорично проти. Пологовий повинен працювати!», — пише одна з учасниць флешмобу «Залиште пологовий жінкам» Інна Мороз. 

Ми поспілкувалися з директором медзакладу Олександром Банахом, який розповів, як буде відбуватись перепрофілювання. 

«Інфекційний стаціонар на 110 ліжок»

— Враховуючи тенденцію зростання коронавірусу, міська влада розглядала питання про збільшення «ковідних» ліжок для нашої громади. По всім вимогам у Вінниці залишився лише один заклад з технічними можливостями приймати хворих на коронавірус. Це наш перший пологовий, — розповідає Олександр Банах. — Перша міська лікарня повністю перепрофілювалася в «ковідну», крім того на її території знаходиться кардіодиспансер. Третя міська лікарня теж повністю переходить на лікування хворих на коронавірус. Попри це, кількість ліжок у нас дуже обмежена. Тому прийняли рішення на сесії міськради про те, що ми залишаємось першим пологовим будинком з наданням акушерської допомоги всім підтвердженим випадкам на коронавірус.

За словами директора, у них є два поверхи, де знаходиться патологія і гінекологія, які практично зовсім не використовують через пандемію. Тому частина цих приміщень буде переобладнана для інфекційних хворих загального терапевтичного профілю. 

— У висновку в нас вийде інфекційний стаціонар на 110 ліжок і плюс акушерський стаціонар, — коментує керівник медзакладу. — Жіноча консультація буде фізично переведена в Центр первинної медико-санітарної допомоги №3. У цьому медзакладі ми будемо приймати лише хворих на коронавірус. На другому поверсі у нас буде акушерський стаціонар, де будуть народжувати хворі на коронавірус жінки. У нас є можливість відмежувати потоки. 

За словами директора пологового, така ситуація виникла через стрімке поширення коронавірусу. Каже, люди просто фізично не мають, де лікуватися, і вінничан везуть у райони. 

— Розглядали саме наш медзаклад, бо у нас є централізована подача кисню. Вона готова, але потрібно трішки довести до ладу, — говорить Олександр Банах. — У матерів були питання: «Чому не у другому пологовому відкривають стаціонар, а в першому?». Відповідь на нього проста: другий пологовий не має кисневої магістралі, а працює на балоновому кисні. Крім того, вони знаходять у великому житловому районі, а ми поруч з іншими медичними закладами, далеко від житлових приміщень. 

«Завтра ми не закриємось»

— Зараз ми працюємо у штатному режимі, але починаємо підготовчі роботи до перепрофілювання. Останнє відбудеться тоді, якщо ті потужності, які є у Вінниці, будуть вичерпані. Нас не закривають, — наголошує директор. — Підготовка до перепрофілювання закладу тривала. Це не буде завтра чи післязавтра, і навіть не через два тижні. Ми будемо готуватися: завозити меблі, купувати апарати ШВЛ і іншу необхідну апаратуру та медикаменти. Було б добре, щоб до листопада ми вже були готові. Якщо вірус не буде розповсюджуватися, то міська рада передивиться це рішення. І ми будемо працювати, як працюємо зараз. 

За словами Олександра Банаха, якщо все-таки їм доведеться переходити на лікування виключно хворих на коронавірус, то всіх породіль попередять про ці зміни. Тих породіль, які мали народжувати у першому пологовому, переведуть у інші заклади: «Центр матері та дитини» чи в обласну лікарню Пирогова. 

— Я з повагою ставлюся до наших вінницьких матусь, але коронавірус дуже стрімко поширюється. Мені зрозуміло, чому влади робить такі кроки. Хтось з мого колективу розуміє, а хтось — ні. Людям завжди важко міняти свій уклад життя, — каже директор пологового. — Я підтримую свій колектив, який зараз занепокоєний. Але я, як лікар, усвідомлюю те, що ці кроки роблять для того, щоб у нас не була така ж ситуація, як у Італії чи Іспанії. Щоб у нас хворих на коронавірус не клали у спортзалах. Епідеміологи говорять, що епідемія піде швидко вгору і ми маємо бути до цього готові. 

За словами Олександра Банаха, після того, як пандемія закінчиться вони зроблять ремонт і відновлять свою роботу, як пологовий будинок. А поки — потрібно сприймати нові реалії.  

 

Читайте також:

Від 8 до 15 тисяч. Медикам, які працюють на «ковідній передовій», виплатять надбавки

Одна смерть та 134 нових випадки. Дані про COVID-19 по Вінниці та районах

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Юлия Остапенко

    Склалось таке враження, що медперсонал першого пологового будинку перетворився на Нові Санжари, створюючи негативні протести
  • Юлия Остапенко

    Склалось таке враження, що медперсонал першого пологового будиноку перетворився на Нові Санжари, створюючи негативні протести
  • Олександр Юрійович

    Жах
  • И.С.

    Предлагаю размещать больных в миськраде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up