Придбати гарний мед можна і на ринку

Придбати гарний мед можна і на ринку
Якщо з часом мед став каламутним і густим, це означає, що він гарної якості. Якщо навіть із часом мед не загустів, виходить, він містить велику кількість фруктози і, на жаль, не має цілющих властивостей
За своїми корисними властивостями мед - один із найцінніших продуктів харчування. Він є складовою багатьох дієтичних і лікувальних рецептів при різних захворюваннях. Однак для того, аби мед мав справді цінні властивості, важливо не лише правильно його зберігати, але й бути уважними при його покупці. Домашня лабораторія Аби не потрапити на підробку, краще купувати і замовляти цей продукт у знайомих бджолярів. Адже не секрет, що на неякісний товар в умовах сучасного ринку потрапити не проблема. Або ж скористатися рецептом господинь із досвідом: не купляти одразу трилітрову банку, а взяти найменшу порцію на пробу у двох, трьох продавців, мед у яких вам найбільше приглянувся. Дома ж можете влаштувати тимчасову лабораторію для перевірки придбаної продукції. Для цього вам не потрібні якісь особливі хімреактиви чи обладнання. Достатньо буде мати при собі аркуш паперу, ложку, хімічний олівець, шматочок хліба і, звісно, трішки меду. - Крапніть на руку або на папірець меду, - каже пані Валентина, яка має власну пасіку. - Розмажте хімічним олівцем мед по папірцю чи по руці. Якщо медяна смужка не розпливається, значить, мед хороший. Ще один спосіб: опустіть у мед шматочок хліба, а через 8-10 хвилин дістаньте його. У якісному меді хліб затвердіє. Якщо ж розм'якшиться, то перед вами не що інше, як цукровий сироп. Якщо вам захочеться дізнатися, що додали в мед, капніть в осад кілька крапель оцту. Якщо осад спінюється, у розчині є крейда. Деякі фальсифікатори для збільшення товарної маси меду додають у нього крохмаль. Аби перевірити його наявність у меді, покладіть у склянку трішки меду, залийте окропом, розмішайте і дайте охолонути. Після цього крапніть туди трохи йоду. Якщо суміш посиніє, у меді є крохмаль. Якщо додати у чай трішки справжнього меду, то чай потемніє, але на дні не утвориться осад.  Як перевірити мед при покупці Деякі тести на "справжність" можна провести і на ринку. Приміром, перед тим, як купувати мед, познайомтеся з продавцем, розпитайте, чи він лише реалі затор, чи мед із його пасіки. Якщо так, то дізнатися, звідки медок, із якого району, села, які поля, садочки поряд, не проблема. Чим далі пасіка від міських центрів, чим кращі екологічні умови, тим більше користі від меду. Відрізнити гарний мед від фальсифікату можна і за деякими зовнішніми ознаками, за смаком. Якщо звернути увагу на колір, то квітковий мед - ясно-жовтий, липовий - бурштиновий, ясеновий - прозорий, як вода, гречаний має різні відтінки коричневого кольору. Чистий, без домішок мед, як правило, прозорий, якого б кольору він не був. Мед, що має у своєму складі домішки (цукор, крохмаль тощо), мутнуватий. Якщо уважно придивитися, то в ньому видно осад. Справжній мед вирізняється запашним ароматом. Мед із домішкою цукру не має аромату, а його смак близький до смаку підсолодженої водички. Суттєвою ознакою може бути і в'язкість, і консистенція. Якщо взяти мед ложкою і помалу виливати його, то він тягнеться слідом за паличкою довгою безупинною ниткою, утворюючи на поверхні меду башточку, пагоду, яка потім повільно розійдеться. Якщо ж мед дуже свіжий, то після переривання нитки він ніби підстрибує. Фальсифікат поведеться, як клей: буде рясно стікати і капати з палички вниз. Справжній мед легко розтирається між пальцями і всмоктується у шкіру. У підробки структура груба, а при розтиранні на пальцях залишаються грудочки. Знавці меду кажуть, що можна перевірити навіть наявність у ньому води та цукру. Якщо краплина меду розтечеться по аркуші паперу, який добре всмоктує вологу, або просочиться крізь неї - це фальшивий мед. Деякі покупці вибирають мед на смак. Продавець дає спробувати мед покупцеві на руку. - Гарний мед повинен дерти у горлі, - ділиться досвідом вибору меду вінничанка, яка саме підійшла до прилавка з медом. - Справжній мед пече, має гіркуватий присмак, пощипує за язик, - продовжує Валентина, яка має власну пасіку. Дуже часто бджолярі відкачують мед у ході медозбору, не чекаючи його визрівання, через нестачу стільників. Вміст води в такому меді часом удвічі перевищує норму, він мало збагачений ферментами і сахарозою. Під час збереження він може ділитися на два шари: густіє тільки знизу, а зверху залишається рідким. Це свідчить про те, що він незрілий, і тому його потрібно з'їсти якнайшвидше - незрілий мед зберігається усього кілька місяців і швидко закисає. Щоб визначити зрілість меду, його підігрівають до 20 градусів, перемішуючи ложкою. Потім ложку виймають і починають обертати. Зрілий мед навертається на неї. Від часу він може зацукруватися, це нормально. Якщо хочете перевести його в колишній стан, підігрійте трохи на водяній бані. Але іноді це провокує подальше закисання. Умови зберігання Мед не можна зберігати в металевому посуді, оскільки кислоти, що містяться в його складі, можуть дати окислювання. Це призведе до збільшення вмісту важких металів у ньому і до зменшення кількості корисних речовин. Такий мед може викликати неприємні відчуття у шлунку і навіть призвести до отруєння. Мед зберігають у скляному, глиняному, порцеляновому, керамічному та дерев'яному посуді, у крайньому випадку - у емальованій ємкості.  Якщо хочете, аби мед стояв довго, не закисав і не втрачав свої цілющі властивості, посуд, у який збираєтеся його розливати, обов'язково простерилізуйте. Хоча мед - природний антисептик, він дуже вибагливий до умов зберігання та посуду. Не варто також залишати мед у теплому місці або ж брати його брудною чи алюмінієвою ложкою. Краще завести для цього спеціальну дерев'яну ложечку.     

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up