Реорганізація медичних закладів на прикладі наркодиспансеру «Соціотерапія»

Реорганізація медичних закладів на прикладі наркодиспансеру «Соціотерапія»
  • Що відбувається в медичній сфері вінницької області, як будуть працювати заклади охорони здоров‘я в нових умовах фінансування та яких форм господарювання вони набудуть.
  • Головні лікарі та представники департаменту охорони здоров‘я міста розказали що до чого.

 

Обмежене фінансування закладів охорони здоров‘я, неефективне використання коштів та ряд інших проблем в медичній галузі зумовили гостру потребу в її реформуванні. А саме — запустити нову систему фінансування медзакладів, систему господарювання та витрачання медичних коштів в них. Поки що в Вінниці тільки обласний наркологічний диспансер  «Соціотерапія» хоче змінити статус з бюджетної установи на комунальне некомерційне підприємство. На думку його головного лікаря Павла Слободянюка, тільки так лікувальні заклади стануть більш автономними.

— Зараз відмінений наказ №33 «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я», який регламентував штатний розпис (документ, що визначає склад працівників певного закладу, установи із зазначенням їхніх посадових окладів, — ред.) і штат тепер залежить від виконання плану ліжко-днів, — розповідає він. — В комунальному некомерційному підприємстві вартість одного хворого прораховується і держава робить замовлення, наприклад, на лікування наркологічних хворих. Ми отримуємо ці кошти для того, щоб лікувати людей по стандартах якості. Статут комунального некомерційного підприємства дозволяє самостійно вирішувати штатний розпис, кількість ліжок, фонд оплати праці.

Наркодиспансер  «Соціотерапія» —  перший заклад, де буде інша система господарювання.

Відео дня
blockquote>

Позиція Департамену

Ситуація з фінансуванням галузі охорони здоров'я критична не тільки у Вінницькій області, а й в цілому по Україні. Консолідований бюджет в області складає близько 2 мільярдів гривень. На заробітну плату йде близько 1 мільярда 350 гривень. Медикаменти — 216 мільйонів гривень. Харчування — 37 мільйонів гривень. Енергоносії — 210 мільйонів гривень. Дефіцит коштів на сьогодні складає 760 мільйонів. Департамент підтримує позицію наркодиспансеру щодо зміни форм власності і вже підготовлений проект рішення сесії Обласної ради з цього питання.

— В комунальному некомерційному підприємстві, в яке хочуть перетворити наркодиспансер, рівень оплати не буде залежати від кількості ліжок, наявної потужності чи інфраструктури закладу, — каже начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Ольга Задорожна.

Доля інших медзакладів

Начальник Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Василь Железняк говорить, що доля інших медичних установ може бути різною.

— Це залежатиме від позиції власника того чи іншого закладу, — каже він. — Якщо ми беремо обласний заклад — це обласна рада, ті, що находяться в районах — районна рада. Але останні, на мою думку, не готові створювати неприбуткові підприємства в галузі охорони здоров'я. Відміна наказу №33 має і позитивні і негативні сторони. МОЗ таким чином не запропонувало ніякого механізму, як має проводити нормування праці. В галузі зараз цей процес як такий відсутній. Цю функцію бере на себе головний лікар. 

Головний  лікар  обласного наркологічного диспансеру  «Соціотерапія» Павло Слободянюк:

Якщо комунальне некомерційне підприємство неефективно використовує кошти, а пацієнт не отримує якісного лікування, воно може  стати банкрутом. В цьому полягає відмінність цієї установи від бюджетної . Не виключено, що  деякі лікарні будуть зникати як неефективно працюючі.

Структура бюджету закладу охорони здоров'я (за даними громадської організації Інститут Соціального Розвитку (до 2016 року ГО «Злагода»)

  • Майже 70-75% становить фонд оплати праці.
  • 10-12% — оплата енергоносіїв.
  • Медикаменти ( приблизно) — 11%. 2% — витрати на діяльність та утримання закладу.

 При цьому населення Вінницької області фактично з 2001 року зменшилося на 10%, а бюджет в галузі охорони здоров'я області виріс в 12 разів. На 2016 рік він становить більше 1 мільярду 700 мільйонів гривень. На одного жителя припадає приблизно 1088 гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up