Що таке «тривалий ковід» та як з ним боротися. Історії вінничанок

Що таке «тривалий ковід» та як з ним боротися. Історії вінничанок
Більший ризик мати довготривалий «ковід» у тих, у кого протягом першого тижня виявилося понад п'ять симптомів хвороби / Фото ілюстративне, depositphotos.com
  • Кашель, задишка, депресія — коронавірусні симптоми можуть не зникнути після негативного ПЛР-тесту.
  • Науковці уже виділяють цей стан в окремий «постковідний синдром». Що це таке — розказуємо через історії вінничанок, що хворіли на коронавірус.
  • Плюс, роз’яснення сімейної лікарки, яка радить, як боротися з тривалим COVID.

Постковідний синдром — це симптоми, що розвиваються під час або після коронавірусної хвороби. Поширеними є втома, кашель, біль у грудях та суглобах, задишка, які тривають більше, як 12 тижнів, причому їх неможливо пояснити іншими діагнозами.

Три вінничанки, з якими говорив журналіст, описують стан після «ковіду» шаленою втомою. І додають, що навіть за кілька тижнів після негативного ПЛР ще повністю не відновились.

А сімейна лікарка розказала, що радить своїм пацієнтам після перенесеного «ковіду» та чому людям поважного віку треба пити препарати для розрідження крові.

Відео дня

Тепер треба щеплення від грипу

Перехворіла на коронавірус 26-річна Анна Ковальова у жовтні.

— Я не одразу зрозуміла, що в мене коронавірус. Думала, що це просто застуда, бо спочатку відчувала тільки головний біль.

Лікарка порадила їй зробити тест на «ковід», коли в Анни з’явилася сильна втома та слабкість.

— Аналізи показали, що в мене коронавірус. На щастя, хворобу я перенесла у легкій формі. Температуру мала понижену — 35 градусів, через тиждень-півтора з'явився сухий кашель, а на другий тиждень в мене пропав нюх та смак. На 21-й день зробила тест на антитіла, які показали, що в мене вже є імунітет і я перехворіла, — розповідає дівчина.

Анна каже, що після «ковіду» в неї довго не відновлювався нюх та смак, інколи важко дихати та досі має сухий кашель.

— Лікарка каже, що з часом все це мине. Прописала пити вітамін D, не працювати багато та невдовзі пройти вакцинацію від грипу. Бо після хвороби маю знижений імунітет, є ризик отримати супутні захворювання, — каже Анна.

Вдарило по нервах

А 42-річна вінничанка Вікторія хворіла «ковідом» у вересні. Жінка розповідає, що мала всі класичні симптоми коронавірусу, хворобу перенесла важко психологічно.

— Спочатку була втрата нюху та смаку, сухий кашель, температура 37,5, потім 39,7. Впродовж трьох тижнів було жахливе безсилля та апатія. На сьомий день після підтвердження «ковіду» зробила КТ, яке показало 25% ураження легень, двобічну пневмонію.

Вікторія каже, що після одужання повністю відновилася. Лікар радив їй робити дихальні вправи з повітряною кулькою.

— Скажу відверто, цього я не робила. Висока температура, яка не збивалася протягом двох тижнів, мене виснажила настільки, що не було ні сил, ні бажання. Були симптоми важкої депресії. З препаратів зараз приймаю тільки кардіомагніл, — розказує жінка.

За минулу добу у Вінниці виявили 128 нових випадків «ковіду». За увесь час з початку карантину захворіли 6811 мешканців обласного центру

У жовтні разом з батьками важко перехворіла 43-річна Олена Бондарчук info. Проте лікувалася вдома, а не в лікарні.

— Перші симптоми: втратила нюх та смак. І в перший тиждень переживала більше за своїх батьків, бо вони в групі ризику по віку — обом 60+ років. І батько хворіє на діабет, — говорить Олена.

Жінка розповідає, що під час захворювання у неї була слабкість, постійні перепади настрою, сильна задуха, що «вдарило» по нервах: з’явилися панічні атаки. Під кінець жовтня Олена та її батьки отримали негативні ПЛР-тести, але наслідки хвороби відчувають досі.

— Нюх ще до кінця не відновився, смак — трохи відчуваю. Здала нервова система, руки трясуться. Зранку сухість у носоглотці в мене та батьків, наче Сахара у роті та носі. Нікуди не поділася слабкість та постійно хочеться спати, — розказує жінка. — Лікарі кажуть, що ці наслідки хвороби будуть зі мною від двох тижнів до трьох місяців. Радять займатися легкою фізкультурою, лягати спати та вставати з ліжка раніше, прогулянки на відкритому повітрі. А так, п’ємо вітаміни та заспокійливі.

«Довготривалий COVID»

Поки лікарі не мають точної відповіді, як саме лікувати післяковідний стан. Британські дослідники визначають, що постковідний синдром або «довготривалий ковід» — це симптоми, що розвиваються під час або після «ковіду» і тривають більше 12 тижнів, причому їх неможливо пояснити іншими діагнозами, передає Громадське.

Більший ризик мати довготривалий «ковід» у тих, в кого впродовж першого тижня виявилося понад п'ять симптомів хвороби. Також більші шанси залишитися з неприємними симптомами надовго — у жінок та людей старшого віку, йдеться у дослідженні Королівського коледжу Лондона.

Як зазначає директор Національного інституту здоров’я Великої Британії Пол Крісп, дедалі більшає доказів того, що «ковід» — мультисистемна хвороба. І в багатьох людей можуть бути симптоми, які довготривало впливатимуть на організм.

«Універсальних порад поки не існує»

Ганна Крючкова, сімейна лікарка ЦПМСД №3:

— Постковідні симптоми можуть бути різними: порушення роботи серця, нервової системи і найчастіше легеневий фіброз. Можуть загостритися хронічні захворювання. Після негативного ПЛР-тесту в людини може залишитися тахікардія та порушення сну. Тому в кожному випадку заходи реабілітації після хвороби призначаються індивідуально, після консультацій з лікарем.

З того, що я призначаю пацієнтам: метаболічна терапія, ноотропні препарати, комплексні вітаміни, вітаміни групи B. Має бути дозоване фізичне навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, дихальна гімнастика, інколи — йога. Така поступова реабілітація може займати до одного місяця часу.

Людям поважного віку, зазвичай, потрібна антитромботична терапія, щоб зменшити ризик виникнення інфаркту та інсульту. Науковці доводять, що «ковід» викликає сильне згущення крові. Ідеальний варіант для всіх перехворілих — санаторне лікування в спеціалізованих закладах.

На сьогодні не існує універсальної профілактики захворювання коронавірусом. Звісно, потрібно підтримувати імунітет, мають бути фізичні навантаження та здоровий сон.

Щоб зменшити ризик захворіти на «ковід» потрібно дотримуватися загальновідомих правил — масковий режим, уникати людних місць та користуватись дезінфекторами.

 

Читайте також:

І породіллі, і хворі — в одному приміщенні? У першому пологовому буде ковідне відділення

Що робити, якщо захворів на коронавірус? Опитування на вулицях Вінниці

Ковідні госпіталі в спортзалах: вінницький фейк чи правда?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Надежда Драган

    Єто все так, нужно время. Очень тяжело.
  • Тетяна Сивак

    Я вже місяць не можу відновитись

    Тетяна Сивак reply Тетяна Сивак

    Olya Vladimirovna дякую вам теж скорішого одужання.

    Оля Волосенко reply Тетяна Сивак

    Тетяна Сивак теж саме ,видужуйте.
  • Ols Kat

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up