«Тестуватись хочуть всі». Як працює бригада медиків, що виїжджає на коронавірус

«Тестуватись хочуть всі». Як працює бригада медиків, що виїжджає на коронавірус
  • Про чергування у змінах, підвищені рівні ризику та відповідальності, а також чому зараз медикам важливо бути трішки психологами.

  • Поговорили з лікаркою Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Маєю Колеснік, яка працює у мобільній бригаді, що виїжджає на виклики до хворих з підозрою на коронавірус.

Мобільні бригади, що тестують містян на зараження коронавірусом SARS-CoV–2 вдома, почали працювати Вінниці після впровадження карантину.

У нашому Центрі зараз працюють дві мобільні бригади, які виїжджають до хворих на коронавірус, — розповідає медична директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Олена Кощеєва. — Мобільні бригади виїжджають на виклики до хворих з ознаками гострого респіраторного захворювання. Виклики отримуємо зі швидкої допомоги, від сімейних лікарів або безпосередньо від пацієнтів, які повідомляють у реєстратуру про те, що у них з’явився кашель, нежить та температура.

Виїжджають по троє

У мобільній бригаді працює троє людей: водій, медична сестра та лікар. На кожен виклик бригада одягається у нові захисні костюми. На виклик виїжджають на окремому автомобілі.

Відео дня

— Водій теж одягається у захисний костюм, тому що бувають випадки, коли хворого потрібно госпіталізувати, й ми перевозимо його на своїй машині, — розповідає лікарка Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Майя Колеснік.

За словами лікарки, вінничани добре дотримуються карантинну, тому з перехожими доводиться зустрічатись нечасто.

— Ми помітили, що добре спрацювали керівники ОСББ, — каже лікар. — Біля багатьох під’їздів висять одноразові рукавички, видно, що під’їзди обробляються. Про це розповідають і самі пацієнти.

До хворого заходять медсестра та лікар. На виклик беруть з собою ящик-аптечку для надання невідкладної допомоги. Там знаходиться пульсоксиметр, тонометр та швидкі текти на визначення коронавірусу.

Оглядають та розпитують

Приїжджаючи на виклик лікар оглядає хворого, визначає важкість його стану і необхідність госпіталізації.

— У першу чергу ми збираємо анамнез: скільки часу людина хворіє, чи були контакти з хворими на коронавірус, чи виїжджали за межі країни та інше, — розповідає лікар Майя Колеснік. — Оглядаємо хворого, розпитуємо про динаміку захворювання і відповідно оцінюємо підозру на COVID-19.

Якщо лікар бачить підстави для тестування хворого, він робить швидкий тест.

— У лунку тесту додаємо краплина крові, зверху капаємо розчинник, — розповідає лікар. — Далі дивимось на контрольну смужку, яка вказує на те, що тест дійсний та працює. Якщо висвітлюєтеся друга смужка — це говорить про те, що тест позитивний. Якщо її немає — негативний. На моїй зміні поки всі тести були негативними.

Якщо у пацієнта виявили коронавірус і він у важкому стані, його госпіталізують. В іншому разі хворого залишають на самоізоляції та передають на контроль сімейному лікарю. У разі погіршення стану знову викликається мобільна бригада. Про те, як правильно лікуватись на самоізоляції читайте тут.

— Наш Центр виявив  46 хворих на COVID-19, — розповідає медична директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Олена Кощеєва. — Всі вони не мають показів до госпіталізації та лікуються в самоізоляції під наглядом сімейного лікаря. Сім пацієнтів, які обслуговуються у нас, вже вилікуватись. Це ті, які захворіли ще з самого початку введення карантинних заходів у Вінниці.

Перевіряють лікарів

Після повернення бригади, захисні костюми, в які була одягнена бригада, утилізуються.

— У нас є спеціальна ємність, куди після приїзду ми складаємо всі одноразові речі. Дезінфікуємо, передаємо далі на утилізацію, — розповідає лікар Майя Колеснік. — Машина також дезінфікується. У водія є всі необхідні дезінфікуючі засоби.

Працівників бригади щотижня проходять тести на Covid-19. З початку пандемії, у Центрі захворіли двоє лікарів.

— Перший лікар, що захворів на коронавірус, не мав жодних клінічних проявів хвороби, — розповідає Олена Кощеєва. — Хворобу виявили під час обов’язкового тестування експрес-тестами. Зараз цей лікар перебуває на самоізоляції, й в нас немає жодного занепокоєння про стан його здоров’я. Другий лікар, який теж починав працювати у цій бригаді, захворів на пневмонію. Ми набрали його матеріал для тестування, але результатів поки немає.

Тестують двічі

Існує два види тестів на коронавірус: експрес-тести та тести методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Експрес-тести визначають наявність антитіл до вірусу в крові, а не власне присутність вірусу. Цей метод вважається не дуже точним, оскільки антитіла наш організм починає виробляти не з першого дня інфікування хворобою, а в її розпал — у випадку Covid-19 це приблизно 5–7 день. Але в будь-якому випадку вірогідність виявлення захворювання при перевірці експрес-тестом не є стовідсотковою і його результати обов’язково потрібно підтвердити з допомогою ПЛР. Як мінімум тому, що тестування може припасти на період, коли організм хворого ще не встиг виробити антитіла.

— Експрес-тести на коронавірус обов’язково перевіряються, — розповідає медична директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Олена Кощеєва. — Тобто для того, щоб сказати чи є у людини Covid-19 чи немає, потрібно додатково робити ПЛР.

Якщо у хворого підтверджується діагноз, Центр починає працювати з людьми, які контактували з хворим.

— Ми отримуємо інформацію про тих, хто захворів, у той самий день, з Департаменту охорони здоров’я, — розповідає Олена Кощеєва. — Бригада у складі медичної сестри та водія виїжджають для забору матеріалу для ПЛР у контактних осіб. Відібраний матеріал доставляється в обласну вірусологічну лабораторію на вулиці Маліновського.

Борються з панікою

За словами лікаря Майї Колеснік майже всі хворі, до яких приїжджає мобільна бригада, наполягають на тестуванні на Covid-19. Навіть не зважаючи на те, що часом для цього немає показів.

— Трапляються панічні випадки, коли лікарю доводиться виконувати роботу психолога. Ми заспокоюємо людей, розповідаємо їм, що все буде добре, — розповідає лікар Майя Колеснік. — Нещодавно чоловік телефонував на гарячу лінію поскаржитись, що йому не роблять тест. Ми думали, що все йому пояснили та заспокоїли, але, напевно, не переконали. Довелось приїжджати та робити йому тест, який виявився негативним.

Своїм пацієнтам лікарка пояснює, що в лікарень був час підготуватись, розкинути мобільні госпіталі. Що головне потрібно вчасно звернутись за допомогою. І якщо хвороба перебігає з легкими катаральними симптомами, то можна тільки порадіти за свою імунну систему.

— Зараз важливо не втрачати здоровий глузд, вибірково читати інтернет та намагатись зупинятись на хороших новинах, — розповідає Майя Колеснік. — Не панікуйте, у нашому місті є всі можливості вчасно надати медичну допомогу. Дотримуйтесь самоізоляції та виконуйте рекомендації. А ще — більше посміхайтесь та підтримуйте імунітет.
 

Читайте також:

«Хобі може стати роботою». Вінничанин розробив мобільний додаток для занять спортом

«На покійнику були синці» Рідні загиблого строковика не вірять у нещасний випадок

Як правильно доглядати за хворим на коронавірус вдома. Розповідає лікар

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Евгения Степынова

    Всем известно, что то время, когда вкусную еду можно было поесть в стенах ресторана, уже прошло. Одна из лучних доставок -  https://wok.od.ua/

  • Олег Огоньков

    И подпись... Не чего личного, только бизнес...
  • Юрий Бочков

    узбагойтесь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up